Újabb adatok a Pfizer oltás nyújtotta védettségről

Izraeli kutatók újabb, nagy esetszámú vizsgálattal igazolták, hogy a COVID-19 elleni védelem 90 nappal a második Pfizer-BioNTech mRNS-oltás beadása után csökken.

Mint arról már korábban beszámoltunk (Meddig véd a Pfizer vakcina?), katari és izreli kutatók a The New England Journal of Medicine-ben október elején 2 tanulmányban is arra a következtetésre jutottak, hogy a COVID-19-elleni immunitás csökken-e egy második Pfizer vakcina felvételét követő 90.naptól. Izraeli és egyesült államokbeli kutatók pedig a British Medical Journalban számoltak be arról, hogy 90 nappal a második Pfizer-dózis után megnőtt az oltottak SARS-CoV-2 fertőzésének kockázata. Jelen tanulmány szerzői pedig a védőoltást 50–95%-os mértékben találták hatékonynak az oltástól számított idő függvényében.

Izrael volt az egyik első ország, amely sikeresen beindította a lakosság körében az oltási kampányt, így szintén ők voltak az elsők, akik megfigyeltük az oltás gyengülő hatását az első két oltás beadása óta eltelt idő függvényében.

Dr. Ariel Israel és munkatársai nem használtak vérvizsgálatot a résztvevők immunválaszának időbeli követésére. Megfigyeléses vizsgálatuk során azt értékelték, hogyan változik a PCR-teszttel [reverz transzkripciós-polimeráz láncreakció (RT-PCR) a SARS-CoV-2-re] pozitívnak bizonyuló emberek aránya az oltástól eltelt idő függvényében. Azt találták, hogy minél több idő telik el a második vakcina adag után, annál valószínűbb, hogy az egyének elkapják a SARS-CoV-2 fertőzést. A vakcina által az első 3 hónapban nyújtott kiváló védelmet követően a fertőzések arányának fokozatos növekedését tapasztalták.

A kutatók az ország 700 000 lakosát kiszolgáló Leumit Health Services egészségügyi feljegyzéseit gyűjtötték össze. Azoknak a 18 év feletti lakosoknak az adatait használták fel, akik legalább 3 héttel a második adag Pfizer vakcina felvétele után, 2021. május 15. és 2021. szeptember 17. között SARS-CoV-2 RT-PCR teszten estek át, ez összesen 83.057 főt jelentett. A résztvevőket három korcsoportba osztották: 60 év felettiek, 40-59 évesek és 18-39 évesek, mert az egyes csoportok vakcinálása eltérő időpontban zajlott. A második oltás és az RT-PCR tesztek közötti időt az első 90 nap után 30 napos intervallumokra is felosztották, az utolsó kategóriába a második oltás óta eltelt legalább 180 nap került.

Elemzéseik figyelembe vették a SARS-CoV-2 fertőzés lehetséges zavaró kockázati tényezőit, mint például az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági helyzet és az egészségügyi állapot. Az elemzettek 9,6%-ának, azaz 7973 személynek volt pozitív teszteredménye. A második vakcina adag és az RT-PCR teszt közötti átlagos idő 164 nap volt. Minél több idő telt el a második vakcina beadása óta, annál valószínűbb, hogy az emberek elkapják a SARS-CoV-2-t. Míg a résztvevők 1,3%-a kapott pozitív teszteredményt 21-89 nappal a második oltás után, 90-119 nap után már 2,4%, 120-149 nap után 4,6%-uk, 150-179 nap elteltével 10,3%-uk, 180 nap után pedig 15,5%-uk bizonyult fertőzöttnek.  tehát 2,37-szer nagyobb eséllyel fertőződnek meg az oltottak a vírussal a második oltástól számított 90 nap elteltével, és 2,82-szer nagyobb valószínűséggel 150 vagy több nap elteltével. Az immunrendszer életkorral összefüggő változásai befolyásolták a vakcinákra adott immunválaszt.

A szerzők a gyengülő immunvédelem legvalószínűbb magyarázatának azt tartják, hogy az antitestek, valamint az immunrendszer antitesteket termelő, vagy fertőző ágenseket ölő sejtjei korlátozott élettartamúak, így számuk fokozatosan csökken a vakcina által kiváltott kezdeti válasz után, így idővel a vírus nagyobb kerüli ki az immunrendszert a fertőzés első szakaszában, és valószínűleg ez az oka annak, hogy a korábban beoltottaknál nagyobb a PCR-teszttel pozitívnak találtak aránya.

Mivel a SARS-CoV-2 immunitás a második Pfizer vakcinát követően a kezdeti 90 nap után gyengül, a harmadik (vagy emlékeztető) dózis indokolt lehet mindenki számára.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy tanulmányuknak, megfigyeléses jellege mellett száos egyéb korlátja is akad. Például valószínűleg nem vettek figyelembe minden fontos tényezőt, ami torzíthatta eredményeiket. Az is torzíthatta az eredményeket, hogy nem tudni, kik és milyen indokkal kértek RT-PCR-tesztet a SARS-CoV-2-re. Az is elképzelhető, hogy a korábban beoltott személyek fizikai távolságtartási szokásai eltérhettek a később beoltottakétól, ami jelentősen befolyásolhatta a fertőződés kockázatát. A RT-PCR-teszteket nem követték vérvizsgálattal, tehát nem lehetnek biztosak abban, hogy az immunitás valóban gyengült.

„Ezen eredmények fényében az izraeli közegészségügyi hatóságok emlékeztető oltást javasoltak minden korcsoport számára, és azt tapasztaltuk, hogy a COVID-19 előfordulásának drámai csökkenése közvetlenül az emlékeztető oltás bevezetése után következett be” – mondta Dr. Israel.

Forrás:

Gaebler, C., Wang, Z., Lorenzi, J.C.C. et al. Evolution of antibody immunity to SARS-CoV-2. Nature 591, 639–644 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03207-w

Israel A et al: Elapsed time since BNT162b2 vaccine and risk of SARS-CoV-2 infection: test negative design study BMJ 2021; 375 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2021-067873 BMJ 2021;375:e067873

A harmadik adag Pfizer-BioNTech védőoltás hatásosan véd a COVID-19 betegség súlyos formáival szemben

Hatékony a Pfizer és a Merck Covid elleni tablettája

Meddig véd a Pfizer vakcina?

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.