hirdetés

COVID emlékeztető oltások az új vírusvariánsok ellen

Az FDA szerdán sürgősségi felhasználási engedélyt adott a Pfizer/BioNTech és a Moderna által gyártott Omicron-specifikus COVID-19 vakcinák számára.

hirdetés

Az ügynökség rendelkezésére bocsátott gyártói adatok alátámasztják az aggodalomra okot adó variánsokat célzó, következő generációs mRNS-vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát. A Pfizer kombinált emlékeztető oltása magában foglalja az eredeti SARS-CoV-2 elleni valamint az Omicron legújabb változatai, a BA.4 és BA.5 elleni védelemre tervezett vakcinát. A Moderna kombinált vakcinája a cég eredeti COVID-19 vakcinája mellett szintén egy kifejezetten az Omicron BA.4 és BA.5 alvariánsai ellen védelmet nyújtó vakcinát is tartalmaz.

A CDC adatai szerint augusztus 27-én a BA.4 és a BA.4.6 okozta fertőzések a megbetegedettek körülbelül 11%-ánál voltak kimutathatóak, míg a maradék 89%-ot a BA.5 által okozott fertőzések képviselték.

A CDC immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottsága a tudományos adatokat csütörtökön és pénteken tekinti át, majd ennek alapján bocsátja ki ajánlásait, amelyeket Rochelle Walensky, az ügynökség igazgatója, MD.

„Azok, akik még nem kaptak emlékeztető oltást, vagy akik több hónapja vették fel azt, most mindenképp fontolják meg az újemlékeztető oltás felvételét " - mondta Peter Marks, MD, az FDA Biológiai Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója az FDA sajtótájékoztatóján.

„Sajnos a COVID-19 továbbra is pusztít az Egyesült Államok területén, naponta közel 400 halálesetet okoz és több mint 5000 új kórházi kezelést tesz szükségessé” – mondta Dr. Robert M. Califf, az FDA képviselője. "És a CDC előzetes adatai szerint az Egyesült Államokban 2021-ben ismét csökkent a várható élettartam, nagyrészt a COVID-halálozás miatt."

A CDC adatai azt mutatják, hogy azok, akik idejében beoltatták magukat a teljes sorozattal, 13-szor kisebb valószínűséggel halnak meg COVID-ban, mint azok, akik nem kapták meg az oltást, és 3-szor kisebb valószínűséggel halnak meg, mint azok, akik nem vették fel a 3. (emlékeztető) oltást.

„Fájdalmas látni, hogy az emberek szükségtelenül halnak meg, amikor ingyenes kezelés áll rendelkezésre, amely megakadályozná a halálukat” – mondta Califf, megjegyezve, hogy a COVID-19 vakcinákkal összefüggő halál elleni védelem „sokkal egyértelműbb, mint bármi, amit valaha láttam”.

Védelem most és a jövőben

A tudományos modellezés szerint egy lehetséges őszi hullám csúcspontja december 1. körülre várható, de a mostani új emlékeztető oltás reményt ad arra, hogy enyhítsük e jövőbeli potenciális hullám hatásait. Az új vakcináknak van egy másik lehetséges hosszú távú előnye a COVID elleni tartós védelem.

„Szeretném egyértelművé tenni, hogy ezek a frissített boosterek lehetőséget kínálnak számunkra, hogy megelőzzük a COVID-19 következő hullámát” – mondta Califf.

A COVID-19 emlékeztető oltások a szezonális éves influenza elleni oltással egy időben felvehetőek.

Az FDA természetesen folyamatosan követi, hogy az új vakcinák mennyire védenek a COVID ellen, abban a reményben, hogy ezek a következő generációs vakcinák nem csak erősebben növelik az antitestek számát, így erősebb védelmet nyújtanak majd, hanem remélhetőleg ez a védelem hosszabb és tartósabb is lesz, így a jövőben kevesebb emlékeztető oltásra lesz szükségünk.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.