hirdetés

Új korai fázisú vizsgálati készítmény Alzheimer-kór kezelésére

A NeuroSense biztató preklinikai eredményeket ért el Alzheimer-kór kezelésében vizsgált gyógyszerkombinációjával.

hirdetés

A súlyos neurodegeneratív betegségek elleni kezelések fejlesztésére specializálódott Cambridge (Massachusetts, USA) székhelyű NeuroSense Therapeutics Ltd. június 30-án kedvező eredményekről számolt be új biomarker vizsgálatával kapcsolatosan, melyben a cég CogniC gyógyszerkombinációjának adatait értékelték. Az Alzheimer-kór kezelésére fejlesztett készítmény a vállalat szerint a betegségben érintett biokémiai útvonalakat, azaz az miRNS diszregulációt, lizoszomális diszfunkciót célozza meg, így javítja az agyban lezajló autofág funkciókat. A vizsgálat során az Alzheimer-kór fő biomarkereinek (amiloid-béta, tau aggregátumok) változását is mérték, de ezeken kívül további biomarkereket is értékeltek.

Ezek közül a biomarkerek közül a legérdekesebb a TDP-43, egy 43 kiloDalton molekulasúlyú fehérje (transactive response DNA binding protein), mely jelentős szerepet játszik a génexpresszió szabályozásában. A TDP-43 patológiával rendelkező Alzheimer-kóros betegeknél a kognitív károsodás súlyosabb a többi beteghez képest. Ezen kívül az Alzheimer-kór legerősebb genetikai kockázati tényezője, az apolipoprotein E4 (APOE4) jelenléte is összefüggést mutat a TDP-43 patológia fokozott gyakoriságával.

A NeuroSense előzetes vizsgálati eredményei szerint az egészséges kontroll csoporthoz képest az Alzheimer-kóros betegekben a TDP-43 koncentrációja jóval magasabb értékeket mutat. Ez alátámasztani látszik azt az elképzelést, hogy a TDP-43 patológia jelentős szerepet játszik több neurodegeneratív kórkép kialakulásában, az Alzheimer-kór mellett például amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) is. A TDP-43 a NeuroSense adatai szerint az Alzheimer-kóros betegek 57%-ánál fordul elő, és aggregátumai citotoxikusnak bizonyultak mind in vitro, mind in vivo.

A NeuroSense a biomarker vizsgálatát a neuron-eredetű exoszómák (NDE, Neuron-Derived Exosomes) felhasználásával végzi. Ez a csúcstechnológiás eljárás lehetővé teszi a központi idegrendszerben található biomarkerek változásainak megfigyelését nem invazív módon, vérminták begyűjtése révén. A további elemzést követően a NeuroSense várhatóan tudományos konferenciákon és szakmailag lektorált publikációkon keresztül részletesebb eredményeket oszt meg a vizsgálatban értékelt további biomarkerekről is.

A NeuroSense Parkinson-kór (StabiliC) és Alzheimer-kór (CogniC) kezelésére fejlesztett gyógyszer-kombinációi egyelőre preklinikai fázisban vannak, míg az ALS terápiájára fejlesztett PrimeC már fázis II klinikai vizsgálatokban szerepel. A NeuroSense elképzelése szerint ezek a neurodegeneratív betegségek számos olyan közös biokémiai útvonallal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik azt a fejlesztési folyamatot, hogy az egyik betegségre szabott készítmény a többi betegség kezelésére fejlesztett szerek alapjául szolgálhasson. Az Alzheimer-kór kezelésében vizsgált CogniC a preklinikai fázisból várhatóan 2022 végén jut el klinikai vizsgálati szakaszba.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

NeuroSense Therapeutics Reports Positive Preliminary Results from Novel Alzheimer's Biomarker Study

TDP-43 Pathology in Alzheimer’s Disease

NeuroSense Shares Surge On Encouraging Data From Alzheimer's-Associated Biomarker Study

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.