Kinek javasolt a 4. oltás?

Régóta szerettünk volna erről tájékoztatást adni arról, kiknek javasolt a negyedik oltás, szerencsére a kezdeti bizonytalanság után körvonalazódni látszik a konszenzus.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 13-ai Kormányinfón azt nyilatkozta, hogy a 4. oltást az orvossal történő konzultáció alapján bárki megkaphatja.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Életközelben című januári videójában a 4. oltást elsősorban azoknak a 60 év felettieknek ajánlja, akiknek van társbetegsége, például a hipertónia vagy a diabetes. Továbbá az immunhiányos állapotokra, például a rosszindulatú daganatok kemoterápiája után, transzplantáció után az immunhiányos állapotok mindegyikében

Duda Ernő szerint legalább félévente, de inkább 3-4 havonta javasolt egy-egy újabb oltást felvenni. Minél idősebb valaki, annál rövidebb ideig biztosít számára védettséget az oltás – fejtette ki a virológus az RTL Híradónak.

Rusvai Miklós decemberi, a Hír tv-nek adott nyilatkozatában Rusvai Miklós virológus szerint a negyedik vakcina elsősorban már azoknál lehet szükséges, akiket nagyon korán oltottak. Januárban a Blikknek azt nyilatkozta: nem mindenkinek van szüksége a negyedik oltásra, az elsősorban az immunhiányos betegeknek javasolt. Ő maga a 4. oltást: a különböző immunhiányos betegeknek, az immunrendszert elnyomó gyógyszeres kezelésben részesülőknek, a 80 év felettieknek, a társbetegségben szenvedőknek és azoknak a várandós kismamáknak ajánlja, akiknek a harmadik oltása óta eltelt 4-6 hónap, emellett a közelmúltban estek teherbe. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a harmadik oltást követően annak, aki cukorbeteg és ezzel együtt magas vérnyomással küzd, célszerű akár négy hónappal a harmadik oltás után is célszerű beadatnia a 4. oltás, nem kell vele 6 hónapot várnia. Ez attól függ, hogy az illető állapota mennyire súlyos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ karácsony előtt, majd január 14-én frissített oltási ajánlásában az szerepel, hogy a 4. oltást a betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegeknek ajánlják, hisz számukra az oltási sorban szereplő -a vakcina típusától függő, és az általános populációban boosterként adott- 2. vagy 3. oltás a normális oltási rend része, így a 4. oltás tekinthető az emlékeztető dózisnak. iránymutatásuk szerint „a 4. ismétlő oltás beadásáról dönthet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a 3. booster oltás beadása óta már 4 hónap eltelt. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és vagy háziorvossal."

Sebestyén Andor a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának (PTE KK) elnöke január 16-án az az MTI-nek nyilatkozva elsősorban a 60 éven felülieknek javasolja az újabb adag felvételét. Különösen fontosnak nevezte, hogy beoltassák magukat azok az idősebb korban lévők, akik egy vagy több krónikus betegségben - például szív és érrendszeri betegségben, krónikus tüdőbetegségben, cukorbetegségben, daganatos betegségben - szenvednek és az elsők között kapták meg a harmadik dózist. 

Jakab Ferenc, Szekanecz Zoltán és Oroszi Beatrix a KOVIDők Facebook oldal kerekasztalbeszélgetéseinek szokásos vendégei a január 14-ei eseményén , határozottan foglaltak állást a 4. oltás általános szükségességével szemben. Szerintük a negyedik oltást kezelő/szakorvosi indikáció alapján kellene adni immunhiányos betegeknek és az olyan krónikus súlyos alapbetegségben szenvedőknek, akiknek a védelemre fokozottan szükségük van. Elsimerték ugyanakkor, hogy negyedik oltásra valószínűleg szükség lesz, de nem a mostani vakcinákkal, hanem olyan frissített (és feltehetően már az idei ősz tájára rendelkezésre álló) oltóanyagokkal, amelyek majd az új, cirkuláló variánsok ellen nyújtanak védelmet.

Az egészségügyi szakértőkből, kutatók és gyakorló orvosokból, biológusokból álló Konszenzus az Egészségért Kör (KEKSZ) tagjainak január 23-án kiadott nyilatkozata  https://drive.google.com/file/d/1PEGmyJ6--_vsxKwXSNrvvdnigHfquWcM/view  szerint „Megfelelő tudományos bizonyítékok alapján Magyarországon is szükség van a 3. (emlékeztető - booster) oltásra a Delta és az Omikron vírus variánsok okozta súlyos COVID-19 megbetegedés ellen. Ezzel szemben a 4. oltás általános bevezetése szakmailag nem indokolható a jelenlegi járványügyi helyzetben.”

A kiadott állásfoglalás szerint a 4. oltást a rendelkezésre álló irodalmi adatok alapján csak az alábbi, fokozottan veszélyeztetett alábbi csoportok számára javasolják:

"betegségük vagy kezelésük következtében immunhiányos ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek)"

"60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak"

"kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak."

A 4. oltásra szerintük is akkor lesz szükség, ha újabb antigén célpontú vakcinák érkeznek, vagy a járvány jellemzői jelentősen megváltoznak

A szakértői csoport azonban a 4. oltás kérdésénél fontosabbnak tartja, hogy minél többen kapják meg az első és második oltást, illetve a harmadik oltást.   „A 4. oltással kapcsolatban nincs elégséges szakmai tapasztalat, de az első izraeli adatok nem mutatnak extra védettséget az Omicronnal szemben”

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.