Hatékony a Pfizer és a Merck Covid elleni tablettája

A szer gyártója a Pfizer szerint kísérleti antivirális szere igen hatékonyan előzi meg a Covid-19 súlyossá válásának szempontjából veszélyeztetettek kórházba kerülését és halálát.

A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Pfizer covid ellen kifejlesztett tablettája, Paxlovid a placebóhoz képest 89 százalékkal csökkenti a Covid-19 súlyos szövődményei szempontjából igen veszélyeztetettek a kórházi kezelésének és halálozásának kockázatát. A szer vírus a SARS-CoV-2-3CL proteáz enzimet gátolja (ezzel megakadályozza egy, a vírus a replikációjához nélkülözhetetlen fehérje termelődését), és annyira hatásosnak bizonyult, hogy a Pfizer leállította a betegek bevonását a klinikai vizsgálatba. Ez csak olyan ritka esetben fordulhat elő, ha egy szer rendkívül hatékonynak vagy veszélyesnek bizonyul, hiszen mindkét esetben etikátlan folytatni a klinikai vizsgálatot, ha kiderül, hogy az aktív szert, illetve placebót kapók csoportjába véletlenszerűen besorolt résztvevőket számára az egyik megoldás sokkal biztonságosabb és hatékonyabb. Erre a lépésre a gyógyszerbiztonságot vizsgáló szervek- az adatok megbízhatóságát felügyelő független szakértői testület és az FDA konzultációja nyomán tett- javaslata nyomán került sor.  Az FDA a cég kérésére már vizsgálja a Paxlovid sürgősségi felhasználására vonatkozó engedély iránti kérelmét.

A randomizált klinikai vizsgálatban 1900 olyan, a betegség súlyos szövődményei szempontjából nagy kockázatúnak számító Covid-pozitiv beteget vontak be. A gyógyszert kapó 389 betegből 3, a 385 placebót szedő betegből 27 került kórházba. A 607 betegből, akik a tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül megkezdték a Paxlovid szedését, 6-an kerültek kórházba 28 napon belül, míg a placebo csoport 612 résztvevője közül 41-en. Egy hónapon belül nem fordult elő haláleset a gyógyszert szedők között, míg a placebót kapottak közül 10-en haltak meg.

A Merck egy hónapja jelentette be, hogy vírusellenes tablettája, a molnupiravir (Lagevrio) enyhe és mérsékelt SARS-CoV-2 fertőzésben 50%-kal csökkentette a placebóhoz képest a kórházba kerülés vagy a halál kockázatát. A molnupiravir egy ribonukleozid, amely a vírus replikációs képességét leállító mutációkat okoz számos vírus, és elsősorban a SARS-CoV-2 genomjában. A szerrel folytatott klinikai vizsgálatokat – a kedvező eredmények láttán – a Paxlovid klinikai vizsgálataihoz hasonlóan egy független adatellenőrző bizottság ajánlására és az FDA-val konzultálva leállították. Használatát elsőként az Egyesült Királyságban engedélyezték, ahol az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen kifejlesztett molnupiravir tablettát a gyógyszerek és más egészségügyi termékek forgalmazását szabályozó brit ügynökség, az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) alkalmazását olyan enyhe- mérsékelten súlyos Covid-betegségben szenvedők esetén javasolta alkalmazni, akik valamilyen krónikus betegségük okán (például szívbetegség, diabetes vagy obezitás) a fertőzés fokozott veszélyének vannak kitéve. A szer szedését a fertőzöttség kimutatása, illetve a tünetek megjelenését követően minél hamarabb, de mindenképp 5 napon belül kell elkezdeni, és 5 napig napi 2x kell bevenni. A molnupiravirhoz hasonló egyéb ribonukleozidok (például a favipiravir is) állatkísérletek eredményei szerint vélhetően születési rendellenességeket okozhatnak, a Merck szerint azonban a molnupiravír állatkísérleteikben nem okozott ilyen elváltozásokat, ezeket a biztonságra vonatkozó adatokat azonban még nem hozták nyilvánosságra. (A favipiravirral sem tapasztaltak emberi klinikai vizsgálatokban sem tapasztaltak ilyen mellékhatást, de a gyógyszert várandós és szoptató nők nem kaphatják.)

Az eddig több mint 5,2 millió halálesetet okozó pandémia ellen az első védelmi vonalat jelentő oltóanyagok mellett meglehetősen kevés ellenszerünk van. A vírusellenes remdesivir infúziót és szteroid dexametazont általában csak kórházban fekvő súlyos betegek kezelésére alkalmas, így nagy előrelépés lenne, ha a fertőzés súlyossá válását megakadályozó tabletta is rendelkezésre állna.   

Nagy-Britannia már októberben leadta rendelését a Mercknek 480 ezer kezelésre elegendő molnupiravirra. A cég idén 10 millió, jövőre 20 millió adag gyártását tervezi. A Paxlovidra a Pfizer már több országgal kötött előzetes szerződést, és árát a vásárló országok jövedelmi szintjéhez fogja igazítani, a differenciált árképzés révén az alacsony jövedelmű országokban olcsóbban tervezi árulni.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.