Az Omicron alváltozata 1,5-szer fertőzőbb, mint az Omicron

A CNBC szerint a BA.2 néven ismert Omicron alváltozat körülbelül másfélszer gyorsabban terjed, mint az eredeti, BA.1 néven ismert Omicron törzs.

A fertőző betegségeket felügyelő és figyelő dániai intézet, a Statens Serum Institut, szerint bár a BA.2 variáns valóban fertőzőbb, mint az eredeti Omicron variáns, de úgy tűnik, hogy nem növeli a kórházi kezelések számát, és nem csökkenti a vakcina hatását.

A BA.2 variáns néhány héten alatt elterjedtebbé vált Dániában, mint az eredeti BA.1– nyilatkozta Troels Lillebaek, az intézet igazgatója a CNBC-nek. Az alvariánsnak öt egyedi mutációja van a tüskefehérje kulcsfontosságú részén, a koronavírusnak azon a helyén, amelynek révén képes az emberi sejtek megtámadására. Az e helyen kialakuló mutációk gyakran növelik a vírus álatl okozott fertőzés terjedési sebességét jelent.

Az Outbreak.info legfrissebb információi szerint ezt az Omicron-alvariánst legalább 56 országban és az Egyesült Államok 29 államában észlelték. Az Egyesült Államokban 188 fertőzést azonosítottak, világszinten pedig összesen megközelítőleg 25 000-et.

Dánia jelentette a legtöbb esetet, majd az Egyesült Királyság és India következik. Mind Dánia, mind India arról számolt be, hogy a BA.2 jelenleg az új COVID-19-esetek körülbelül feléért felelős országukban.

Pénteken az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége közölte, hogy a BA.2 "jelentős" terjedési előnnyel rendelkezik az eredeti Omicron törzzsel szemben. Az alváltozat gyorsabban terjedt Anglia minden olyan régiójában, ahol elegendő eset volt az elemzés elvégzéséhez – áll az ügynökség jelentésében.

Egy előzetes értékelés szerint a vakcina nyújtotta védelem nem kevésbé hatékony a  BA.2-vel szemben az eredeti Omicron törzzsel szemben nyújtott védelemhez képest – közölte az ügynökség. Az emlékeztető (booster) dózis 70%-ban volt hatékony a tüneti megbetegedések megelőzésében a BA.2 esetében, míg az eredeti Omicron törzs okozta tüneteket csak 63%-ban volt képes megelőzni.

A CDC pénteken azt is közölte, hogy bár ez a vírus alvariáns egyes országokban rohamosan terjed,  jelenleg kevés fertőzést eredményezett az Egyesült Államokban, és az általa okozott esetek nem tűnnek komolynak. "Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a BA.2 súlyosabb betegséget okoz, mint a BA.1 vírustörzs" - mondta Kristen Nordlund, a CDC szóvivője a CNBC-nek.

A WHO nem nevezte a BA.2-t aggodalomra okot adó változatnak, de továbbra is figyelemmel kíséri. Mint ahogy azt is, hogy milyen új koronavírus változatok fognak megjelenni, amelyek az Omicronhoz hasonlóan várhatóan világszerte el fognak terjedni.

"Az következő változat még virulensebb lesz, mert csak így tudja kiszorítani a jelenelg terjedő változatokat " - mondta Maria Van Kerkhove, a WHO COVID-19 technikai vezetője egy tv közvetítésben a múlt héten. "A kérdés az, hogy a jövőbeli változatok által okozott fertőzések mennyire lesznek súlyosak."

Források:

CNBC: "The latest Covid variant is 1.5 times more contagious than omicron and already circulating in almost half of U.S. states."

Outbreak.info: "BA.2 Lineage Report, updated Jan. 29, 2022."

U.K. Health Security Agency: "COVID-19 variants identified in the UK, updated Jan. 28, 2022.'

U.K. Health Security Agency: "SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, Technical briefing 35, Jan. 28, 2022."

WHO: "LIVE: Q&A on #COVID19, Omicron, #VaccinEquity. #AskWHO, Jan. 25, 2022."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.