hirdetés

Fontos neurológiai tanulmányok 2021-ből

Christoph Diener ( Duisburg-Essen Egyetem) összefoglalta az általa legjelentősebbnek tartott 2ről. Az év végével szeretném átvezetni Önt a 2021-ben megjelent neurológiai tanulmányok néhány legfontosabb eseményének havi összefoglalóján.

hirdetés

Az Egyesült Királyság kutatói azt vizsgálták, hogy csökkenthető-e gyógyszeresen a sclerosis multiplexes betegek 25-50%-ánál megfigyelhető fáradtságérzés. Randomizált, placebokonrollos, keresztezett vizsgálatukban az amantadint, a modafinilt és a metilfenidátot értékelték; de sajnos ezen kezelések egyike sem bizonyult jobbnak a placebónál. A JAMA Neurology fontos vizsgálatot jelentetett meg arról, hogy a korai SM-et már kezdetektől agresszíven kell-e kezelni a rendelkezésre álló rendkívül hatékony betegségmódosító terápiákkal, vagy célszerűbb enyhébb terápiával indítani, és a terápia lépésenkénti emelésével vagy  eszkalációjával folytatni. A 2700 svédországi betegnél általában agresszívebb megközelítést alkalmaztak, míg a 2000 dániai betegnél az eszkalációs megközelítést alkalmazták, ha az enyhe terápia hatástalannak bizonyult. Azt találták, hogy a svédországi betegeknek jobb volt a prognózisa, kevesebb fogyatékossággal. Talán ez az eredmény azt bizonyítja, hogy érdemesebb azonnal agresszívebb terápiával kezdeni, bár ez a módszer több nemkívánatos eseménnyel jár. A Brain-ben megjelent, az Egyesült Királyság SM regiszterén alapuló 7900 beteg 2011-2020-as adatait tartalmazó vizsgálat azt mutatta, hogy a dohányzás abbahagyása mérsékli a betegség progresszióját.

A korai Alzheimer-kórban a béta-amiloid elleni monoklonális antitesttel, a donanemabbal végzett randomizált vizsgálat eredményei pozitívak voltak az elsődleges végpontja, az Integrált Alzheimer-kór értékelési skála (Integrated Alzheimer's Disease Rating Scale) pontszámának változása tekintetében, de a terápia abszolút hatása nagyon csekély volt.

A Nature számolt be arról, hogy egy német kutatócsoport vakcinát fejlesztett ki a gliómák neoepitópja ellen. Bár a vizsgálat csak kis esetszámú és nyílt elrendezésű volt, remélhetőleg a gliómák teljesen új jövőbeni kezelési módjának lehetőségét jelzi.

Az epilepsziával kapcsolatos nyílt elrendezésű SANAD-vizsgálatok eredményei a The Lancetben jelentek meg. A vizsgálatok során azt figyelik, hogy az epilepszia elleni kezelésben részesülő betegek kezelése mennyire hatékony, és hány beteg hagyja abba a kezelést nemkívánatos események miatt. Fokális epilepsziában a lamotrigin jobbnak bizonyult, mint a levetiracetám és a zonisamid. Generalizált epilepsziában viszont a valproinsav volt hatékonyabb, mint a levetiracetám; de szem előtt kell tartanunk azt, hogy a valproinsav ellenjavallt fogamzóképes korú nőknél.

Az Egyesült Államokban két évtizeden át 1,5 millió veteránt követettek a Parkinson-kór előjeleinek felkutatására. Azt találták, hogy 15 évvel a betegség kezdete előtt nagyobb valószínűséggel alakulnak ki gyomor-bélrendszeri tünetek (székrekedés, szaglási zavarok) és a húgyúti tünetek (szexuális diszfunkció, húgyúti diszfunkció, prosztata hipertrófia). Talán ez segítheti, hogy a jövőben az ily módon azonosított, Parkinson-kór kockázatával rendelkező betegeket vonjunk be neuroprotektív terápiás klinikai vizsgálatokba.

A Whitehall II tanulmányba 8000 résztvevő 25 éven át történő követése során összefüggést találtak az alvás időtartama és a demencia kockázata között. A demencia kockázatát egyaránt növelte a 6 óránál kevesebb és a 7-8 óránál több alvást. Hasonló összefüggést figyeltek meg az alvás időtartama és az érrendszeri betegségek, köztük a szívinfarktus kockázata között.

A The Lancet Neurology-ban ismertetett hollandiai vizsgálat során 150 beteg refrakter krónikus cluster fejfájását kezelték az occipitalis ideg stimulációjával kaptak kezelésére. Az eredmények pozitívak voltak, de ezt a sebészeti beavatkozást csak nagyon sok tapasztalattal rendelkező idegsebészeti központokban szabad elvégezni.

A hivatásos amerikai futballjátékosok (soccer) körében végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy körükben fokozott a neurodegeneratív betegségek, köztük a demencia, az Alzheimer-kór és az amiotrófiás laterális szklerózis kockázata, és ez különösen igaz volt a védőkre és azokra, akik pályafutása hosszabb volt. Az Egyesült Államokban végzett más vizsgálatok hasonló összefüggést találtak nem csak az amerikai focit, hanem a jégkorongot és európai futballt űző profi sportolók körében is. Ennek alapján az amatőr sportolóknak azt tanácsolhatjuk, hogy 14 éves korig lehetőleg kerüljék játék közben a fejelést.

A COVID-19 elleni védőoltás utáni nem kívánt mellékhatások agyi sinus vénás trombózis eseteiről közzétett meta-analízise azt mutatta, hogy ezek az események csupán a vektor vakcinákkal (AstraZeneca és a Johnson & Johnson) beoltottáknál, jelentkeztek, ott is rendkívül ritkán, és az mRNS otlásoknál (Pfizer-BioNTech és Moderna) alapvetően nem fordultak elő. Ennek a szövődménynek a patofiziológiai mechanizmusa a thrombocyta 4-es faktor elleni antitestek képződése, ami thrombocytopeniához és vénás trombózishoz vezet. Ha a vektorvakcinák felvétele után a paciensnél fejfájás jelentkezik, célszerű megmérni a trombocitaszámot.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.