hirdetés

Terápiarezisztencia letörése tüdőrákban

Új kutatási eredmények szerint kombinált kezeléssel törhető le a KRAS G12C mutáns nem-kissejtes tüdőrák terápiarezisztenciája.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban október 13-án jelent meg az Egyesült Államok egyik legnagyobb rákkutató intézetének, a City of Hope National Medical Center kutatóinak cikke, amelyben nem-kissejtes tüdőrákban (NSCLC; non-small cell lung cancer) szenvedő betegek szervezetében olyan nem-genetikai eredetű mechanizmusokat fedeztek fel, amelyek fontos szerepet játszanak a gyógyszer-rezisztencia kialakulásában.

A most közölt vizsgálatban a kutatók a KRAS G12C mutáns NSCLC szotoraszibbal történő kezelésére kialakuló rezisztencia hátterét tárták fel részletesebben, és eredményeik arra utalnak, hogy a terápia megkezdésének időpontjában a legtöbb tumorsejt még érzékeny a hatóanyagra. A továbbiakban azonban egyes sejtek a KRAS-szotoraszib interakciós hálózat manipulálásával genetikai mutációk vagy módosítások nélkül is toleránssá válhatnak a kezeléssel szemben. Azt is sikerült kimutatni, hogy ha a szotoraszib kezelést egy időre felfüggesztik, a tumorsejtek ismét szenzitívvé válnak, ami arra utal, hogy a jelenség reverzibilis, tehát nem genetikai eredetű mechanizmusok vezérlik. Hosszú ideig folytatott kezelés esetében azonban potenciálisan olyan genetikai mutációk léphetnek fel, amelyek tartós gyógyszer-rezisztenciához vezetnek.

A Dr. Ravi Salgia által vezetett vizsgálatban felfedezték, hogy ez a gyógyszer-rezisztencia letörhető, ha a szotoraszibot karfilzomib hatóanyaggal kombinációban alkalmazzák - a karfilzomib FDA-engedéllyel rendelkező hatóanyag több ráktípusban, de tüdőrák kezelésére egyelőre nincs jóváhagyva. Az eredmények szerint a karfilzomib a szotoraszibbal együtt szinergisztikus hatást fejt ki, amely szintén egy nem genetikai eredetű mechanizmuson alapul.

A KRAS számos ráktípusban mutálódik, többek között az NSCLC-s betegek mintegy 30%-ánál. A mutáns KRAS-fehérjét (G12C) specifikusan célba vevő kismolekulás inhibitorok, mint a szotoraszib, az első vonalbeli kezeléseket követően is engedélyezettek, és kezdetben gyakran hatásosnak tűnnek. A terápiás válasz azonban később csökkenést mutat, ami azt jelzi, hogy a daganatokban gyógyszer-rezisztencia alakul ki. Ez a rezisztencia lehet veleszületett, ami azt jelenti, hogy a kezelés toxikus hatásait kivédő mutációk már a gyógyszeres kezelés előtt is léteznek, vagy lehet szerzett, ami azt jelenti, hogy a mutációt a terápia indukálja. Mindkét esetben régóta úgy vélik, hogy a mutáció mögöttes mechanizmusa genetikai természetű. Mostanra azonban - részben Salgia és kutatócsoportja vizsgálatainak köszönhetően - egyre inkább elismerést nyer az az álláspont, hogy a rezisztencia kialakulásának nem csak a genetikai mechanizmusok lehetnek a mozgatórugói.

E tanulmány eredményei nemcsak a rákos daganatok kezeléssel szembeni rezisztenciájában szerepet játszó genetikai és nem genetikai eredetű mechanizmusok közötti kapcsolatra világítanak rá, hanem potenciális terápiás lehetőséget is kínálnak az NSCLC-s betegek terápiarezisztenciájának kezelésére. Ennél is fontosabb, hogy az eredmények egyedülállóak, mivel korábban nem vizsgálták behatóbban azt az elképzelést, hogy a KRAS-molekula alkalmazkodóképessége hatással lehet a klinikai válaszra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szotoraszibbal szembeni rezisztencia nem feltétlenül jelenti az adagraszib KRAS-gátlóval szembeni ellenállóképesség kialakulását. A Salgia és munkatársai által megállapított eredmények rávilágítanak a potenciális alternatív kezelési stratégiák potenciális előnyeire, például a karfilzomib és a szotoraszib kombinációjára a kihívást jelentő és refrakter NSCLC KRAS G12C tumorok kezelésében, ami egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a beteg veleszületett rezisztenciatípusának kiderítése kulcsfontosságú a kezelés személyre szabásában. Ennek a további kidolgozására a kutatócsoport jelenleg egy klinikai vizsgálat indításán dolgozik.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers pinpoint nongenetic mechanisms in lung cancer resistance to one commonly used therapy

Acquired resistance to KRAS G12C small-molecule inhibitors via genetic/nongenetic mechanisms in lung cancer

Irodalmi hivatkozás:

Atish Mohanty et al, Acquired resistance to KRAS G12C small-molecule inhibitors via genetic/nongenetic mechanisms in lung cancer, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.ade3816

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.