hirdetés

A Merck új COVID tablettája

A Merck október 1-jén bejelentette, hogy a szövetségi szabályozó hatóságoktól sürgősségi felhasználási engedélyt (EUA) fog kérni a Ridgeback Biotherapeutics-szel együttműködésben kifejlesztett - vizsgálati fázisban lévő - orális vírusellenes gyógyszerére, a molnupiravirra.

hirdetés

Sokan fogadták örömmel a hírt, Scott Gottlieb, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) korábbi vezetője a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a gyógyszer korszakváltást hozhat a kezelésben, Anthony Fauci, a fertőző betegségek vezető szakértője "lenyűgözőnek" nevezte a korai vizsgálati adatokat.

A molnupiravir egy ribonukleozid, amely olyan mutációkat hoz létre számos vírus, és elsősorban a SARS-CoV-2 genomjában, amelyek leállítják a vírus replikációs képességét.

Az időközi klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a gyógyszer 50% -kal csökkentheti a kórházi kezelés vagy halál kockázatát enyhe-közepes COVID-betegségben. Ez az eredmény azért is jelentős, mert a vizsgált betegek a magasabb kockázatúak közül kerültek ki életkoruk és/vagy az egészségi állapotuk miatt. A kedvező eredmények láttán a vizsgálatot egy független adatellenőrző bizottság ajánlására és az FDA-val konzultálva leállították.

Sokan azonban - Carl Fichtenbaum professzor (University of Cincinnati College of Medicine in Ohio) is, aki az Atea-Roche hasonló antivirális szerének vizsgálatában vesz részt - a kezdeti lelkesedés mérséklésére, a kockázat-haszon alapos felmérésére intenek és arra, hogy várjuk meg a való életbeli adatokat.

Mások bírálták a gyógyszer várható költségét. A Harvard és a King's College Hospital szerint az Egyesült Államok kormánya már beleegyezett, hogy körülbelül 700 dollárt fizet páciensenként, holott elemzésük szerint az 5 napos kezelésre elegendő szer tényleges előállítási költsége mindössze 17,74 USD.

Melissa Moody, a Merck szóvivője hangsúlyozta, "Teljes mértékben elvárjuk, hogy a kórházi kezelés kockázatát csökkentő orális kezelés jelentősen költséghatékony legyen a társadalom számára. Bízunk abban, hogy a molnupiravir a járvány leküzdésére irányuló globális erőfeszítés fontos szereplője lehet.

A cég sajtóközleménye szerint a Merck az év végéig 10 millió kezelésre elegendő szert tud szállítani, 2022-ben pedig növelni tudja a teljesítményét. A cég már korábban megállapodott az amerikai kormánnyal arról, hogy az EUA vagy az FDA engedély megszerzése esetén után körülbelül 1,7 millió adag gyógyszert szállít 700 dolláros áron. A Merck világszert több kormánnyal kötött már eladási és szállítási szerződést a hatósági jóváhagyás utánra.

A vizsgálat részleteiről a Merck sajtóközleményéből értesülhettünk. A tervezett időközi elemzés során a Merck és Ridgeback 775 beteg adatait értékelte, akiket eredetileg a 3. fázisú MOVe-OUT vizsgálatba vontak be. Minden felnőttnek laboratóriumilag megerősített enyhe-közepes COVID-19 betegsége volt, és tüneteket észlelt a véletlenszerűen gyógyszert vagy placebót kapók csoportjába sorolását követő 5 napon belül. Mindegyik betegnek volt legalább egy olyan kockázati faktora (például idősebb kor vagy elhízás), amely közismerten rossz prognosztikai faktor a fertőzés kimenetele szempontjából.

A vizsgálat 29. napján placebót kapók 14,1%-a, a gyógyszert szedők 7,3% -a került kórházba vagy halálozott el, tehát a gyógyszer statisztikailag szignifikáns mértékben (P = .0012), körülbelül 50%-kal csökkentette a kórházi kezelés vagy halál kockázatát.

