hirdetés

Az anyatej ismeretlen módon, de véd a COVID-19 ellen

Egy vizsgálatban a még nem beoltott oltott, illetve a még meg nem fertőződött donorok anyateje is képes volt semlegesíteni a SARS-CoV-2 vírust.

hirdetés

A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban december 14-én jelent meg a University of Toronto kutatóinak cikke, amelyben sikerült kimutatniuk azt, hogy az anyatej bizonyos fokú védettséget nyújt a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 vírus fertőzése ellen.

A tanulmányban három különböző kohorsz anyatejében kerestek SARS-CoV-2 elleni antitesteket: olyan személyekében, akik a terhesség vagy a szoptatás időszakában kapták el a COVID-19-et, rutin tejbankban lévő mintákban, valamint olyan személyekében, akik terhes vagy szoptatós korukban két adag COVID-19 vakcinát kaptak.

A kutatók a COVID-19-pozitív kohorszba tartozó személyek nagyjából felénél mutattak ki antitesteket az anyatejben. Ennek aránya a rutin tejbankok donorjainak mintáiban kevesebb, mint 5 százalék volt - a donorok nem voltak ismert COVID-19 expozíciónak kitéve. A kétszer beoltott kohorszban azt találták, hogy az antitestek szintje magasabb volt azoknál, akik a Moderna vakcinát kapták, mint azoknál, akik a Pfizer-BioNTech vakcinát vették fel. Váratlan eredmény volt, hogy azoknál az embereknél, akiknél rövidebb idő telt el az első és a második dózis beadása között, magasabb volt az antitestszint, mint azoknál, akiknél hosszabb idő telt el az oltások között.

“Ez az eredmény határozottan meglepett” - nyilatkozta Samantha Ismail, a tanulmány első szerzője. “A szérumban ugyanis általában éppen fordítva van: az egyes adagok közötti hosszabb időközök jellemzően magasabb antitestszintet eredményeznek. Ez arra utal, hogy a szoptató anyák körében valami más, valami ismeretlen jelenség történik.”

A kutatócsoport nem állt meg itt, és sikerült kimutatniuk, hogy egyes anyatejminták laboratóriumi körülmények között megakadályozták, hogy a SARS-CoV-2 vírus sejteket fertőzzön meg. A COVID-19-pozitív kohorszon belül a vírus elleni antitesteket tartalmazó tej nagyobb valószínűséggel fejtett ki neutralizáló hatást, és a Moderna vakcinával történő immunizálás erősebb neutralizáló képességgel járt együtt, mint a Pfizer-BioNTech vakcinával beoltottak esetében.

A kutatók találtak viszont jelentős számú olyan anyatejmintát is, amely a nem kimutatható antitestszint ellenére megakadályozta a SARS-CoV-2 fertőzést. Ez pedig arra utal, hogy az anyatejben más olyan összetevők is lehetnek, amelyek aktívan védenek a SARS-CoV-2 fertőzése ellen.

Bár ezek az eredmények erős bizonyítékot szolgáltatnak az emberi tej lehetséges védőhatásának alátámasztására, Ismail figyelmeztet, hogy a vizsgálat önmagában nem elegendő annak bizonyítására, hogy az anyatej kézzelfogható védelmet nyújtana a COVID-19 ellen.

“A COVID-19 elleni oltás és a SARS-CoV-2 fertőzés hatására egyaránt olyan antitestek képződnek az anyatejben, amelyek semlegesítő képességgel rendelkeznek, de nem tudjuk biztosan, hogy a laboratóriumban tapasztalt neutralizációs képesség hogyan vezet a csecsemőknél megfigyelt védettséghez.”

Korábbi tanulmányok az anyatejben található antitestek egyértelmű védőhatását mutatták ki más vírusokkal, például enterovírussal és rotavírussal szemben, ám a COVID-19-et okozó vírussal kapcsolatban eddig nem végeztek ilyen vizsgálatokat.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Breast milk may have potential protective effects against SARS-CoV-2, say researchers

SARS-CoV-2 antibodies and their neutralizing capacity against live virus in human milk after COVID-19 infection and vaccination: prospective cohort studies

Irodalmi hivatkozás:

Samantha Ismail et al, SARS-CoV-2 antibodies and their neutralizing capacity against live virus in human milk after COVID-19 infection and vaccination: prospective cohort studies, The American Journal of Clinical Nutrition (2023). DOI: 10.1016/j.ajcnut.2023.1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.