hirdetés

Megfejtették, miért okoz rémálmokat a vareniklin

Az egyik leghatásosabb dohányzásról leszoktató hatóanyag egy génvariáns miatt okoz rémálmokat, de e génváltozat egyben a szerre való jobb reakciót is eredményez.

hirdetés

A Clinical Pharmacology & Therapeutics folyóiratban február 19-én jelent meg a Lancaster University kutatóinak cikke, amelyben a dohányzásról leszoktató készítményekben gyakran alkalmazott vareniklin által kiváltott rémálmok okát sikerült feltárniuk. A kutatók olyan génváltozatokat azonosítottak, amelyek befolyásolják annak valószínűségét, hogy a dohányosoknál abnormális álmok alakuljanak ki a leszokást segítő gyógyszer szedése közben.

A vareniklint gyakran alkalmazzák a dohányzásról leszokást segítő készítményekben, mivel hatásmechanizmusa szerint nagy affinitással és szelektivitással kötődik az alfa-4-béta-2 neuronális nikotinerg acetilkolin receptorokhoz, ahol parciális agonista hatást fejt ki. A nikotin kompetitív módon kötődik ugyanahhoz az alfa-4-béta-2 nAChR kötőhelyhez, amelyhez a vareniklin is, de ez utóbbi nagyobb affinitással. Ezáltal a vareniklin hatékonyan képes gátolni a nikotinnak azt a képességét, hogy teljes mértékben aktiválja az alfa-4-béta-2 receptorokat és a mezolimbikus dopamin rendszert, vagyis azt a mechanizmust, amely a dohányzás során tapasztalt pozitív megerősítés és „jutalom” alapját képezi. A forgalomba hozatalt követő tapasztalatok szerint a vareniklin az egyik leghatékonyabb dohányzásról leszokást elősegítő hatóanyag, ám alkalmazása során a gyógyszert használók több mint 10%-ánál rendellenes, abnormális álmok jelentkeztek. Ezek az álmok általában igen élénkek, és akár erőszakos jellegűek is lehetnek, de mindenképpen megzavarják az alvást, fokozzák a leszokással járó stresszt, és csökkentik a cél, vagyis a leszokás elérésének esélyét.

A februárban publikált cikkben a kutatócsoport vareniklin-kezelésben részesülő embereken végzett teljesgenom-vizsgálatot annak érdekében, hogy megtalálják a rendellenes álmokkal asszociálható génvariánsokat. Az adatok elemzését követően végül az ICAM5 génben sikerült is azonosítani egy olyan specifikus variánst, amelynél ez az összefüggés valóban jelentkezett. Ez a variáns azonban nem csak a rendellenes álmokkal, hanem a dohányzásról való leszokás nagyobb valószínűségével is összefüggésbe hozható volt. Az ICAM5 gén egy olyan fehérjét kódol (intercellular adhesion molecule 5), amely a neuronok kommunikációjában tölt be fontos szerepet.

A vizsgálatot vezető Dr. Meghan J. Chenoweth így nyilatkozott: “Ezeket az eredményeket még nagyobb betegpopuláción is meg kell ismételnünk. De ha helytállónak bizonyulnak, akkor talán hamarosan képesek leszünk arra, hogy a dohányzásról leszokni próbáló személyek genetikai szűrésével azt a kezelést válasszuk ki, amely számukra a siker legnagyobb esélyét garantálja. Az ICAM5 gén most azonosított variánsával rendelkező emberek számára pillanatnyilag az tudjuk mondani, hogy bár vareniklin tartalmú gyógyszerek szedése esetén nagyobb valószínűséggel tapasztalnak rémálmokat, viszont ezzel a kezeléssel még így is nagyobb az esélyük a leszokásra, mint azoknak, akiknek nincs ilyen génvariánsuk.”

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Using genetics to help smokers quit: Study investigates abnormal dreams on varenicline

Genetic Prediction of Smoking Cessation Medication Side Effects: A Genome-Wide Investigation of Abnormal Dreams on Varenicline

Irodalmi hivatkozás:

Meghan J. Chenoweth et al, Genetic Prediction of Smoking Cessation Medication Side Effects: A Genome‐Wide Investigation of Abnormal Dreams on Varenicline, Clinical Pharmacology & Therapeutics (2024). DOI: 10.1002/cpt.3210

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.