hirdetés

Okosórák adataiból jelezhető előre a Parkinson-kór

Még bőven a jellemző tünetek jelentkezése előtt megjósolható a betegség bekövetkezése akár egy hét adataiból, hét évvel a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt.

hirdetés

A Nature Medicine július 3-án közölte a Cardiff University kutatóinak cikkét, amely szerint okosórák adataiból egy mesterséges intelligencián (AI; artificial intelligence) alapuló módszerrel már akár hét évvel a jellegzetes tünetek jelentkezése előtt is diagnosztizálható a Parkinson-kór.

A Parkinson-kór az agy substantia nigra régiójában elhelyezkedő dopaminerg neuronok pusztulásával jár, és olyan motoros tüneteket okoz, mint a remegés, merevség és a mozgás lassúsága. Azonban mire a Parkinson-kór e jellegzetes tünetei megjelennek, és a klinikai diagnózis felállítható, a substantia nigra sejtjeinek több mint fele már elhal. Ezért olcsó, megbízható és könnyen hozzáférhető módszerekre van szükség a korai változások kimutatására, hogy még azelőtt lehessen beavatkozni, mielőtt a betegség kiterjedt károkat okozna az agyban.

A mostani vizsgálatban az egyetem kutatói 7 napon keresztül elemezték a UK Biobank adatbázisából kiválasztott több, mint 103 ezer olyan beteg adatait, akik 2013 és 2016 között orvosi mérésekre alkalmas okosórákat viseltek. A kutatók az okosórák által gyűjtött mozgássebesség-adatokat használták a diagnózis alátámasztására, és a vizsgálatban a résztvevők egy olyan alcsoportjának adatait vették alapul, akiknél már diagnosztizálták a Parkinson-kórt. Ezeket egy másik csoport adataival hasonlították össze, akiknél a diagnózist legfeljebb hét évvel az okosóra adatgyűjtése után állították fel. A csoportok egyes tagjait korban és nemben megegyező egészséges emberekkel is összepárosították.

A vizsgálatban sikerült kimutatni, hogy a mesterséges intelligencia segítségével az okosóra-adataik alapján azonosítani lehet azokat a résztvevőket, akiknél később Parkinson-kór alakul ki. Nemcsak a vizsgálatban lehetett megkülönböztetni ezeket a résztvevőket az egészséges kontroll csoportoktól, hanem a kutatók szerint a mesterséges intelligencia felhasználható az általános populációban is olyan személyek azonosítására, akiknél később Parkinson-kór alakul ki, ráadásul a modell a diagnózis felállításáig eltelt időt is képes volt megjósolni.

A tanulmány korlátja, hogy nem lehet más adatforrással megismételni, mivel jelenleg nincsenek más összehasonlítható adatkészletek, amelyek hasonló elemzést tennének lehetővé. A tanulmány vezetője, Dr. Cynthia Sandor, a Cardiff University Demenciakutató Intézetének vezetője így nyilatkozott: "Az okosórák adatai könnyen hozzáférhetőek és olcsón gyűjthetők, mivel 2020-tól az Egyesült Királyság lakosságának mintegy 30%-a visel okosórát. Az ilyen típusú adatok felhasználásával potenciálisan képesek lennénk azonosítani a Parkinson-kór nagyon korai stádiumában lévő egyéneket az általános népességen belül. A mostani vizsgálatban sikerült kimutatni, hogy már egyetlen hét adatfelvétele akár hét év távlatában is előre jelezheti az eseményeket. Ezekkel az eredményekkel értékes szűrőeszközt fejleszthetünk ki a Parkinson-kór korai felismerésére. Ez mind a terápiás kutatásokra - a klinikai vizsgálatokba való toborzás javítása révén -, mind pedig a klinikai gyakorlatra hatással van, mivel lehetővé teszi a betegek számára, hogy a jövőben, amikor ezek a kezelések elérhetővé válnak, korábbi stádiumban hozzáférjenek a kezelésekhez. Bár az itt bemutatott eredményeink nyilván nem léphetnek a klinikumban alkalmazott diagnosztika módszerek helyébe, az okosórák adatai hasznos szűrőeszközökként segíthetik a betegség korai felismerését. Ez a jövőben azt jelentheti, hogy a korai diagnózisnak köszönhetően a betegek a mostaninál sokkal korábban hozzáférhetnek új kezelésekhez, még azelőtt, hogy a betegség kiterjedt agyi károsodásokat okozna."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Smart watches could detect Parkinson's up to seven years before hallmark symptoms appear

Wearable movement-tracking data identify Parkinson's disease years before clinical diagnosis

Irodalmi hivatkozás:

Cynthia Sandor, Wearable movement-tracking data identify Parkinson's disease years before clinical diagnosis, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02440-2. www.nature.com/articles/s41591-023-02440-2

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.