hirdetés

Egyszerű vérteszt sclerosis multiplex diagnózisára

Az immunglobulinok kimutatásán alapuló egyszerű teszt 90% feletti pontossággal azonosította az SM-et a klinikai vizsgálatok során.

hirdetés

A Clinical Immunology folyóirat novemberi számában jelent meg a University of Colorado Anschutz Medical Campus kutatóinak cikke, amelyben egy olyan, egyszerűen használható vértesztről számolnak be, amely a jelenleg rendelkezésre álló diagnosztikai módszereknél pontosabb, és jelentősen felgyorsíthatja a sclerosis multiplex (SM) diagnózisát, valamint megkönnyítheti a betegség nyomon követését.

A kutatást vezető Xiaoli Yu csoportja által kidolgozott eljárás a plazma immunglobulin G (IgG) antitest-aggregátumait képes kimutatni, és 90%-os érzékenységgel működik a plazmában található SM biomarkerek esetében. A teszt specificitása lehetővé teszi a betegek különböző terápiákra adott válaszának nyomon követését, és a jövőbeni kezelési döntésekhez is segítséget nyújthat.

A jelenlegi SM-diagnosztikai módszerek bonyolultak és drágák, sok esetben invazív beavatkozások. Ezek közé tartozik a neurológiai vizsgálat, az MRI vagy a gerincvelő csapolás az IgG-sávok keresésére. Más markereket, például a neurofilamentum könnyűlánc-fehérjét (NfL) és a gliafibrilláris savas fehérjét (GFAP) is széles körben vizsgálják, de ezek nem specifikusak az SM-re, ráadásul speciális műszereket igényelnek.

A mostani kutatás eredményei azonban azt mutatják, hogy a Yu és csapata által kifejlesztett vérteszt segítségével az SM már korai stádiumában nagy pontossággal kimutatható. Az egyszerű eljárás során egy csepp vérmintát (50 µl) kell csak elemezni, és bármely klinikai laboratórium képes elvégezni a teszt értékelését. A plazmateszt ELISA (enzimhez kötött immunszorbens assay) vizsgálatot használ, és Yu laboratóriumában 350 vérmintán igazolták pontosságát, ehhez 190 SM-ben szenvedő betegtől levett és 160 kontroll mintát elemeztek.

A kutatók egy korábbi vizsgálatuk során azt fedezték fel, hogy az SM-betegek plazmájában található IgG antitestek nagy aggregátumokat (>100 nm) képeznek, amelyek a Protein A gyantán való áthaladás után visszamaradnak az átfolyó mintából (A-FT) - ezek a szervezetben komplementfüggő neuronális apoptózist indukálnak. Azt is sikerült kimutatni, hogy az IgG1 és IgG3 alcsoportok szintje az SM mintákból származó A-FT frakcióban emelkedett volt, de az IgG2 és IgG4 szint nem változott. A teszt fejlesztése során a cél a vér IgG biomarkereinek kimutatása volt pontosan a megemelkedett IgG1 és IgG3 szint értékelésére összpontosítva. Ezek már csak azért is kiváló SM-biomarkereknek tűntek, mert mennyiségük és a betegség súlyossága között korrelációt fedeztek fel. A kutatók capture ELISA módszer segítségével az IgG1, IgG3 és az összes IgG antitest szignifikánsan magasabb szintjét mutatták ki az SM mintákból származó A-FT-ben az összes kontroll mintához képest, beleértve az egészséges kontrollokat és az egyéb központi idegrendszeri betegségben szenvedő betegeket egyaránt.

Yu szerint további kutatásokra, finomításokra van szükség ahhoz, hogy a tesztet a klinikai gyakorlatban is alkalmazni lehessen, de az SM biomarkerek kimutatásának most igazolt pontossága reményt ad, hogy a jövőben egy ilyen teszt a rutin gyakorlatban is elterjedhet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Could a blood test revolutionize multiple sclerosis diagnosis?

Plasma IgG aggregates as biomarkers for multiple sclerosis

Irodalmi hivatkozás:

Wenbo Zhou et al, Plasma IgG aggregates as biomarkers for multiple sclerosis, Clinical Immunology (2023). DOI: 10.1016/j.clim.2023.109801

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.