hirdetés

Hordható okoseszközök az SM monitorozásában

Egy viselhető okoseszközt automatizált algoritmusokkal kombináló eszköztár lehetővé teszi a betegség paramétereinek passzív nyomon követését a sclerosis multiplexben szenvedőknél.

hirdetés

A vizsgálatba 20 sclerosis multiplexes beteget vontak be, akiknek fele töltötte ki helyesen az összes értékelést, és viselte rendszeresen a rendelkezésére bocsátott okosórát. Fontos, hogy az elemzésre visszaküldött adatok megfeleltek az elvárásoknak, és a betegek visszajelzései pozitívak voltak. A vizsgálat eredményei alapján az eszköztár megvalósíthatónak és használhatónak tűnik a sclerosis multiplexben szenvedő betegek egészségi állapotának több szempontból történő távoli monitorozására.

Az adathalmaz további elemzése, beleértve a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás algoritmusait, előre jelezheti a sclerosis multiplex lefolyása során bekövetkező releváns változásokat és a terápiás beavatkozások szükségességét.

Az eredményeket a Sclerosis Multiplex kezelésével és kutatásával foglalkozó, 2023-ban megrendezett, 9. ECTRIMS-ACTRIMS konferencián mutatták be.

A jelenlegi kísérleti vizsgálathoz a kutatók integrált platformot fejlesztettek ki a viselhető eszközökről és mobileszközökről a beteg által jelentett digitális eredmények (ePRO) segítségével történő betegközpontú adatgyűjtésre, azzal a céllal, hogy teszteljék az így kapott eszközkészlet megvalósíthatóságát és használhatóságát a sclerosis multiplexben szenvedők körében. A kutatók a betegek passzív megfigyelését szerették volna biztosítani a mindennapi életük során, ezért keresték a legjobb eszközöket és a legrelevánsabb, a betegek által bejelentett eredményeket, valamint innovatív algoritmusokat használtak az adatok elemzésére, hogy megpróbálják megjósolni a betegség lefolyását.

A lemorzsolódás csökkentése és az eszközkészlethez való ragaszkodás és együttműködés növelése érdekében a vizsgálatot végzők ismertették a projektet a sclerosis multiplexben szenvedő betegekkel, és visszajelzést kértek tőlük, hogy megállapítsák, hogy a betegek szempontjából megvalósítható‑e, amit terveztek. Ez néhány változtatáshoz vezetett az adatgyűjtés módjában, és a kutatócsoport kifejlesztett egy közösségi hálózati csatornát, hogy a betegek támogatást kérhessenek, és továbbra is részt vehessenek a vizsgálatban.

A vizsgálatba vont 20  relapszáló-remittáló sclerosis multiplexben szenvedő közül 14 volt a nő. Az átlagéletkor 37,8 év volt, a betegség átlagos időtartama pedig 9,1 év. A kiterjesztett rokkantsági állapotskála átlaga 2,2 volt. A résztvevőket arra kérték, hogy 1 évig használják az eszköztárat, és a résztvevők fele elérte a 6 hónapos mérföldkövet. A résztvevők a tervezett ePRO-k 53%-át megfelelően töltötték ki, és rendszeresen viselték az okosórát anélkül, hogy kényelmetlenségről számoltak volna be.

A kutatócsoport jelentése szerint az eszköztár adatai összhangban voltak a szakirodalomban közölt adatokkal. Nagyon érdekes például, hogy korábbi - folyamatos lépésszámlálóval történő távfelügyelet segítségével végzett - vizsgálatokhoz hasonlóan kimutatták, hogy a csökkenő átlagos napi lépésszám összefügg a standard ambuláns mérések romlásával.

A jelen vizsgálatban kimutatták, hogy a résztvevők átlagosan 8415 lépést tettek naponta, és naponta 9,8 perc erőteljes és 14,5 perc mérsékelt aktivitást végeztek. A naponta üléssel töltött percek száma 705,1 volt. A betegek átlagos Perceived Deficit Questionnaire (szubjektív kognitív hiányosságok mérésére szolgáló kérdőív) pontszáma 25,2 volt, a Beck Anxiety Inventory (Beck-féle szorongás kérdőív) pontszáma 17,3, a 12 elemű Sclerosis Multiplex Walking Scale (a járás vizsgálatára vonatkozó kérdőív) pontszáma 37,2, a Sclerosis Multiplex Questionnaire kéz-és kar funkcionalitására vonatkozó pontszáma pedig 47,4 volt.

A Modified Fatigue Impact Scale (fáradtságra vonatkozó skála) átlagos pontszáma 18,5 volt, a Pittsburgh alvásminőségi index pontszáma pedig 25,2 volt. A rendszer használhatósági skála alapján magas szintű bizalmat mutatott az eszköztárral kapcsolatban, valamint nagyon magas szándékot a jövőbeni használatára.

A kutatók jelenleg tovább értékelik az eszköztár megvalósíthatóságát az adherencia- és használhatósági adatok elemzésével, és a legnagyobb valószínűséggel használó betegeket célozzák meg vele. Azt is meg akarják határozni, hogy a viselhető eszközök ilyen módon történő használata nem csak a sclerosis multiplex visszaesését, hanem a betegség progresszióját is képes-e előre jelezni.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/997495#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.