hirdetés

Testmozgással a Parkinson-kór rosszabbodása ellen

Olasz kutatók állati modellszervezeteken a testmozgás új, jótékony neurológiai hatásait figyelték meg, ami alkalmas lehet a korai stádiumú Parkinson-kór progressziójának lassítására.

hirdetés

A Science Advances folyóirat július 14-én közölte az Universita Cattolica del Sacro Cuore kutatóinak cikkét, amelynek fő megállapítása, hogy intenzív testmozgással jelentősen lassítható a Parkinson-kór korai szakaszának progressziója, mivel a mozgás hatására a striatális szinaptikus plaszticitás helyreállása javítja a motoros és a kognitív funkciókat.

A kutatók a vizsgálat során egy olyan, korábban ismeretlen mechanizmusra bukkantak, amely miatt a betegség korai szakaszában a testmozgás hatására javuló mozgáskoordináció még akkor is hosszú ideig fennmarad, ha az edzést már abbahagyta a beteg.

"A jövőben lehetőség nyílhat olyan új terápiás célpontok és funkcionális markerek azonosítására, amelyek segítségével – persze a jelenlegi gyógyszeres terápiákkal kombinált – nem-gyógyszeres kezelések is kifejleszthetők lesznek" - fejtette ki Paolo Calabresi, a kutatás vezetője.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az intenzív fizikai aktivitás egy kritikus növekedési faktor, az agyi eredetű neurotrofikus faktor (BDNF; brain derived neurotrophic factor) fokozott termelésével jár együtt. A mostani tanulmány szerzőinek Parkinson-kór korai stádiumában lévő állatmodellekben sikerült reprodukálniuk ezt a jelenséget egy négyhetes futópados edzésprotokollal, és először írták le azt, hogy ez a neurotrofikus faktor milyen úton fejti ki jótékony hatását az agyban.

A napi futópados edzés hatására megfigyelt fő hatás a kóros alfa-szinuklein aggregátumok terjedésének lassulása, ami a Parkinson-kórban a motoros kontroll szempontjából lényeges agyi területek (a substantia nigra pars compacta és a striatum - az úgynevezett nigrostriatalis pálya) neuronjainak fokozatos és progresszív működési zavarához vezetne.

A fizikai aktivitás neuroprotektív hatása egyrészt a dopamin neurotranszmittert felszabadító neuronok túlélésével asszociálható, másrészt a striatális neuronok dopaminfüggő plaszticitásával is összefügg - ezek pont azok a funkciók, amelyeket a Parkinson-kór súlyosan károsít. A kutatók megfigyelései szerint az intenzív edzést végző állatokban a nigrostriatalis aktivitástól függő motoros kontroll és a vizuális-térbeli koordináció hosszabb távon is megmaradnak, még a testedzés abbahagyását követően is. Ennek oka, hogy a BDNF, amelynek szintje az edzés hatására megnő, kölcsönhatásba lép a glutamát NMDA-receptorával, lehetővé téve a striatum neuronjai számára, hogy hatékonyan reagáljanak az ingerekre, és ez a hatás tartós.

Paolo Calabresi professzor kutatócsoportja részt vesz egy klinikai vizsgálatban, amelynek célja annak tesztelése, hogy az intenzív testmozgás hatására azonosíthatók-e új markerek a Parkinson-kór korai stádiumában lévő betegeknél a progresszió nyomon követésére. Mivel a Parkinson-kórra fontos neuroinflammatorikus és neuroimmun komponensek jellemzőek, amelyek kulcsszerepet játszanak a betegség korai szakaszában, a kutatás továbbra is vizsgálja a gliasejtek (a neuronok és környezetük számára fizikai és kémiai támogatást egyaránt nyújtó, magasan specializált sejtcsoportok) bevonódását. Ez teszi majd lehetővé a későbbiekben a megfigyelt jótékony hatások hátterében álló molekuláris és sejtszintű mechanizmusok azonosítását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Parkinson's disease: Intense exercise may help to keep the disease at bay

Intensive exercise ameliorates motor and cognitive symptoms in experimental Parkinson’s disease restoring striatal synaptic plasticity

Irodalmi hivatkozás:

Gioia Marino et al, Intensive exercise ameliorates motor and cognitive symptoms in experimental Parkinson's disease restoring striatal synaptic plasticity, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.adh1403. www.sc

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.