hirdetés

A COVID elleni intranazális vakcina fejlesztése

Egy július 26-án tartott konferencia előadói szerint a folyamatosan átalakuló SARS-CoV-2 vírus elleni küzdelem új stratégiákat igényel, ezek egyike az intranazális vakcinák kifejlesztését.

hirdetés

A Biden-adminisztráció csúcstalálkozót tartott a COVID-19 vakcinák jövőjéről, és felkérte a kutatókat, hogy nyújtsanak nyilvános tájékoztatást a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére tett erőfeszítésekről.

A tudósok és a szövetségi tisztviselők az eredeti COVID-oltóanyag-termék kifejlesztése során elért sikerekre építenek, és arra, hogy ezeket az oltóanyagokat az Egyesült Államokban kevesebb mint egy évvel a járvány elterjedése után már engedélyeztek.

De az újabb és újabb vírusvariánsok erodálják a vakcináció nyújtotta nyereségeket. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) tisztviselői már hónapok óta figyelemmel kísérik, hogyan csökkent a COVID-oltások hatékonysága az Omicron törzs majd az azt követő variánsokterjedése során. Folyamatos aggodalomra ad okot, hogy a SARS-CoV-2 hogyan fejlődhet az idő múlásával.

"A vakcináink nagyszerűek" - mondta Ashish K. Jha, MD, MPH, a Fehér Ház COVID-19-megelőzési koordinátora a csúcstalálkozón. "De a vírus fejlődése miatt újabbakra van szükség."

A megfontolásra ajánlott megközelítések között szerepel olyan vakcinák fejlesztése, amelyeket intranazálisan alkalmaznának, azzal a feltételezéssel, hogy az intranazális adagolás fokozhatja a SARS-CoV-2 elleni immunválaszt.

Dr. Akiko Iwasaki, a Yale Egyetem PhD-je a csúcstalálkozón elmondta, hogy az intranazális megközelítés hasznos lehet a fertőzés megelőzésében, valamint a SARS-CoV-2-vel fertőzöttek betegségterhének csökkentésében: "A vírus terjedését közvetlenül a szervezetbe jutás kapujában állíthatnánk meg " - mondta. Iwasaki a Xanadu Bio magáncég egyik alapítója. A céget tavaly azzal a céllal hozták létre, hogy a SARS-CoV-2 nasosinusban történő elpusztítására összpontosítson, és ha ez sikeres, akkor megakadályozható, hogy a kórokozó mélyebbre terjedne a légutakban. A Science Immunology július 21-i vezércikkében Iwasaki és Eric J. Topol, MD (a Medscape főszerkesztője), a Scripps Research Translational Institute igazgatója nagyobb szövetségi befektetést sürget a SARS-CoV-2 elleni küzdelem ezen megközelítésébe. Szerkesztőségi közleményükben hangsúlyozák azt a példátlan sikert, amelyet az első két mRNS vakcina kifejlesztése során értek el, és azt, hogy ezt a sikert a Warp Speed ​​hadműveletbe való 10 milliárd dolláros kormányzati befektetés is segítette.

"A világjárvány első évében a vírus jelentős evolúciója lassú ütemben zajlott, funkcionális következmények nélkül, de azóta számos fontos, aggodalomra okot adó variánsa alakult ki, amelyek fokozott fertőző- és immunelkerülő képességgel, eddig az Omicronban csúcsosodtak ki.” „A nazális vakcinák lényege az orrnyálkahártya immunitásának kialakítása lenne, amellyel kiegészíthetnék és erősíthetnék az intramuszkuláris injekciók alkalmazása révén kialakult keringő immunitást” – teszik hozzá.

A National Institutes of Health és a Biomedical Advanced Research and Fejlesztési Hatóság (BARDA) tudósai egy ideje számos következő generációs vakcina-koncepció elemzését végzik, köztük olyanokat is, amelyek a nyálkahártya immunitásának kialakítását célozzák – számolt be a Washington Post áprilisban.

A keddi csúcstalálkozón több résztvevő hangsúlyozta, hogy a köz- és a magánszféra partnersége kulcsfontosságú volt a COVID-oltások gyors kifejlesztésében, de az Egyesült Államok kormányának további folyamatos támogatására lesz szükség ahhoz, hogy előrelépést érjenek el ezen a területen.

Az egyik előadó, Dr. Biao He, a CyanVac és a Blue Lake Biotechnology alapítója és elnöke arról a szövetségi támogatásról beszélt, amelyet az évek során az intranazális vakcinák kifejlesztésére tett erőfeszítései kaptak. Georgiai székhelyű cégének már van egy kísérleti intranazális vakcinajelöltje, a CVXGA1-001, az 1. fázisú tesztelésben (NCT04954287). A CVXGA-001 az állatgyógyászati ​​készítményekben már használt technológiára épül: a kutyák kennelköhögésének megelőzésére már régóta használt intranazális vakcinára.

A kísérleti intranazális COVID-vakcinák területén volt már sikertelen próbálkozás is. Az Altimmune biotechnológiai cég 2021 júniusában bejelentette, hogy leállítja kísérleti intranazális AdCOVID-oltóanyagának fejlesztését az 1. fázis kiábrándító eredményeit követően. A vakcinát jól tolerálták a tesztben, de az immunogenitási adatok a vártnál rosszabb eredményeket mutattak egészséges önkénteseknél, különösen a már meglévő és alkalmazott vakcinákra adott válaszok fényében, bár a vizsgálat részvevői nem estek át COVID-betegségben és nem is részesültek COVID-elleni védőoltásban, így nem alakult ki megelőző immunitás bennük, az intranazális vakcinákat pedig a már kialakult immunitás megerősítésére tervezik.

A csúcstalálkozón Dr. Marty Moore, a kaliforniai székhelyű Redwood Cityben működő Meissa Vaccines társalapítója és tudományos igazgatója felhívta a figyelmet az intranazális COVID-oltások előtt álló kihívásokra, ugyanakkor kiemelte a megközelítésben rejlő lehetőségeket. A Meissa egy kísérleti intranazális COVID-vakcinát is fejlesztett az 1. fázisú tesztelésig (NCT04798001). „Még nem tudhatjuk, hogy a nyálkahártyára jutattandó COVID-oltóanyagai működnek-e, ehhez klinikai hatékonysági adatokra van szükségünk " - mondta Moore. „Az intranazális -transzmissziót gátló- megközelítés azonban akár végső csapást is jelenthet a COVID-ra”

"A vírus gyorsabban mutálódik, mint amennyire képesek vagyunk az oltásokat hozzá igazítani. Ezek az injektálható vakcinák nagyszerű munkát végeznek a súlyos betegségek megelőzésében, de kevessé akadályozzák meg a megfertőződést" - mondta Moore.

Forrás:

Scientists Aim to Combat COVID With a Shot in the Nose 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.