hirdetés

A bélben kezdődik a Parkinson-kór?

A Columbia Egyetem kutatói szerint a Parkinson-kór eredete a bélből induló immunválasz.

hirdetés

A Neuron folyóiratban augusztus 18-án jelent meg a Columbia University Irving Medical Center kutatóinak cikke, amely azt a következtetést vonja le, hogy a Parkinson-kór kialakulása a béltraktusban kezdődik, mégpedig évekkel azelőtt, hogy megjelennének a jellemző tünetek (tremor, lelassult mozgás stb.). A bélben kezdődő Parkinson-kór elmélete nem új, több mint 20 éve megfogalmazták már ezt a hipotézist.

Parkinson-kórban az alfa-szinuklein deformálódik, felhalmozódik az idegsejtekben, és lassan ölő sejtméregként fejti ki hatását. A Columbia Egyetem tanszékvezetőjének, Dr. David Sulzernek a laboratóriuma a La Jolla-i Immunológiai Intézet immunológusaival együttműködve kimutatta, hogy a deformálódott térszerkezetű alfa-szinuklein fehérjék apró részei a neuronok külső oldalán is megjelenhetnek, ami az idegsejteket sebezhetővé teszi az immunrendszer támadásával szemben. Ez azért fontos, mert az immunrendszer támadása súlyosabb károkat okozhat a neuronokban, mint a neuronokon belüli alfa-szinuklein lerakódások.

"A Parkinson-kóros betegek vére gyakran tartalmaz olyan immunsejteket, amelyek már felkészültek a neuronok megtámadására" - mondja Sulzer - "csakhogy eddig nem volt világos, hogy ez a felkészülés hol és mikor történik".

A bélrendszer azért volt érdekes felvetés, és a 20 éve létező teória azért volt megalapozott, mert igen hasonló idegsejteket tartalmaz, és sokan vélték úgy, hogy ezzel asszociálható az a jelenség, hogy a legtöbb Parkinson-kóros betegnél már évekkel az agyi tünetek megjelenése és a betegség diagnosztizálása előtt székrekedés jelentkezik. Ezt a hipotézist követve Dr. Sulzer egy neuroimmunológussal, Dr. Dritan Agalliuval kezdett közös vizsgálatba, aki egy másik neurológiai betegség, a szklerózis multiplex autoimmun jellegzetességekkel rendelkező egérmodelljeiben számít tapasztalt kutatónak. Annak kiderítésére, hogy az alfa-szinukleinre adott immunreakció kiválthatja-e a Parkinson-kórt és hol kezdődik a betegség kialakulása, először egy olyan egérmodellt hoztak létre, amely képes a sejtek felszínén megjeleníteni a deformált alfa-szinuklein darabokat (a természetes, vad típusú egerek nem rendelkeznek ezzel a képességgel). Ezután alfa-szinukleint fecskendeztek az egerekbe, és megfigyelték, mi történik az agyban és a bélben. A kutatók az agyban nem tapasztaltak Parkinson-kórra emlékeztető jeleket, azt viszont megfigyelték, hogy az immunrendszer megtámadta a bélben található neuronokat, ami székrekedést és más gyomor-bélrendszeri hatásokat okozott, ráadásul olyanokat, amelyek hasonlítanak a legtöbb Parkinson-kóros betegnél évekkel a betegség diagnosztizálása előtt megfigyelhető tünetekhez.

"Ez azt mutatja, hogy egy autoimmun reakció vezethet a Parkinson-kór korai stádiumának tűnő folyamathoz, és ez erősen alátámasztja, hogy a Parkinson-kór legalább részben autoimmun betegség" - nyilatkozta Sulzer.

Az eredmények azt a lehetőséget is felvetik, hogy a bélben kialakuló immunválasz korai felismerése - majd megszakítása - megelőzheti az agy neuronjait ért későbbi támadást, és képes lehet a Parkinson-kór kialakulásának, progressziójának megállítására.

Jelenleg azonban nem világos, hogy az immunrendszer mekkora szerepet játszik a Parkinson-kór kialakulásában. A válasz erre a kérdésre akkor válhat egyértelműbbé, ha a kutatók kiderítik, hogy az egérmodellek agyában miért nem alakultak ki a Parkinson-kór jelei. A kutatócsoport feltételezése szerint az egérmodellekben az immunsejtek azért nem jutnak el az agyba, mert az állatok még fiatalok, így életkoruk miatt a vér-agy gát még nem gyengült le annyira, hogy az immunsejtek át tudjanak préselődni rajta. A gát megnyitása vagy az öregedési folyamat felgyorsítása olyan egérmodellekhez vezethet, amelyeknél a gyomor-bélrendszeri tünetek mellett már agyi tünetek is kialakulnak.

"A végső célunk az, hogy a Parkinson-kór olyan egérmodelljét fejlesszük ki, amely reprodukálja az emberi betegség folyamatát, ám ilyen jelenleg sajnos még nem létezik" - jelentette ki Dr. Sulzer. "Ez döntő fontosságú lesz a betegséggel kapcsolatos olyan kérdések megválaszolásában, amelyeket embereken nem tudunk feltárni, és végül hatásosabb, korábban alkalmazható terápiák kifejlesztéséhez vezethet".

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study adds to evidence that Parkinson's starts in the gut

Interaction of an α-synuclein epitope with HLA-DRB1∗15:01 triggers enteric features in mice reminiscent of prodromal Parkinson’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Francesca Garretti et al, Interaction of an α-synuclein epitope with HLA-DRB1∗15:01 triggers enteric features in mice reminiscent of prodromal Parkinson's disease, Neuron (2023). DOI: 10.1016/j.neuron.2023.07.015

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.