hirdetés

Az Omicron egy potenciálisan veszélyesebb alváltozata

Egy japán laboratóriumból származó tanulmány szerint az Omicron szubvariáns, a BA.2, nemcsak jobban átvihető, mint az eredeti Omicron törzs, a BA.1, de súlyosabb betegségeket is okozhat.

hirdetés

A szerzők bioRxiv-en megjelent előzetesen nem lektorált közleményükben azt állítják, hogy a BA.2 globális egészségügyi kockázata potenciálisan magasabb, mint az Omicron eredeti BA.1 variánsáé. 

A kutatók hörcsögöket a BA.1 és BA.2 vírusvariánssal fertőztek meg, és azt tapasztalták, hogy a BA.2-vel fertőzött hörcsögök betegsége súlyosabb, tüdőkárosodása és testtömeg-vesztése nagyobb mértékű volt, mint a BA.1-gyel fertőzötteké. Hasonló eredményeket kaptak akkor, amikor az egereket fertőztek meg a koronavírus Omicron variánsának két változatával, tehát kisérleteik alapján a BA.2 patogénebbnek bizonyult, mint a BA.1.

A tanulmány szerint a BA.1 és a BA.2 egyaránt ellenállt a COVID-19 elleni vakcinák nyomán kialakult immunitásnak, míg a CNN szerint egy emlékeztető oltás 74%-kal csökkenti a fertőzést követő megbetegedést. Sajnálatos módon a COVID-fertőzöttek kezelésére használt terápiás monoklonális antitestek sem hatottak a BA.2-re. A BA.2 "majdnem teljesen rezisztens" volt a casirivimabbal és az imdevimabbal, és 35-ször rezisztensebb volt a szotrovimabbal szemben, mint az eredeti B.1.1 vírus.

Jelenleg a BA.2-t és a BA.1-et is Omicronként emlegetik és azonosítják, mert ezek szinte megkülönböztethetetlenek. A vizsgálók azonban a BA.2 szoros figyelemmel kísérését javasolják, mert szerintük ez SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó változata. Ha az Egészségügyi Világszervezet is így gondolná, vagy így fogja gondolni, akkor a BA.2 saját görög betűjelet kapna.

Néhány tudós azonban arra figyelmeztetett, hogy a laboratóriumi eredmények nem mindig tükrözik a valódi emberi életben megfigyelhető történéseket.  az emberek valós világában történik. Dr. Jeremy Kamil, a Louisiana State University Health Shreveport mikrobiológus-immunológusa azt nyilatkozta a Newsweek-nek, hogy az állatkísérletek, sejt- és szövettenyészetek során kapott eredményeket nem lehet közvetlenül az emberi megbetegségekre alkalmazni, hisz igen jelentős és valódi különbségek léteznek. Emberi szempontból ez a vírusváltozat akár rosszabb is lehet, mint a BA.1, és könnyebben továbbadható és súlyosabb megbetegedéseket okozhat" - mondta a CNN-nek Dr. Daniel Rhoads, az ohiói Cleveland Clinic mikrobiológiai részlegének vezetője, a japán vizsgálat egyik lektora. Dr. Deborah Fuller, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának virológusa szerint bár lehetnek veszélyesebbnek tűnő új változatok, az immunrendszerünk is fejlődik.

A tudósok már megállapították, hogy a BA.2 emberek között is jobban átvihető, mint a BA.1. A CNN szerint az Omicron-alvariánst 74 országban és 47 amerikai államban észlelték. A COVID-fertőzött amerikaiak körülbelül 4%-a fertőződött meg BA.2-vel, de vannak olyan országok, ahol ma már ez a domináns vírustörzs. Egyelőre nem világos, hogy a BA.2 súlyosabb betegségeket okoz-e az emberekben. Bár a BA.2 gyorsabban terjed, mint a BA.1, nincs bizonyíték arra, hogy az alváltozat súlyosabban betegítené meg az embereket – mondta az Egészségügyi Világszervezet egyik tisztviselője a CNBC szerint.

Forrás:

BioRxiv: "Virological characteristics of SARS-CoV-2 BA.2 variant."

Newsweek: "Stealth Omicron BA.2 COVID Variant Could Be More Dangerous, Immune-Resistant Than BA.1 — Study."

CNN: "As BA.2 subvariant of Omicron rises, lab studies point to signs of severity."

CNBC: "WHO says the new omicron subvariant doesn't appear to be more severe than the original."

CNN: As BA.2 subvariant of Omicron rises, lab studies point to signs of severity

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.