A COVID booster oltás nyújtotta védelem

Nagy-Britanniából származó új adatok szerint az oltások nyújtotta védelem az Omicron-változat által okozott, tünetekkel járó COVID-19 fertőzéssel szemben körülbelül 10 hét alatt jelentősen csökken.

Az Egyesült Királyság egészségügyi tisztviselői közvetlenül karácsony előtt osztották meg az adatokat, és megjegyezték, hogy nem volt elég súlyos eset az Omicron variánssal kapcsolatban ahhoz, hogy kiszámítsák, mennyire védenek az emlékeztetők a súlyos betegségek ellen. De úgy vélik, hogy az extra oltások jelentős védelmet nyújtanak a kórházi kezelés és a halál ellen.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége szerint "Néhány hétbe telik, amíg meg lehet becsülni, hogy az oltások milyen védelmet nyújtanak az Omicron által előidézett súlyos betegségek elleni hatékonyságát meg lehet becsülni" - írták a jelentésben az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének illetékesei. "A korábbi változatokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján azonban ez valószínűleg lényegesen magasabb, mint a tünetekkel járó betegségekre vonatkozó becslések."

A The New York Times szerint az országok november óta lejelentett Omicron-esetei alapján több tanulmány is azt sugallja, hogy ez az új variáns jobban el tudja kerülni az oltások, illetve a korábbi fertőzések nyomán keletkező az antitesteket, és az Egyesült Királyságban karácsony előtt közzétett jelentés szerint, mind a kezdeti vakcinációk, mind a booster oltások kevésbé hatékonyak, és hatékonyságuk gyorsabban csökken az Omicron variánssal, mint a Delta variánssal szemben.

A két adag AstraZeneca vakcina utáni Pfizer vagy Moderna booster 2-4 héttel az oltás után 60%-ban volt hatékony a tünetekkel járó betegségek megelőzésében, 10 hét után a Pfizer booster már csak 35%-os, a Moderna pedig 45%-os védelmet nyújtott. (Az AstraZeneca vakcina nem engedélyezett az Egyesült Államokban, de a Johnson & Johnson oltás hasonló technológiát használ).

Azoknál, akik három Pfizer-oltást kaptak, az oltás hatékonysága körülbelül egy héttel az emlékeztető oltás után 70% volt, 10 hét után azonban már 45%-ra esett vissza. A két adag Pfizer oltás után boosterként Modernát kapottaknál viszont 9 héten át 75%-os hatékonyságot észleltek.

Az Egyesült Királyságban készült jelentés december 20-áig észlelt 148.000 Delta- és 68.000 Omicron-eset elemzésén alapult. Az Omicron-fertőzések kevésbé voltak súlyosak és kisebb valószínűséggel igényeltek kórházi ellátást, mint a Delta-fertőzések. December 20-áig Abban az időben 132, laboratóriumi vizsgálattal megerősített Omicron beteget szállítottak kórházba, és 14 haláleset fordult elő, az elhunytak életkora 52 és 96 év között volt.

Az Omicron variáns esetén jóval nagyobb az újbóli fertőzések aránya is. A kimutatottan Omicron-fertőzésben szenvedő 116.000 ember közül körülbelül 11.000-nek (vagyis 9,5%-uknak) – volt már igazolt korábbi COVID-betegsége, de a szakértők szerint ennél sokkal magasabb az újrafertőződések aránya. Az elemzett adatok szerint 69 esetben az Omicron okozta fertőzés már a harmadik COVID-19 epizód volt, 290 eset pedig 60-89 nappal az első fertőzés után jelentkezett.

Forrás:

U.K. Health Security Agency: "SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, technical briefing 33," Dec. 23, 2021.

The New York Times: "Booster protection wanes against symptomatic Omicron infections, British data suggests."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.