hirdetés

A sclerosis multiplexet előre jelző autoantitest-szignál

A sclerosis multiplexben szenvedők egy részének vérében már évekkel a tünetek megjelenése előtt egyedi jellegzetes autoantitestek mutathatók ki.

hirdetés

A Nature Medicine folyóiratban online megjelent cikk szerzői 250 sclerosis multiplexben (SM) szenvedő személytől 5 évvel a tünetek megjelenése előtt és 1 évvel a tünetek megjelenése után vett vérmintát vizsgáltak, és ezeket 250 megfelelő kontrollszemélytől vett mintákkal hasonlították össze. Az SM-ben szenvedők 10%-ánál olyan egyedi autoantitest csoportot találták, amely akár 5 évvel a klinikai tünetek kialakulása előtt jelen volt, és a diagnózis felállítása után 1 évvel is magasabb maradt. Ez a felfedezés Dr. Colin Zamecnik (University of California, San Francisco) és munkatársai szerint segítené e betegcsoport korai diagnózisát, ami azért jelentős, mert a bizonyítékok azt mutatják, hogy a korai kezelés javíthatja a betegség kimenetelét.

Korábbi diagnózisra törekvés

Korábbi kutatások azt mutatják, hogy a nem specifikus neurológiai epizódok gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknél a betegséget később ismerik fel. Ezek a neurológiai epizódok feltehetően a preklinikai időszakban zajló neuroinflammatorikus folyamatok következményei. Számos más autoimmun betegséggel kapcsolatos vizsgálatok azt mutatják, hogy a diagnosztikus autoantitestek már évekkel a tünetek kialakulása előtt megjelenhetnek. Ilyen antitesteket azonban korábban nem azonosítottak SM-betegeknél.

A kutatók a vizsgálathoz egy nagy, prospektív, az Öbölháború idején több mint 10 millió amerikai katonai veteránból álló, nagy kohorsz adataiból az SM betegek átlagosan 5 évvel a tünetek megjelenése előtti és az első rohamot követő 1 év elteltével felvett adatait elemezték megfelelő kontrollcsoportokat kiválasztása és velük történt összevetés mellett. A vér antitestjeinek szűrésére a fágmegjelenítéses immunprecipitációs szekvenálásnak (phage display immunoprecipitation sequencing) nevezett technikát alkalmazták. Ezeken a mintákon teljes proteom autoantitest-szűrést és szérum neurofilamentum könnyűlánc (sNfL) méréseket végeztek mind a betegeknél, mind a kontrolloknál ugyanezekben az időpontokban.

A sérülés korai jelei

A betegek preklinikai szérummintáiban az sNfL-szintek a diagnózis felállításához közelebbi időpontban magasabbak voltak, és szignifikánsan magasabbak voltak a betegség kezdete utáni mintákban a betegség kialakulása előtti szintekhez képest. "Ezek az adatok együttesen bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az SM-ben szenvedők egy részénél a neuroaxonális károsodás korai jelei mutatkoznak jóval a tünetek megjelenése előtt" - jegyzik meg a szerzők.

A fehérjék elemzése, amelyet a kutatók "autoantitest-szignatúrának" neveztek el, időben konzisztens volt, és a diagnózistól függetlenül jelen volt.

Az autoantitestek további elemzése egy olyan jellegzetes fehérjemotívumot mutatott ki, amely gyakori vírusokban, a többi között a hepatitis C-vírusban és az SM kialakulásának kockázati tényezőjeként azonosított Epstein-Barr-vírusban (EBV) is megtalálható.

A kutatók ezeket az eredményeket az egyetem (University of California, San Francisco) ORIGINS nevű SM-kohorszából származó szérum- és agy-gerincvelői folyadékminták elemzésével validálták (ebbe a kohorszba a betegek a klinikai tünetek megjelenésekor kerültek be). A másik kohorszhoz hasonlóan a betegek 10%-a rendelkezett az autoantitest-szignatúrával.

Bár az eredmények igan jelentősek, de csak egyetlen központból származnak és a jellegzetes autoantitest mintázat csak a betegek kis százalékának korai azonosítására alkalmas. 

Forrás:

Zamecnik, C.R., Sowa, G.M., Abdelhak, A. et al. An autoantibody signature predictive for multiple sclerosis. Nat Med (2024). https://doi.org/10.1038/s41591-024-02938-3

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.