Új oltóanyag COVID-19 elleni aktív immunizálásra

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a COVID-19 elleni aktív immunizálásra szolgáló Valneva (inaktivált, adjuvált vírus) vakcinát.

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) június 20-23-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a COVID-19 elleni aktív immunizálásra szolgáló Valneva (inaktivált, adjuvált SARS-CoV-2 vírus) készítményre (kérelmező: Valneva Austria GmbH). A VLA2001-nek is nevezett oltóanyag injekcióhoz való szuszpenzió formájában érhető el, egy fiolában 10 adag (0,5 ml) található. A teljes indikáció szerint a Valneva COVID-19 Vaccine 18-50 év közötti felnőttek primér immunizálására használható, beadása a hivatalos ajánlásokkal összhangban lehetséges. Ez a hatodik olyan vakcina, amelyet a COVID-19 elleni védekezésre az Európai Unióban engedélyeztek, szerepe elsősorban az EU tagállamaiban esetlegesen elrendelt oltási kampányok támogatása, kiegészítése lesz.

 

Az oltóanyagról

Az oltóanyag a SARS-CoV-2 vírus eredeti (Vuhan) törzsének elölt (inaktivált), teljes állományait tartalmazza, amelyek nem képesek betegséget okozni. A vírust afrikai zöldmajom (Vero) sejtekben termeltetik, adjuvánsként pedig 1 mg CpG 1018 (citozin-foszfoguanin), a víruséhoz hasonló szintetikus DNS található a készítményben, ez a szervezet immunválaszának fokozására szolgál.

 

Klinikai vizsgálatok

Az EMA-hoz beadott, vakcinára vonatkozó dokumentáció egy immunobridging vizsgálat eredményeit tartalmazza. Bár a COVID-19 vakcinák engedélyezésének eddigi arany standardja a placebo-kontrollos hatásossági vizsgálatok voltak, az EMA úgy ítélte meg, hogy a világjárvány jelenlegi szakaszában egy jól megalapozott és megfelelően megtervezett immunobridging vizsgálat elegendő a COVID-19 vakcinák jövőbeli engedélyezéséhez. Ennek oka, hogy jelenleg számos olyan COVID-19 vakcina van engedélyezve az EU-ban, amelyek bizonyítottan biztonságosak és hatásosak, és amelyek a vizsgálatokban összehasonlító készítményként használhatók. Ezenkívül jelenleg nehéz lenne elegendő olyan személyt toborozni, akiket nem oltottak be, és akik korábban nem voltak kitéve a vírusnak, hogy nagy bizonyító erejű klinikai vizsgálatokat végezhessenek.

Komparátor készítményként a vizsgálatban a Vaxzevria, az AstraZeneca oltóanyaga szerepelt. A vizsgálatba közel 3000 résztvevőt vontak be, akik legalább 30 évesek vagy idősebbek voltak. Az eredmények szerint a Valneva a SARS-CoV-2 vírus eredeti törzse ellen erősebb antitestválaszt eredményezett, mint a Vaxzevria, így biztosan nem rosszabb (non-inferiority), mint a már engedéllyel rendelkező oltóanyag. További adatok azt mutatták, hogy a Valneva a 18 és 29 év közötti populációban is hasonló immunválasz kiváltására képes.

Az oltóanyag omikron variánssal szembeni immunogenitásáról egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok. A vizsgálat során megfigyelt mellékhatások általában enyhék voltak, és az oltást követő néhány napon belül megszűntek. A leggyakoribbak az injekció beadásának helyén jelentkező érzékenység vagy fájdalom, fáradtság, fejfájás, izomfájdalom és hányinger (rosszullét) vagy hányás voltak.

A vakcina biztonságosságát és hatékonyságát a vakcina EU-n belüli alkalmazásával párhuzamosan az EU farmakovigilanciai rendszere, valamint a vállalat és az európai hatóságok által végzett további vizsgálatok révén továbbra is figyelemmel kísérik.

Az Európai Bizottság most felgyorsítja a döntéshozatali folyamatot, hogy a vakcina bekerüljön az EU-ban bevezetett vakcinázási programokba. A standard forgalomba hozatali engedély kiadásához pozitív véleményt fogalmaztak meg, mivel az immunobridging vizsgálat elérte a kitűzött célokat, és a szolgáltatott adatok elegendőnek tekinthetők.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júniusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 20-23 June 2022

EMA recommends Valneva’s COVID-19 vaccine for authorisation in the EU

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.