hirdetés

Új tüdő- és bőrrák elleni gyógyszert engedélyeztek

Az Európai Gyógyszerügynökség februárban engedélyezte a tislelizumabkét rákterápiának adott forgalomba hozatalát.

hirdetés

Nem kissejtes tüdőrák

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) jóváhagyta a tislelizumabot (Tizveni) a helyileg előrehaladott vagy áttétes nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére felnőtteknél.

A tislelizumab egy humanizált immunglobulin (Ig)-G4 variáns monoklonális antitest, amely a programozott sejthalál-ligand 1-hez (PD-L1) és programozott sejthalál-ligand 2-höz (PD-L2) kötődve a programozott sejthalál fehérje 1 (PD-1) blokkolásán keresztül segíti a szervezet immunrendszerét a tumorsejtek felismerésében és megtámadásában.

A CHMP döntését a tislelizumabot kemoterápiával összehasonlító három nyílt, randomizált 3. fázisú vizsgálat eredményeire alapozta. Ezen vizsgálatokban a tislelizumab javította a helyileg előrehaladott vagy áttétes NSCLC-ben szenvedő betegek általános túlélését és a progressziómentes túlélését a kemoterápiához képest. A szer alaklmazása melletti leggyakoribb mellékhatások a vérszegénység, a fáradtság és az aszpartát-aminotranszferáz szint emelkedése volt.

A tislelizumab monoterápiában vagy kemoterápiával kombinálva is alkalmazható, közölte az EMA. A tislelizumab karboplatinnal és paclitaxellel vagy nab-paclitaxellel kombinálva javallott a laphámos azoknak az NSCLC-ben szenvedő felnőtt betegeknek az első vonalbeli kezelésére, akiknek: helyileg előrehaladott NSCLC -ük van és nem alkalmasak sebészi reszekcióra vagy platina-alapú kemoradiációra, illetve azoknak, akik áttétes NSCLC-ben szenvednek.

Monoterápiaként a tislelizumab a helyileg előrehaladott vagy áttétes NCSLC-ben szenvedő felnőtt betegeknek a kezelésére a korábbi platina-alapú terápiát követően javallt.

A készítmény 100 mg-os koncentrátumként, infúziós oldatos oldat formájában lesz elérhető.

 

Merkel-sejtes karcinóma

A CHMP a nagyon ritka, de agresszív bőrrák, a Merkel-sejtes karcinóma kezelésére jóváhagyta a retifanlimab (Zynyz) hatóanyagtartamú gyógyszert (orphan drug).

A retifanlimab egy daganatellenes szer, amely a PD-1 receptorhoz kötődve, annak a PD-L1 és PD-L2 ligandumokkal való kölcsönhatását blokkolva serkenti a tumor mikrokörnyezetében a T-sejtválaszt.

A retifanlimab a forgalomba hozatali engedélyt azon bizonyítékok alapján kapta, amelyek azt mutattak, hogy a kezelésre a betegek nagy százaléka reagált, és sok betegnél a hosszan tartó választ adott. A készítmény monoterápiaként javallott a műtétre vagy sugárkezelésre nem alkalmas, áttétes vagy recidiváló, lokálisan előrehaladott Merkel-sejtes karcinómában szenvedő felnőttek első vonalbeli kezelésére.

A retifanlimab 500 mg-os koncentrátumként, infúziós oldatos oldat formájában lesz kapható.

Forrás https://www.ema.europa.eu/en/news/meeting-highlights-committee-medicinal-products-human-use-chmp-19-22-february-2024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.