Európában kevesen vették fel az emlékeztető oltásokat

Az Európai Unióban a közelmúltban a COVID-19 elleni oltás emlékeztető dózisainak alkalmazása "meglehetősen kiábrándító" volt – közölték a hatóságok.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) aggodalmának adott hangot, mely szerint a tél folyamán gyengülhet a betegség súlyos eseteivel szembeni védelem.

Az ismételt vagy emlékeztető oltások beadásának európai átlaga mindössze 29% volt a legmagasabb kockázatnak tekintett csoportokban, az idősekben és az immunhiányos állapotban szenvedőkben. "Aggodalomra ad okot, hogy a kórházi kezelés vagy a súlyos COVID-fertőzés kockázatának leginkább kitett személyek nincsenek kellőképpen védve" - ​​mondta az Európai Gyógyszerügynökség egészségügyi fenyegetések és oltási stratégiákért felelős vezetője, Marco Cavaleri egy sajtótájékoztatón.

Bár az elmúlt hetekben nem volt jelentős növekedés a COVID-19-es esetek számában, Cavaleri szerint ez változhat a hidegebb téli hónapokban. A WHO szerdán későn közzétett adatai szerint az elmúlt héten 724 000 új COVID-19-es esetet jelentettek az EU-ban, ami 11%-os csökkenés az előző héthez képest. Október elején, amikor a szakértők egy új COVID-19 hullámra figyelmeztettek, a heti megbetegedések száma elérte az 1,5 milliót.

"Ez a vírus gyors ütemben mutálódik, és az Omicronnak egyre újabb alváltozatai és utódai jelennek meg" - mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy ezek ellenállóbbak a vakcinákkal szemben. Az is aggasztó, hogy a betegek fertőzését okozó vírusok leküzdésére rendelkezésre álló antitestkezelések már nem hatnak az új alvariánsok ellen. Az EMA új iránymutatást kíván kiadni az egészségügyi szolgáltatók számára az antitestkezelések kérdésében.

A múlt héten az angol nemzeti egészségügyben (National Health Service, NHS) használatos gyógyszereket meghatározó brit ügynökség költséghatékonysági aggályokra hivatkozva öt COVID-19-kezelés (köztük a Merck & Co magas kockázatú betegeknek szánt vírusellenes tablettájának) alkalmazásának leállítását javasolta. Januárban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) is korlátozta e kezelések némelyikének használatát, mivel az adatok azt mutatják, hogy az Omicron variánssal szemben csökkent a hatékonyságuk. Az EMA kapcsolatban áll a COVID-19 elleni következő generációs monoklonális antitestek kifejlesztésén dolgozó cégekkel a fejlesztés felgyorsítása érdekében. Az EU szabályozó hatósága decemberben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságával és más nemzetközi szakértőkkel folytatott megbeszélésen fogja megtárgyalni ezeket a kérdéseket, és a következő generációs kezelések klinikai vizsgálati tervét is.

A Pfizer Inc. Paxlovidja a COVID-19 összes változata és alváltozata ellen hatékonynak bizonyult vírusellenes gyógyszer. A gyógyszerről kimutatták, hogy megelőzi a betegség posztakut, hosszabb távú hatásait is. A Paxlovidhoz való azonnali hozzáférés azonban továbbra is probléma az EU-ban, és az EMA a kormányokkal együttműködve dolgozik ennek megváltoztatásán. Az ügynökség tiszti főorvosa, Steffen Thirstrup arra figyelmeztetett, hogy az esetek számának az elmúlt hetekben bekövetkezett csökkenése nem kelthet hamis biztonságérzetet. "Bár sok társadalom teljesen kinyitott, és többé-kevésbé visszatért a normális kerékvágásba, még mindig sok a keringő vírus " - mondta Thirstrup. A Biden-kormányzat a hónap elején közölte, hogy az Egyesült Államok fenntartja a járvány miatti közegészségügyi vészhelyzetet.

Forrás: EMA, FDA

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.