hirdetés

Új terápia a poszt-COVID légúti tüneteinek kezelésére

Egy arthritis gyógyszer segíthet a folyamatos gyulladás okozta köhögés és nehézlégzés megszüntetésében.

hirdetés

A Science Translational Medicine folyóiratban július 17-én jelent meg a University of Virginia (UVA) kutatóinak cikke, amelyben sikerült feltárniuk a poszt-COVID szindróma kialakulását követően hosszú időn át fennmaradó légúti panaszok alapvető okát. A Dr. Jie Sun vezetésével végzett kutatás eredménye, hogy a COVID-19 fertőzés a tüdőszövetek belsejében az immunsejtekben rendkívüli változásokat okozhat, ezzel hegesedést és a folyamatos gyulladást indíthat be, még a kezdeti fertőzés elmúlása után is. Úgy vélik, hogy ez a folyamatos gyulladás okozza a poszt-COVID-hoz társuló tartós légúti tüneteket, például a köhögést és a nehézlégzést.

Az új kutatás azt is feltárta, hogy ez a krónikus gyulladásos folyamat megállítható a rheumatoid arthritis kezelésére használt egyes gyógyszerek segítségével, mint amilyen például a baricitinib hatóanyag. Egyébként pont ezek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek az Egyesült Államokban korábban vészhelyzeti felhasználási engedélyt (EUA, emergency use authorization) kaptak az FDA-tól a súlyos COVID-19 fertőzésekben megfigyelhető kontrollálatlan gyulladás kezelésére.

“Kutatásunk során klinikai szövetminták és állati modellszervezetek összehasonlító elemzésével azonosítottuk a long-COVID vagy poszt-COVID szindróma légúti szövődményének elsődleges kiváltó okát” - nyilatkozta Sun. “Reméljük, hogy a kiváltó mechanizmusok azonosítása segíteni fog abban, hogy hamarosan olyan klinikai vizsgálatokat indíthassunk, amelyekben az FDA által jóváhagyott gyógyszereket a légúti tünetek kezelésében vizsgálhatják majd.”

A poszt-COVID szindróma becslések szerint több mint 60 millió embert érint világszerte. Az érintett betegek számára a COVID-19 fertőzés végtelennek tűnő megpróbáltatássá válik, mivel a tünetek hetekig, hónapokig vagy akár évekig is perzisztálhatnak. A poszt-COVID tünetek súlyossága is széles skálán mozog: a kellemetlentől a rokkantosító hatásúig terjedhetnek. A légúti tünetek közé tartozhat például a légszomj, a mellkasi fájdalom és akár az intersticiális tüdőbetegség is. A poszt-COVID korábbi kutatásai során általában a betegek vérében keresték a választ a szindróma kialakulására, de Sun és kutatócsoportja a mostani vizsgálatban azt szerette volna látni, hogy milyen változások mennek végbe magukban a tüdőszövetekben. Az UVA kutatói ezért egér modellszervezetek és emberek alsólégúti szövetmintáit vizsgálták meg tüzetesen.

Mindkét esetben azt figyelték meg, hogy a makrofágok és T-sejtek teljesen “megbolondultak”, és a szervezet számára kifejezetten káros tevékenységet kezdtek el folytatni. Ezeknek a sejteknek normális esetben segíteniük kellene a szervezetnek a betegségek leküzdésében, most viszont még a kezdeti COVID-fertőzés elmúltával sem hagyták abba a harcot, azaz folyamatosan aktivált állapotban maradtak, nagyon hasonlóan az autoimmun betegségekhez. A makrofágok a poszt-COVID egyes eseteiben abnormális számban özönlöttek a tüdőbe, és a szövetek hegesedését idézték elő, miközben a T-sejtek interferont bocsátottak ki, ami fenntartotta a folyamatos gyulladást.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Arthritis drugs may relieve long COVID lung symptoms

Comparative single-cell analysis reveals IFN-γ as a driver of respiratory sequelae after acute COVID-19

Irodalmi hivatkozás:

Chaofan Li et al, Comparative single-cell analysis reveals IFN-γ as a driver of respiratory sequelae after acute COVID-19, Science Translational Medicine (2024). DOI: 10.1126/scitranslmed.adn0136

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.