Az emlékeztető oltások hatékonysága

A Pfizer és a Moderna COVID-19 vakcinák emlékeztető oltásai 90%-ban képesek megelőzni, hogy az Omicron variánssal fertőzöttek kórházba kerüljenek.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) pénteken közzétett három új tanulmánya szerint Pfizer és a Moderna COVID-19 vakcinák emlékeztető oltásai rendkívül hatékonynak tűnnek az Omicron variáns miatti kórházi kezelések megelőzésében.

A booster oltások 90%-ban képesek megelőzni a fertőzés utáni kórházi kezelés szükségességét, és 82%-ban, hogy a megfertőződött és kórházba került beteg sürgősségi osztályos ápolásra szoruljon.  és a sürgős ellátási látogatások megelőzésében.

"Ezek a jelentések még több bizonyítékot adnak a COVID-oltásokkal kapcsolatos naprakész ismeretek fontosságára" - mondta Rochelle Walensky, MD, a CDC igazgatója pénteken a Fehér Ház COVID-19-re reagáló csoportjának sajtótájékoztatóján.

Izraelből és más országokból származó adatok azt mutatták, hogy az emlékeztető oltások megelőzhetik a COVID-betegség súlyossá válását és a kórházi kezelés szükségességét, de most arról is megbizonyosodhattunk, hogy a harmadik mRNS oltások ugyanennyire hatásosak az Egyesült Államokban is – mondta egy pénteki (január 21-ei) sajtótájékoztatón dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója. A három CDC-tanulmányban a kutatók Delta és az Omicron hullámok során bekövetkezett több milliói esetet és több tízezer kórházi kezelést és halálesetet elemeztek.

A 2021. augusztus vége és 2022. január eleje között 10 államban regisztrált kórházi kezelések és sürgősségi osztályok,sürgősségi klinikák adatai alapján az Omicronnal történő megfertőződés miatti kórházi kezelést csak 57%-ban volt képes megakadályozni azoknál, akik az mRNS vakcina második dózisát 6 hónapnál régebben kapták. A booster oltás a védelmet 90%-osra emelte.

A második tanulmányban a kutatók 2021 áprilisa és decembere között 25 állami és helyi egészségügyi intézményben regisztrált közel 10 millió COVID-19-esetet és több mint 117 000 halálesetet elemeztek. Az esetek és a halálozások alacsonyabbak voltak az emlékeztető dózisban részesültek körében, mint azoknál, akiket bár beoltottak a vakcinák 2 adagjával, de nem részesültek emlékeztető oltásban. Az esetek és a halálozások száma sokkal kisebb volt, mint a nem oltottak körében.

Egy harmadik a JAMA-ban megjelent vizsgálatban a kutatók több mint 70 000 COVID-19-vizsgálaton átesett ember adatait elemezték. A harmadik dózis nagyobb védelmet nyújtott a tünetekkel járó fertőzések ellen, mint a vakcinák két dózisa. A teljes oltás és az emlékeztető oltások kevésbé védtek az Omicron változat ellen, mint a Delta változat ellen.

A CDC csütörtökön közzétett adatai szerint a 65 évesnél idősebb, be nem oltott, COVID-19-fertőzött felnőttek 49-szer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint azok, akik beoltottak és emlékeztető oltást is kaptak. Az 50 év felettiek körében a beoltatlan felnőttek 45-ször nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, mint azok, akiket beoltottak és felvették a booster dózist is.

Walensky arra kérte a lakosokat, hogy minden arra jogosult a lehető leghamarabb vegye fel az emlékeztető oltást. Ma az Egyesült Államokban a fertőzések több mint 99%-át Omicron változattal történő megfertőződés teszi ki.

Források

White House: "Press Briefing by White House COVID-19 Response Team and Public Health Officials," Jan. 21, 2022.

CDC: "Effectiveness of a Third Dose of mRNA Vaccines Against COVID-19-Associated Emergency Department and Urgent Care Encounters and Hospitalizations Among Adults During Periods of Delta and Omicron Variant Predominance -- VISION Network, 10 States, August 2021-January 2022," "COVID-19 Incidence and Death Rates Among Unvaccinated and Fully Vaccinated Adults with and Without Booster Doses During Periods of Delta and Omicron Variant Emergence -- 25 U.S. Jurisdictions, April 4-December 25, 2021," "Rates of laboratory-confirmed COVID-19 hospitalizations by vaccination status."

JAMA: "Association Between 3 Doses of mRNA COVID-19 Vaccine and Symptomatic Infection Caused by the SARS-CoV-2 Omicron and Delta Variants."

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.