COVID-19 profilaxisára alkalmas szer

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a COVID-19 profilaxisára szolgáló Evusheld (tixagevimab/cilgavimab) készítményt.

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) március 21-24-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a COVID-19 fertőzés pre-expozíciós profilaxisára szolgáló Evusheld (tixagevimab/cilgavimab, 150-150 mg-os injekciós oldatok) készítmény engedélyének kiadására (kérelmező: AstraZeneca AB). A teljes indikáció szerint az Evusheld felnőtt és 12 éves vagy idősebb serdülőkorú, legalább 40 kilogrammos testtömegű személyek beoltására alkalmazható a SARS-CoV-2 vírussal történő potenciális érintkezést megelőzően.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2022. február 4-én vészhelyzeti felhasználási engedélyt adott ki a készítményre. Az Evusheld injekciót a védettség fenntartása érdekében hat havonta ismételni szükséges.

 

A készítmény hatóanyagairól

Az Evusheld két monoklonális antitest hatóanyagot tartalmaz, a tixagemivabot és a cilgavimabot. Ezeket arra tervezték, hogy a COVID-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének két különböző pontjához kötődve megakadályozzák a vírus emberi sejtekbe történő bejutását. Ily módon a vírus nem képes szaporodni, és a fertőzés nem alakul ki.

 

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

A CHMP az értékelés során egy olyan vizsgálat adataira támaszkodott, melyben 5000 ember vett részt, akik a két hatóanyagot külön injekcióban, 150-150 mg-os hatóanyag-tartalommal kapták. Az eredmények szerint a profilaktikus kezelés legalább hat hónapon keresztül 77%-kal csökkentette a COVID-19 fertőzés kockázatát. A vizsgálatban csak olyan személyek vehettek részt, akik korábban nem kapták el a COVID-19 fertőzést, és nem részesültek COVID-19 elleni oltásban vagy egyéb preventív beavatkozásban. A kezelt karon 3441 személyből 8-nál mutattak ki laboratóriumi eszközökkel igazolt COVID-19 fertőzést (0,2%), míg a placebo karon ugyanez a mutató 1% volt (1731-ből 17). Az Evusheld biztonságossági profilja kedvező volt, és a mellékhatások általában enyhe formában jelentkeztek, a kezelt személyek közül csak keveseknél jelentkezett az injekciók beadási helye környékén valamilyen reakció vagy túlérzékenység. Megjegyzendő viszont, hogy az Evusheld vizsgálati adatai még abból az időszakból származnak, amikor a jelenleg leggyakoribbnak számító omikron variáns nem jelent meg. Laboratóriumi vizsgálatok szerint az omikron BA.1 variáns 150 mg-os dózisok mellett kevésbé érzékeny a tixagevimab-cilgavimab kombinációra, mint a BA.2 variáns. Ezért az EMA a következő hetekben meg fogja vizsgálni annak lehetőségét, hogy az újonnan felbukkanó variánsokkal szemben nagyobb dózisok megfelelő védelmet képesek-e nyújtani. Az Egyesült Államokban az FDA már 300-300 mg-ra emelte a kezdeti adagot, illetve a 150-150 mg-os dózissal beoltott személyek esetében újabb 150-150 mg-os adaggal történő oltást rendelt el.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a márciusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 21-24 March 2022

CHMP summary of positive opinion for Evusheld

EMA recommends authorisation of COVID-19 medicine Evusheld

FDA authorizes revisions to Evusheld dosing

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.