hirdetés

Egyszerűbb teszt a húgyhólyagrák kiújulásának előrejelzésére

A szakemberek a jelenlegi módszereknél egyszerbb tesztet javasolnak a recidíváló húgyhólyagrák koraibb és pontosabb felismerésére, –írja a British Journal of Cancer legfrissebb száma.

hirdetés

A lyoni Egyetemi Kórház munkatársai 348 húgyhólyagrákos beteg vizeletében elemezték a TERT-nek nevezett kóros protein szintjét, mely alapján az esetek több mint 80 százalékában képesek voltak előre jelezni a betegség kiújulását. Ezzel szemben a hagyományos módszernek számító citológia csak 34 százalékban jelezte előre a recidív húgyhólyagrákot.

Az új módszerrel az izomrétegre még nem terjedő húgyhólyagrákok már korábban detektálhatók, mint citológiával, ami lehetőséget nyújt a kezelés megkezdésére idejekorán, már a tünetek jelentkezése előtt.

Az új teszt másik előnye, hogy alkalmas a rosszindulatú daganat és a gyulladás elkülönítésére.

Alain Ruffion professzor, a lyoni Egyetemi Kórház Onkológiai Intézetének kutatója így fogalmaz: „A hagyományos citológiai vizsgálat mikroszkópos elemzést igényel,miközben a TERT teszt során egy berendezés segítségével olvashatók le az eredmények, ami gyorsabbá és pontosabbá teszi az eljárást, és az eredmények is azonnal rendelkezésre állnak. Bár a TERT teszt valamivel költségesebb, mint a hagyományos citológia, de hosszú távon valószínűleg költségmegtakarítást jelent. Az a tény, hogy a teszt nem reagál a húgyúti infekciókra, igen érdekes és jelentős megfigyelés, mivel jó eséllyel nem ad félrevezető, tévesen pozitív eredményeket.”

A most közzétett megfigyelések arra hívják fel a figyelmet, hogy további kutatások szükségesek annak tisztázására, hogy a TERT defektusai milyen szerepet játszhatnak húgyhólyagrákokban.

„A most közzétett, ígéretes vizsgálat új, a korábbiaknál pontosabb prognosztikai eszközt kínál annak meghatározására, hogy mekkora a húgyhólyagrák kiújulásának valószínűsége. Nagyobb vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy az így kapott információk összességében javítják-e a betegek túlélését azáltal, hogy a daganat kiújulására már koraibb stádiumban fény derül” – mondja Anna Perman, a Cancer Research UK rangidős információs menedzsere.

Egy ugyancsak nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálatban 160 veserákos beteg, 208 húgyhólyagrákos beteg és 766 egészséges kontrollszemély adatait értékelték. Az eredmények összességében pozitív korrelációt jeleznek a vese- és húgyhólyagrák előfordulása, illetve a szabadidős fizikai aktivitás élethosszra számított időtartama között. A szerzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb számú beteg bevonásával további prospektív vizsgálatok szükségesek a mostani tapasztalatok megerősítésére. Annyi azonban máris kijelenthető, hogy a közepes intenzitású, rendszeres testmozgás a húgyhólyagrák prevenciója szempontjából is kedvező hatású.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.