hirdetés

Fókuszált ultrahangos kezelés a Parkinson-kór tüneteire

Egy minimálisan invazív ultrahangos beavatkozással jelentősen sikerült enyhíteni Parkinson-kóros betegeknél a tremort, a fizikális tüneteket, és javítani a mobilitást.

hirdetés

A University of Maryland School of Medicine (UMSOM) kutatói a New England Journal of Medicine folyóiratban február 23-án megjelent cikkükben egy olyan, kis elemszámú klinikai vizsgálat (NCT03319485) eredményeiről számoltak be, amelyben az agy egyik oldalán elhelyezkedő régió ablációjával 70%-os válaszarányt sikerült elérni, és a betegek tremorja, egyéb fizikális tünetei jelentésen javultak.

Hogyan történik a kezelés?

A művelet során a beteg egy Exablate Neuro sisakot vesz fel, majd egy MRI készülékbe fekszik be, és a kezelés során végig ébren van. A kezelő orvos az ultrahangot a koponyán keresztül a globus pallidus agyterületre irányítja, amely az agy mélyén található, az akaratlagos mozgást támogató terület. Az MRI-felvételek segítségével az orvosok valós idejű hőmérsékleti térképet kapnak a kezelendő területről, így pontosan meg tudják határozni a célpontot, és elég magas hőmérsékletet tudnak alkalmazni az ablációhoz. Ezalatt a beteg nemcsak ébren van, hanem visszajelzést is ad, ami lehetővé teszi az orvosok számára, hogy nyomon kövessék az abláció azonnali hatásait, szükség esetén pedig finomításokat végezhessenek el.

A vizsgálat főbb eredményei

A kezelést 16 központban az FDA által egy éve engedélyezett Exablate Neuro orvosi eszközzel végezték. A klinikai vizsgálatban 94 közepesen súlyos Parkinson-kórban szenvedő olyan beteg vett részt, akiknél a gyógyszeres kezelések nem működtek igazán jól, például súlyos remegést okoztak. A betegeket 3:1 arányban randomizálták vagy a fókuszált ultrahangos kezelésre, vagy sham (placebo) eljárásra. A 3 hónapos vak időszakot követően a vizsgálat nyílt elrendezésűvé vált, a kezelési időszak összesen 12 hónap volt. A vizsgálat elsődleges végpontja a 3 hónapos terápiát követően az általános állapotot mérő MDS-UPDRS III (Movement Disorders Society–Unified Parkinson’s Disease Rating Scale, part III) skálán, illetve a diszkinéziás tüneteket értékelő UDysRS (Unified Dyskinesia Rating Scale) elért változás volt.

A vizsgálat két karján 65, illetve 22 beteg teljesítette az első 3 hónapos kezelési időszakot értékelhető eredményekkel. A fókuszált ultrahanggal kezelt 65 betegből 45-nél (69%) jelentkezett klinikai válasz, míg a kontroll (sham) csoportban ez az arány 32% volt. Az ultrahangos kezelésre reagáló 45 beteg közül 19-nél jelentkezett változás csak az MDS-UPDRS III skála szerint, 8-nál csak a UDysRS skála szerint, 18 beteg pedig mindkét skálán elérte a javulást kifejező pontszámváltozást már 3 hónap kezelést követően, ráadásul 70%-uknál a 12 hónapos kezelést követően is fennmaradt a pozitív hatás.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Trial of Globus Pallidus Focused Ultrasound Ablation in Parkinson’s Disease

Parkinson's disease patients experience significant reduction in symptoms with non-surgical focused ultrasound treatment

ExAblate Pallidotomy for Medically-Refractory Dyskinesia Symptoms or Motor Fluctuations of Advanced Parkinson's Disease

Exablate Model 4000 Type 1.0 and 1.1 System (“Exablate Neuro”) – P150038/S014

The Future of Medicine starts here: INSIGHTEC's Exablate Neuro Platform

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.