hirdetés

Buntanetap Alzheimer- és Parkinson-kórban

A buntanetap hatóanyag Parkinson- és Alzheimer-kórban is hatásos volt egy fázis II. klinikai vizsgálat eredményei szerint.

hirdetés

A Berwyn (Pennsylvania, USA) székhelyű Annovis Bio október 6-án jelentette be, hogy az FDA az eddigi klinikai vizsgálati eredmények alapján elfogadta újonnan benyújtott vizsgálati protokollját, és engedélyt adott a buntanetap hatóanyag fázis II/III. klinikai értékelésére enyhe Alzheimer-kór indikációban. Az eddigi, fázis IIa klinikai vizsgálati eredmények szerint a hatóanyag alkalmazása statisztikailag szignifikáns javulást hozott Parkinson-kóros betegek motoros funkciói és Alzheimer-kóros betegek kognitív és motoros funkciói tekintetében. Az Annovis Bio számára az FDA már korábban engedélyt adott a buntanetap fázis III. klinikai vizsgálatának megkezdésére korai Parkinson-kór indikációban, a mostani hozzájárulással a cég a közeljövőben egy fázis II/III. klinikai vizsgálatot indíthat Alzheimer-kóros betegek körében is.

 

A hatóanyagról (buntanetap)

A buntanetap (korábbi nevei: ANSV vagy Posiphen) egy orálisan, kapszula formájában alkalmazható úgynevezett neurotoxikus aggregálódó protein transzlációs inhibitor (TINAPs; translational inhibitor of neurotoxic aggregating proteins). Hatásmechanizmusa szerint jelentősen csökkenti az agyban a neurotoxikus hatású fehérjék koncentrációját, amelyek toxikus hatása így mérséklődik. Az antitestekkel szembeni előnye, hogy kismolekulás hatóanyagként egyrészt jobban formulázható, másrészt kevésbé specifikus, azaz több neurodegeneratív betegség esetén is hasznosnak bizonyulhat, melyek hátterében valamilyen fehérje-aggregáció áll. Humán szövettani és állatokon végzett vizsgálatok szerint a hatóanyag képes csökkenteni az axonális transzportot gátló, gyulladást kiváltó és hosszabb távon sejthalált előidéző amiloid-béta, tau, illetve az alfa-szinuklein szintjét is.

 

Klinikai vizsgálatok

A jelenleg rendelkezésre álló eredmények egy 2020. augusztusában megkezdett és 2022. májusában befejezett fázis II. klinikai vizsgálatból (NCT04524351) származnak, amelybe korai Alzheimer-kórban és Parkinson-kórban szenvedő betegeket vontak be (összesen 75 beteget). A multicentrikus, randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, dóziskereső vizsgálatban az Annovis Bio elsősorban a készítmény biztonságosságát, tolerabilitását, farmakokinetikai és farmakodinamikai tulajdonságait vizsgálta, így az elsődleges végpont és a főbb másodlagos végpontok is ezeket a jellemzőket értékelték. A másodlagos végpontok között azonban voltak olyan állapotértékelési skálák is, mint amilyen az Alzheimer-kóros betegek kognitív funkcióit mérő CDR (Clinical Dementia Rating) és ADAS-Cog (Alzheimer’s Disease Assessment Scale – Cognitive) skála, illetve Parkinson-kóros betegeknél az egyesített Parkinson-értékelési skála (MDS-UPDRS; Unified Parkinson’s Disease Rating Scale). A másodlagos végpontok között olyan értékelési módszerek is szerepeltek, amelyek mindkét betegcsoporton elvégeztek a vizsgálók, így például a mini mentál teszt (MMSE; Mini-Mental State Examination).

Az eredmények szerint a buntanetappal kezelt Alzheimer-kóros betegek statisztikailag szignifikáns, 30%-os kognitív funkciójavulást értek el az ADAS-Cog11 skála és a WAIS Coding Scale pontszámok tekintetében a kiindulási értékekhez viszonyítva. Mindezidáig a buntanetap az egyetlen olyan hatóanyag, amelynél statisztikailag kimutatható hatásosságot figyeltek meg az Alzheimer-kóros betegek kognitív funkcióiban, ráadásul a betegeket csak 25 napig kezelték a készítménnyel.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Annovis Bio Announces FDA Authorization to Proceed with Phase 2/3 Trial for Buntanetap in Alzheimer's Disease

First Patient Dosed in Phase 3 Trial of Buntanetap for Early Parkinson’s

Annovis Bio – Product pipeline, platform compounds

Buntanetap Shows Safety, Efficacy in Phase 2a Trial; More Planned

Safety, Tolerability, PK and PD of Posiphen® in Subjects With Early Alzheimer's Disease (DISCOVER)

A Double-blind Study to Investigate Efficacy and Safety of Buntanetap Compared With Placebo in Participants With Early PD

Annovis Bio Announces Official Unique Name Buntanetap for Lead Candidate ANVS401

Buntanetap Safe With Signals of Efficacy for Alzheimer Disease and Phase 3 Trials Are Being Initiated

Phase 3 Trial for Buntanetap for Parkinson Disease Initiated

Posiphen® Dose-Finding, Biomarker Study in Early Alzheimer's and Parkinson's Patients

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.