hirdetés

Dohányzásról való leszokás perifériás artériás betegségben

Egy új vizsgálat szerint az alsó végtagok artériás szűkületében szenvedő dohányosok leszoktatásához az orvosok nem adnak elengendő támogatást.

hirdetés

A dohányzás drámaian növeli a perifériás artériás megbetegedések (PAD) számát. A végtagok verőereinek szűkülete mozgáskorlátozottsághoz, amputációkhoz és szívrohamokhoz vezethet. Perifériás artériás megbetegedésben világszerte kb. 202 millió ember szenved. A betegség kialakulásának legfontosabb – és módosítható – kockázati faktora a dohányzás. A dohányos PAD-betegeknél jóval gyakoribb az artériás szűkületek további romlása, nagyobb a PAD miatt kialakuló másodlagos komplikációk (így pl. a végtag-amputációk) kockázata, nehezebb a sebgyógyulás, romlik a funkcionális státusz, gyakrabban van szükség kórházi felvételre, és szignifikánsan növekszik a kardiovaszkuláris szövődmények (szívinfarktus, stroke, halál) gyakorisága.

Ezek a veszélyek a dohányzás azonnali abbahagyását tennék szükségessé, a dohányzás felfüggesztése a PAD szekunder prevenciójának kritikus lépése. Az ajánlások egyértelműen (IA bizonyíték) javasolják a dohányzás azonnali felfüggesztését, a PORTRAIT (Patient Centered Outcomes Related to Treatment Practices in Peripheral Arterial Disease) vizsgálat célja annak felderítése volt, hogy mennyiben segítik az orvosok a PAD betegek leszokását.

A Journal of the American Heart Association c. lapban megjelent klinikai vizsgálatban 1272, újonnan diagnosztizált, vagy folyamatosan romló PAD-ban szenvedő ausztrál, holland és amerikai beteg adatait elemezték. Az adatokat 16, speciálisan a perifériás artériás megbetegedésekkel foglalkozó szakrendelésről gyűjtötték. A klaudikációban szenvedő betegek kissé több mint egyharmada a tanulmány indításakor is aktív dohányos volt (474 beteg, 37,3%), 660 beteg (51,9%) a vizsgálatot megelőzően, korábban már dohányzott (585 már több mint 1 éve abbahagyta, 75 éppen leszokóban volt), 138 beteg (10,8%) viszont soha nem dohányzott. Az aktív dohányosok átlagos életkora 63,3, a régebbi dohányosoké 69,5, míg a soha nem dohányzók átlagos életkora 73,5 év volt – ami már önmagában is bizonyítja, hogy az aktív dohányzás miatt már korábban jelentkeznek a PAD okozta problémák.

A Dr. Krishna Patel (University of Missouri, Kansas City) vezette kutatók a betegek dohányzási szokásait a kiinduláskor, majd 3, 6, végül 12 hónap múlva mérték fel. A 3 hónap utáni felmérésnél csak a betegek 21%-a hagyta abba a dohányzást, az akkor még dohányzóknak 11-12%-a szokott le a cigarettáról a következő 9 hónapban. A dohányzást 3 hónapon belül abbahagyók kissé több mint egyharmada (36%) később újra dohányozni kezdett, így egy év múltán az eredetileg is dohányzók 72%-a továbbra sem hagyott fel e szenvedélyével.

Az aktív dohányosok közül minden 6. beteg jelent meg leszoktatási tanácsadáson, és minden 10. beteg kapott a leszokást segítő gyógyszeres kezelést is. Az összes dohányos 75,7%-a részesült a leszokáshoz valamiféle támogatásban: 73,8%-uk kizárólag az orvosától kapott információt és figyelmeztetést, 15,6%-uk ment el a leszoktatást segítő tanácsadásra, és csak 10,5%-uk részesült nikotinpótló gyógyszeres kezelésben is. A PAD betegség kezelésének lokális módszerei (stent-beültetés és a bypass műtét) gyakran sikertelenek, ha a beteg továbbra is dohányzik. A dohányzásról való leszokás viszont megállíthatja a PAD betegség további romlását, sőt, csökkentheti az egyéb kockázatokat is.

 A tanulmány szerzői maguk is elmondták, a felmérés értékét bizonyos fokig korlátozza, hogy feltételezhetően nem minden beteg adott pontos válaszokat a dohányzást firtató kérdésekre. Hiányoznak továbbá a leszokáshoz adott esetleges orvosi segítség adatai is.

A tanulmányban nem érintett szakértő, Dr. Joseph Ladapo (University of California, Los Angeles) megjegyezte, hogy számos oka lehet, hogy az orvosok nem vesznek aktívabban részt a leszoktatásban, hisz ez elsősorban nem az ő feladatuk, és mindegyiküknek bőségs tapasztalata van arról, hogy hiába bíztatják leszokásra a betegeket, azok úgysem hallgatnak rájuk.

 

Forrás:

1. Reuters Health Information

2. JAHA

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.