hirdetés

Ígéretes terápiás vakcina tüdőrákra

OSE Immunotherapeutics által finanszírozott 3. fázisú Atalante-1 vizsgálatban a Tedopi (OSE2101) vakcina előnyösnek mutatkozott az előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek második vagy harmadik vonalú kezelésében.

hirdetés

Néhány hónappal az 1-es és 2-es fázisú adatainak közzététele után a franciaországi Nantes-ban működő OSE Immunotherapeutics bejelentette, az általa finanszírozott 3. fázisú Atalante-1 vizsgálat során a Tedopi (OSE2101) vakcina előnyösnek mutatkozott az előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek második vagy harmadik vonalú kezelésében. Az eredmények azt sugallják, hogy a Tedopi a legfejlettebb terápiás vakcina a rák kezelésére. A vállalat terápiás oltóanyaga már korai stádiumú melanómában, hasnyálmirigyrákban, fül-orr-gégészeti rákokrban és HPV-vel összefüggő anogenitális rákban is ígéretes eredményeket mutatott.

Az Atalante-1 adatait a tüdőrákkal foglalkozó világkonferencián (World Conference on Lung Cancer) mutatták be, és egyidejűleg az Annals of Oncology című szaklapban is megjelentek.

A Tedopi szintetikus tumoros neoepitópokból (peptidfragmentumokból) áll, amelyek öt tumoros antigént céloznak meg, lehetővé téve a HLA-A2 pozitív betegek esetében a tumorspecifikus T-limfociták aktiválását. Az esetek 95%-ában a tumorok az öt antigén közül legalább egyet kifejeznek. Az öt antigén integrálásának célja az immunmenekülés megakadályozása. A technológia a humán leukocita antigén (HLA) rendszert használja, amely az antigének T-limfociták számára történő bemutatásának egyik kulcsa. A vakcina a a népesség mintegy felébenjelenlevő HLA-A2 gént kifejező betegek esetében hatékony. A megfelelő betegek vérvizsgálattal kimutatható HLA-A2 biomarker segítségével azonosíthatók.

A vizsgálat menete

Az Atalante-1 vizsgálatban a résztvevőknek lokálisan előrehaladott (nem operálható és sugárkezelésre nem alkalmas) vagy áttétes (az EGFR és ALK gének megváltozása nélküli) nem kissejtes tüdőrákjuk volt, amely rezisztens volt a korábbi immunterápiára. A betegek HLA-A2 fenotípusúak voltak (ezt vérvétel útján határozták meg), hisz a feltételezések szerint e betegek immunrendszere reagálhat a vakcinára.

A vizsgálatban 219 beteget véletlenszerűen 2:1 arányban osztottak be vakcinát vagy standard kemoterápiát kapó csoportra (80%-ban docetaxelt kaptak). A vakcinát 3 hetente az 1. napon szubkután adták be hat cikluson keresztül, majd a kezelés 1 évéig 8 hetente, utána pedig 12 hetente adták be. Az elsődleges végpont a teljes túlélés (OS) volt.

Másodlagos rezisztencia

A tervek szerint 363 beteget vontak volna be a vizsgálatba, de a COVID-19 világjárvány miatt nem fejezék be a toborzási fázist. A vizsgálatot 219 beteg felvétele után leállították.

Dr. Benjamin Besse, a vizsgálat vezetője (a franciaországi Villejuifban található Gustave Roussy klinikai kutatási igazgatója) szerint az eredmények összességében nem voltak jelentősek, azonban pozitívak voltak azoknál a betegeknél, akik korábban legalább 3 hónapig jól reagáltak az immunterápiára. A 219 beteg közül 118 (54%) esetében volt pozitív a válasz.

 

Ezen, az immunterápiára másodlagosan rezisztens betegek körében a medián OS 11,1 hónap volt a Tedopi kezeléssel, szemben a docetaxellel elért 7,5 hónappal, a halálozás kockázata 41%-kal csökkent a vakcinával a kemoterápiához képest. Összességében a betegek 44%-a élt még egy évet a Tedopi kezelését követően, szemben a docetaxellel kezeltek 27,5%-ával.

Ez a 219 betegen végzett vizsgálatban rámutatott arra, hogy a betegeknek csak a fele profitált igazán a vakcinából: azok, akik korábban már reagáltak az immunterápiára. Az eredmények megerősítését egy további, nagyobb, több mint 300, az immunterápiára másodlagosan rezisztens betegen végzett 3. fázisú vizsgálattól várják a kutatók.

Tolerálhatósági profil

A vakcinával kevesebb súlyos mellékhatást jelentettek, mint a kemoterápiával (11,4% a Tedopi és 35,1% a docetaxel esetében). A vakcina emellett jobb életminőséget biztosított a betegek számára. A mindennapi élet számos területét vizsgáló Quality of Life Questionnaire Core 30 kérdőív pontszámai jobbak voltak a vakcinával kezelteknél. A betegek általános közérzetének változása a vakcinacsoportban késleltetve következett be: a kemoterápiás csoportban 3,3 hónappal, míg a vakcinás csoportban 9 hónappal később.

"A vakcina jól tolerálható volt. Előnyökkel jár a betegség tüneteinek kontrollálása szempontjából, és kevés mellékhatást okoz. A docetaxellel végzett kemoterápia toxikusabb, és befolyásolhatja a beteg általános közérzetét. Gyakorlatilag a betegek 100%-ánál hajhullást okoz, neuropátiát idéz elő, megduzzasztja a kezeket és a lábakat, károsítja a körmöket, hányingerrel és hányással jár..." - jegyezte meg Besse. A vizsgálatot toxikológiai okokból vagy a betegség progressziója miatt abbahagyók közül a  vakcinát kapottak jobban reagáltak a későbbi kemoterápiára, "mert az általános egészségi állapotuk jobb volt".

 

Klinikai fejlesztés

A Tedopi klinikai fejlesztése folyamatban van. Jelenleg három vizsgálat zajlik. Az egyik vizsgálatban a Tedopi vakcinát és a docetaxelt hasonlítják össze a Tedopi és a nivolumab (első vonalbeli kezelésként nem alkalmazott immunterápia) kombinációjával, hogy megállapítsák, vajon e kezelési kombinációk hatása esetleg fokozható-e a korábban kezelt tüdőrákos betegek esetében.

Egy másik, petefészekrákkal kapcsolatos vizsgálat a toborzási fázisban van. A kutatók a vakcinát önmagában vagy pembrolizumabbal kombinálva kívánják értékelni platinaérzékeny petefészekrákban szenvedő betegek esetében. Mindkét vizsgálat eredményei 2025-ben várhatóak.

A harmadik vizsgálat a FOLFIRI-t fenntartó terápiaként vagy a FOLFIRI-t fenntartó terápiaként plusz Tedopi-t kívánja értékelni hasnyálmirigyrákos betegek esetében a betegség kezelésének javítása érdekében. A hatékonysági adatok jövőre várhatóak.

Az OSE Immunotherapeutics egyidejűleg egy kísérő biomarkeren, a HLA-A2 teszten dolgozik.

A vizsgálatot az OSE Immunotherapeutics finanszírozta.

Besse és intézménye a következő cégektől kapott kutatási finanszírozást: AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Chugai Pharmaceutical, Daiichi-Sankyo, Ellipse Pharma, EISAI, Genmab, Genzyme Corporation, Hedera Dx, Inivata, IPSEN, Janssen, MSD, Pharmamar, Roche-Genentech, Sanofi, Socar Research, Taiho Oncology és Turning Point Therapeutics.

forrás:

https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(23)00790-1/fulltext

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.