A mellékhatások mindkét csoportban hasonlóak voltak, a gyógyszerrel kezelt betegek 35%-a és a placebo csoport 40%-a számolt be valamilyen mellékhatásról. A gyógyszerrel kapcsolatos nem kívánt események a gyógyszerrel kezeltek 12%-ában, a placebót kapottak 11%-ában fordultak elő. A gyógyszerrel kezeltek 1,3%-a, a placebo csoport 3,4%-a lépett ki a vizsgálatból nemkívánatos esemény miatt.

A gyógyszer kétségtelen előnye a jelenleg engedélyezett, intravénásán vagy szubkután beadandó monoklonális antitestkezeléssel szemben, hogy szájon szedhető és a beteg otthonában is alkalmazható. Igaz, nem is annyira hatékony, mint a Regeneron injekciós monoklonális antitestje, amely klinikai vizsgálatok során a 70%-kal csökkentette a COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelést vagy halált magas kockázatú betegeknél.

Az is probléma, hogy a molnupiravirból 5 napon keresztül, napi 2x2 tablettát kell bevenni, és szedését enyhe tünetek esetén sem szabad abbahagyni, ami nagyobb mértékű betegegyüttműködést igényel.

Ennek ellenére az új tabletta sokak szerint megváltoztathatja a járvány lefolyását. Ennek előfeltétele, hogy a tünetek megjelenése utáni a lehető leghamarabb teszteljünk, és COVID-pozitivitás esetén a tabletták szedését a tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül el kell kezdeni.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a tabletta ígérete tovább csökkenti az oltakozási kedvet, mert sokan gondolják azt, hogy majd bekapkodják a tablettát, ha megbetegszenek, tehát továbbra is erőfeszítéseket kell tenni az átoltottság növelése érdekében.

Rajesh Tim Gandhi (General Hospital and Harvard Medical School in Boston) azt is hozzáteszi: "Bár a molnupiravir csökkentette a kórházba kerülés és a halálozás valószínűségét, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyógyszert kapott betegek közül is sokan lettek annyira betegek, hogy kórházi ápolásra szorultak.” Azt sem lehet tudni, mennyire súlyos volt a betegségük, és hogy kialakult-e nálunk hosszú COVID.

A Merck-tanulmányba csak oltatlan embereket vontak be. Bár nincs ok feltételezni, hogy a molnupiravir oltott embereknél nem működik, de nem tudjuk, hogyan hat, ha áttöréses fertőzésben szenvedő oltott személyeknek adjuk. Hatása valószínűleg függ attól, hogy a vakcina milyen mértékű  immunválaszt tudott előidézni az adott egyénben.

A Merck mellett a Pfizer, a Roche és az Atea is kifejlesztette vírusellenes szerét.

A Pfizer a PF-07321332 jelű, proteáz enzimeket blokkoló és a vírus replikációját megállító proteáz inhibitor tablettáját teszteli. A szer hatását nem csak átlagos kockázatú és súlyos COVID-fertőzés magas kockázatának kitett betegekben vizsgálja. Szeptember végén elindított egy 2-3 fázisú vizsgálatot, amelybe tüneteket mutató COVID-19 fertőzöttekkel közös háztartásban élőket vonnak be, hogy kiderüljön, a gyógyszer képes-e megelőzni a betegségek a fertőzés magas kockázatának kitett egyének esetén.

Az Atea és a Roche COVID tablettája, az AT527 szintén a 3. fázisban van. Az AT527 gátolja a vírusok szaporodásához szükséges polimeráz enzimet. A szer hatását vizsgálják mind a betegségek "terheinek" csökkentésére, mind az expozíció előtti és utáni megelőzésre.

Fichtenbaum, az AT527 vizsgálatok vezető kutatója szerint a koronavírus elleni küzdelemben több vírusellenes szerre is szükség lehet, a vírusok szaporodását ugyanis sokszor csak két-három aktív hatóanyaggal lehet megállítani, ahogy ezt a HIV és HCV esetén is megtapasztalhattuk, ahol gyakran koktélt vagy vírusellenes szerek kombinációját ajánlják.

A COVID-19 esetében is az lenne a cél, hogy a SARS-CoV-2-őt több úton is megtámadjuk.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.