Merre tarthat a COVID-járvány?

A tudósok arra figyelmeztetik a megfáradt kormányokat és lakosságot, hogy készüljenek fel a COVID-19 újabb, immár harmadik télen felbukkanó hullámaira az északi féltekén.

Chris Murray, a washingtoni Istitute of Health Metrics and Evaluation (IHME), (IHME), független járványügyi modellező csoportjának vezetője úgy nyilatkozott, hogy csupán az Egyesült Államokban akár egymillió fertőzés is előfordulhat ezen a télen, vagyis a jelenlegi napi jelentett fertőzések számának duplájára lehet számítani.

Az Egyesült Királyságban és Európában a tudósok újabb COVID-hullám sorozatokat jósolnak az őszi-téi időszak beköszöntével, mivel az emberek a hidegebb hónapokban több időt töltenek zárt térben immáron maszkviselési köztelezettségek és szociális távolságtartási korlátozások nélkül.

Bár az elkövetkező hónapokban ismét megszaporodhat az esetek száma, a halálozások és a kórházi kezelések száma valószínűleg nem fog ilyen intenzitással növekedni – vélik a szakértők, az oltások és az emlékeztető oltások, a korábbi fertőzések, az enyhébb változatok és a rendkívül hatékony COVID-kezelések elérhetősége következtében.

"A legnagyobb kockázatnak azok az emberek vannak kitéve, akik soha nem találkoztak a vírus valamelyik változatával, de mára szinte ez már senkire se igaz" - mondta Murray.

Ezek az előrejelzések új kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az országok mikor jelentik ki a COVID-vészhelyzet végét, és gondolják úgy, hogy náluk a betegség endémiássá vált, ahol a magas beoltottsági arányú közösségekben kisebb kitörések várhatók, esetleg szezonálisan.

Sok szakértő azt jósolta, hogy az átmenet 2022 elején kezdődik, de a koronavírus erősen mutált Omicron variánsának érkezése megzavarta ezeket a várakozásokat.

„Félre kell tennünk a „vége a járványnak” gondolatát” – mondta Adam Kucharski, a London School of Hygiene and Tropical Medicine epidemiológusa. Ő és mások is úgy látják, hogy a COVID endémiássá válásával is még mindig nagy betegségterhet okoz. Az endémiássá válás sokak szerint azt jelenti, hogy az élet egy kicsit rosszabb lesz.

Továbbra is az a potenciális veszély, hogy megjelenik-e egy új változat, amely fertőzőképesebb a jelenleg domináns Omicron alváltozatoknál. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi európai jelentése szerint, ha ez a változat súlyosabb betegségeket is okoz, és jobban ki tudja kerülni a korábbi SARS-CoV-2 fertőzések nyomán kialakult immunitást, az lenne a "legrosszabb forgatókönyv". A londoni Imperial College modelljén alapuló jelentésük szerint azonban minden modell egy nagy jövőbeli hullám lehetőségét jelzi, amely ugyanolyan rossz vagy rosszabb lesz, mint a 2020/2021-es járványhullámok.

Bár a modellek megbízhatóságát erősen befolyásolja, hogy a COVID előrejelzése sokkal nehezebbé vált, ma már a fertőzést többnyire az emberek saját maguk, otthoni gyorstesztekkel igazolják, amit nem jelentenek be a z orvosaiknak és a hatóságok nem értesülnek a fertőzések valódi arányáról. A BA.5, és BA.4, az Omicron jelenleg számos régióban a fertőzések fő forrása, rendkívül könnyen terjed, sok, más betegség miatt kórházba került beteg bizonyul pozitívnak, akik akkor is a súlyos Covid esetek közé számítandóak, még akkor is, ha nem a COVID-19 miatt kerültek kórházi felvételre.

Az előrejelzéseik az is nehezíti, hogy nem ismert, vajon a vakcinázás és a COVID-fertőzés kombinációja – az úgynevezett hibrid immunitás – nagyobb védelmet nyújt-e az emberek számára és azt sem tudjuk, mennyire lehetnek hatékonyak az emlékeztető oltási kampányok.

A szakértők szorosan figyelemmel kísérik az ausztráliai fejleményeket is, ahol a COVID-dal párosuló, újjáéledő influenzaszezon túlterheli a kórházakat. Szerintük lehetséges, hogy a nyugati országokban az elmúlt évek több, enyhe influenzaszezonja után hasonló helyzet alakul ki, így fontos, hogy megfelelően készüljünk fel a soron következő influenzaszezonra.

A WHO szerint minden országnak továbbra is a világjárvány fegyvertárának minden eszközét - a védőoltásoktól a kezelésekig, a teszteléstől a szociális távolságtartáson át a maszkviselésig - be kell vetniük az új hullámok felbukkanásakor.

Sharon Alroy-Preis Izrael közegészségügyi szolgálatának vezetője kijelentette, bár az izraeli kormány a közelmúltban leállította az utazók rutin COVID-tesztjét nemzetközi repülőterén, de készen áll arra, hogy napokon belül újraindítsa ezt a gyakorlatot, ha a fertőzések száma jelentős megugrik. „Meg kell tanulnunk együtt élni a COVID-dal, amikor fertőzési hullám van, maszkot kell felvennünk, és gyakran kell tesztelnünk magunkat" - mondta.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/978336

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.