hirdetés

A COVID-19 elleni emlékeztető oltások fontossága

Új kutatási eredmények alapján javasolt a legújabb COVID-19 elleni emlékeztető oltás beadatása idén télen, ezzel jelentősen csökkentve a COVID-19 fertőzés kockázatát.

hirdetés

A tanulmány szerzőinek megállapítása szerint a 3 oltást követően SARS-CoV-2-vel megfertőződőttek körében 69%-kal csökkentett az oltást nem kapott fertőzöttekéhez képest a poszt-COVID-szindróma kialakulásának kockázata, két oltást követően pedig 37%-kal csökkent a kockázat. A védőoltást tehát mindenképp érdemes beadatni, hisz a koronavírussal fertőzöttek kb. 10%-ánál alakul ki poszt-COVID-szindróma, amely a betegek egynegyedénél okoz gyengeséget.

Ezek a következtetések az Antimicrobial Stewardship & Epidemiology című folyóiratban 2023 októberében megjelent szisztematikus irodalmi áttekintésből és metaanalízisből származnak. A cikk szerzői 2019 decembere és 2023 júniusa között megjelent 32 tanulmányt tekintettek át, amelyek összesen 775 931 felnőtt adatait tartalmazták. A tanulmányok közül összesen 24-et vontak be a metaanalízisbe, így 620 221 személyről szerzett információt dolgozták fel, amelyek egyöntetűen azt tanusítják,  hogy a vakcinák csökkentik a poszt-COVID-szindróma kialakulásának kockázatát, és azok az emberek, akik több oltást kaptak, védettebbek. Gyermekek esetében hasonló eredményekről számoltak be. A National Institutes of Health RECOVER Initiative kutatócsoportja megállapította, hogy a vakcinák akár 42%-os hatékonysággal védenek a poszt‑COVID-szindróma és a gyermekeknél kialakuló többszervi gyulladásos szindróma kialakulása ellen is.

Az emlékeztető oltások beadása azonban lassult: a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok jelentése szerint november közepéig a 18 éves vagy annál idősebbek kevesebb, mint 16%-a kapta meg az oltást, míg gyermekek esetében ez a szám ~6% volt. A Kaiser Family Foundation közelmúltban végzett felmérése szerint a felnőttek körében az oltásismétlési arány hasonló az 1 évvel ezelőttihez.

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy az emberek már nem aggódnak annyira a COVID‑19 betegség miatt, ezért kevesebben adatnak be emlékeztető oltást. Bár a vírus jelenlegi mutációja nem olyan erős, mint a korábbiak, a poszt-COVID-szindróma továbbra is jelentős probléma: 2023 januárjában a vírussal fertőzöttek 28%-ánál jelentkeztek a poszt‑COVID‑szindróma tünetei. Mivel a poszt-COVID-szindrómának nincs egységes meghatározása, és a szerteágazó, más betegségekre utaló tünetek alapján nehéz definiálni és diagnosztizálni, ebben a vizsgálatban a poszt‑COVID‑szindrómát úgy határozták meg, hogy a tünetek 4 hét - 6 hónapig tartanak, de egységes definícióra lenne szükség a tényleges előfordulási gyakoriság pontosabb meghatározásához és a vakcina hatékonyságának értékeléséhez.

A tanulmány egyik érdekes megállapítása, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzött és poszt‑COVID‑tüneteket mutatók aránya a 2022 júniusi 19%-ról 2023 januárjára 11%-ra csökkent. Ennek logikus magyarázata, hogy mivel egy világjárvány dinamikus esemény, amely folyamatosan különböző fenotípusú változatokat hoz létre. Azok az emberek, akik a világjárvány korai szakaszában fertőződtek meg, más poszt-COVID-profillal és poszt-COVID kockázattal rendelkezhetnek, mint azok, akiket a világjárvány második vagy harmadik évében fertőzött meg a koronavírus. A legtöbb tanulmány az Omicron-változat előtti időszakból származó adatokról számolt be, és mindössze 8 tanulmány jelentett adatokat az Omicron-korszakból. Az Omicron közel sem volt olyan halálos, mint a korábbi COVID-variánsok, és következésképpen kevesebb betegnél alakult ki poszt‑COVID‑szindróma ebben az időszakban.

A kutatók egyértelmű álláspontja, hogy az emlékeztető oltás fontos, különösen, mert a korábban kifejlesztett oltásokat a korábbi COVID-variánsokra fejlesztették, ezért javasolt az új emlékeztető oltások beadása az új variánsokkal szemben.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/some-reasons-get-fence-about-covid-booster-2023a1000um4?ecd=mkm_ret_231213_mscpmrk-OUS_ICYMI_etid6145265&uac=414812CR&impID=6145265

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.