hirdetés

Tartós dupilumabkezelés atópiás dermatitisben

A dupilumab a legtöbb atópiás dermatitisben szenvedő betegnél még a kezelés 5. évében is hatásos, bár egy vizsgálatban a betegek közel negyede abbahagyta a kezelést.

hirdetés

Celeste M. Boesjes (Utrechti Egyetemi Orvosi Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Osztálya, Utrecht, Hollandia) és munkatársai a JAMA Dermatology 2024. augusztus 7-i online számában közzé tett prospektív multicentrikus kohorszvizsgálatukban a hollandiai BioDay regiszterben szereplő 1286 olyan atópiás dermatitisben (AD) szenvedő beteget értékeltek (130 gyermek, 1025 18-64 éves felnőtt és 131 ≥ 65 éves felnőtt), akiket 2017 októbere és 2022 decembere között dupilumabbal kezeltek. A betegek 600 mg dupilumab feltöltő adagot kaptak a kezelés kezdeti szakaszában, majd kéthetente 300 mg-ot. A 2019 óta gyakorlatban lévő, standardizált dóziscsökkentési módszert alkalmazták.

A medián követési idő 87,5 hét volt; a betegeket a vizsgálat kezdetén, 4 hetente, majd 3-6 havonta vizsgálták. A kutatók a klinikai hatékonyságot az ekcéma terület és súlyossági index (EASI), a vizsgáló globális értékelése és a viszketés numerikus értékelési skálája (NRS) segítségével értékelték. Az EASI és az NRS átlaga a kezdeti időszakban 17,8, illetve 6,8 volt.

Az EASI átlaga 16 hét után 5,1 volt, és tovább javult 4,1-re, illetve 2,7-re 2 év, illetve 5 év után (mindegyik P < 0,001). A viszketés NRS-értéke 16 hétre 3,4-re javult (P < 0,001), és 5 évig alacsony maradt. A legtöbb beteg (75,2%) 16 héten belül ≤ 7-es EASI-pontszámot ért el, ahogy az 5 év múlva értékelt 17 betegből 12 (92,3%) is elérte ezt. A 16 hét elteltével a betegek 71,2%-a érte el a viszketésre vonatkozóan a ≤ 4-es NRS-pontszámot, az 5 év múlva értékelt 17 beteg közül pedig 15 (88,2%). A thymus- és aktiváció kapcsolt kemokinszintek és az eozinofil szintek csökkentek és mindvégig alacsonyak maradtak (mindkettő P < 0,001).

Összességében a betegek 23,8%-a hagyta abba a dupilumabot medián 54 hét után, 7,6% a mellékhatásokra, és 6,6% a hatástalanságra hivatkozott a megszakítás elsődleges okaként.

Ebben a multicentrikus, napi gyakorlatban végzett, legfeljebb 5 évig tartó követéses vizsgálatban a dupilumab klinikailag hatékonynak mutatkozott, a szerre adott válasz meglehetősen hasonló volt a gyermekek, felnőttek és idősebb felnőttek esetében. A betegek kétharmada többnyire 3 vagy 4 hetenként kapta a szert, 23,8%-uk hagyta abba a kezelést, főként mellékhatások és/vagy hatástalanság miatt. A thymus- és aktivációval kapcsolatos kemokin és eozinofil szintek statisztikailag szignifikáns csökkenést mutattak, és az idő múlásával alacsonyak maradtak.

A vizsgálat korlátai közé tartozott a megfigyeléses jelleg és a kontrollcsoport hiánya. A gyermekbetegek viszonylag rövid követési időszaka és az összes résztvevő eltérő követési ideje befolyásolhatta az eredmények általánosíthatóságát. Az egyes kimenetekre vonatkozó önbevallásos adatok is torzítást okozhattak.

Forrás:

Boesjes CM, Kamphuis E, de Graaf M, et al. Long-Term Effectiveness and Reasons for Discontinuation of Dupilumab in Patients With Atopic Dermatitis. JAMA Dermatol. Published online August 07, 2024. doi:10.1001/jamadermatol.2024.2517

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.