hirdetés

Őssejt-transzplantáció másodlagos progresszív SM-ben

Egy új kutatás szerint az autológ hematopoietikus őssejt-transzplantáció (AHSCT) a másodlagos progresszív sclerosis multiplexben (SPMS) előnyösebb más betegségmódosító terápiáknál (DMT).

hirdetés

Egy retrospektív vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy szerint az autológ hematopoietikus őssejt-transzplantációban részesült másodlagos progresszív sclerosis multiplexes (SPMS) betegek több mint 60%-ánál 5 év elteltével sem rosszabbodott a rokkantság mértéke, és kevesebb volt a relapszus. Ezeknél a betegeknél is nagyobb valószínűséggel maradt fenn a javulás a kezelés után évekig.

A másodlagos progresszív betegségben szenvedők gyakran keveset profitálnak az egyéb DMT-kből, ezért nagy az igény másfajta kezelések iránt. Az AHSCT közismerten jó eredményeket hoz kínál a relabáló remittáló SM (RRSM)-ben szenvedő betegeknél, az SPMS-re gyakorolt ​​​​hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok ellentmondó eredményeket hoztak. A kutatók szerint az új eredmények fényében célszerű újra megvizsgálni, hogy ez a terápia segítséget jelenthet-e az aktív, súlyosabb betegségben szenvedő betegek számára, az a véleményük, hogy "az AHSCT kezelési lehetőséggé válhat azoknál a gyulladásos aktivitású, másodlagos progresszív SM-betegeknél, akiknél a rendelkezésre álló kezelések sikertelennek bizonyultak.A betegek kiválasztása nagyon fontos a legjobb kezelési válasz biztosítása és a biztonsági problémák minimalizálása érdekében, beleértve a transzplantációval kapcsolatos mortalitást" - tette hozzá Inglese.

A Neurology folyóiratban december 21-én online közzétett retrospektív, propensity-matching vizsgálatban a kutatók két olasz regiszter segítségével azonosítottak 79 olyan beteget, akiket off-label AHSCT-vel kezeltek, és 1975 olyan beteget, akik más terápiában részesültek. A kontrollcsoport betegei által kapott egyéb DMT-k a béta-interferonok, azatioprin , glatiramer-acetát, mitoxantron , fingolimod , natalizumab , metotrexát , teriflunomid , ciklofoszfamid , dimetil -fumarát vagy alemtuzumab voltak. Az eredmények azt mutatták, hogy az első rokkantság progressziójáig eltelt idő szignifikánsan hosszabb volt a transzplantáción átesett betegeknél (kockázati arány [HR], 0,5; P = 0,005); az AHSCT csoport 61,7%-a mentes volt a rokkantság progressziójától 5 év után, szemben a kontrollcsoport 46,3%-ával.

Az AHSCT-t kapó betegek körében a relapszusok aránya alacsonyabb volt a más DMT-ben részesült betegekéihez képest (P< 0,001), és a 10 év alatti rokkantsági pontszámaik is alacsonyabbak voltak (P < 0,001). A transzplantációs csoportban 3 évvel a kezelés után szignifikánsan nagyobb valószínűséggel jött létre tartós javulás a rokkantságban, mint a többi DMT-vel kezelt betegeknél (34,7% vs 4,6%; p<0,001). „A tanulmány III. osztályú bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az autológ hematopoietikus őssejt-transzplantációk meghosszabbították a rokkantság igazolt progressziójáig eltelt időt más betegségmódosító terápiákhoz képest" - írják a kutatók.

Jeff Cohen (Mellen Center for Multiple Sclerosis Treatment and Research at Cleveland Clinic, Ohio) kommentárjában úgy nyilatkozott, hogy ez a kutatás "kibővíti azt a populációt, amelynél fontolóra kell venni a hematopoietikus őssejt-transzplantációt". Bár a korábbi vizsgálatok nem mutattak előnyt a súlyos progresszív SM-ben szenvedő betegek számára, a jelenlegi vizsgálat résztvevői másodlagosan progresszív SM-ben szenvedtek, és relapszus aktivitásuk nagymértékű volt. Úgy gondolja: az a tény, hogy valakinek nyilvánvaló progressziója vagy valamivel súlyosabb fogyatékossága van, nem zárja ki az őssejt-transzplantáció alkalmazását. A B-sejt terápiában részesülő betegek kizárása az SPMS kontrollcsoportból azonban szerinte felveti azt a kérdést, hogy vajon hasonló eredmények születnének-e az AHSCT-vel való összehasonlításból. Azt is megjegyezte, hogy biztonsági aggályok merülnek fel a terápiával kapcsolatban, amely magasabb transzplantációs mortalitást eredményezett az SPMS-ben szenvedő betegek körében – bár a jelenlegi vizsgálatban csak egy beteg halt meg a transzplantációt követően. Ennek ellenére ígéretesnek tartja az eredményeket.

 

Forrás:

Giacomo Boffa G, Alessio Signori A, Luca Massacesi L et al on behalf of Italian BMT-MS Study Group, Italian MS Register:  Hematopoietic Stem Cell Transplantation in People With Active Secondary Progressive Multiple Sclerosis Neurology Dec 2022, 10.1212/WNL.0000000000206750; DOI: 10.1212/WNL.0000000000206750

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.