hirdetés

A mozgásszegény életmód húgyhólyag- és veserákra hajlamosíthat

Egy most közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a fizikai aktivitás krónikus hiánya drasztikusan megemelheti a húgyhólyag- és veserák kialakulásának esélyét.

hirdetés

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentése szerint évente csaknem 57 ezer felnőtt személynél alakul ki a vese vagy a vesemedence rosszindulatú daganata az Egyesült Államokban, és évente csaknem 14 ezren halnak meg a betegség következtében. A húgyhólyagrák ugyancsak gyakori tumortípusnak számít: a CDC adatai szerint 2013-ban körülbelül 71 ezer volt a húgyhólyagrákos betegek száma, és majdnem 16 ezer beteg halált meg közülük ebben a betegségben.

A Roswell Park Cancer Institute munkacsoportja az ülő életmód, illetve a húgyhólyag- és veserák kockázata közötti összefüggéseket elemezte, és eredményeiket a Cancer Epidemiology című lapban hozták nyilvánosságra.

A dr. Kirsten Moysich és dr. Rikki Cannioto onkológusok által vezetett munkacsoport 160 veserákos beteg, 208 húgyhólyagrákos beteg és 766 egészséges kontrollszemély adatait értékelte. A résztvevőket arra kérték, hogy részletesen adjanak számot fizikai aktivitásukról, nevezetesen arról, hogy életük folyamán valamikor vettek/vesznek-e részt valamilyen rendszeres vagy hetenkénti szabadidős fizikai aktivitásban. A kérdésre nemmel válaszolókat sorolták a „fizikailag inaktív” csoportba,

Az eredmények összességében pozitív korrelációt jeleznek a vese- és húgyhólyagrák előfordulása, illetve a szabadidős fizikai aktivitás élethosszra számított időtartama között. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a fizikailag inaktív személyek körében 77 százalékkal nagyobb a veserák és 73 százalékkal nagyobb a húgyhólyagrák előfordulásának valószínűsége. A fenti összefüggés az elhízott és a normális testsúlyú (testtömegindex

A mostani vizsgálat újabbakkal egészíti ki azokat a korábbi adatokat, melyek hasonló összefüggés lehetőségét vetették fel. A korábbi vizsgálatok azt is mutatták, hogy a krónikus fizikai inaktivitás fokozza a petefészekrák és a méhnyakrák rizikóját.

A szerzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb számú beteg bevonásával további prospektív vizsgálatok szükségesek a mostani tapasztalatok megerősítésére. Dr. Moysich úgy kommentálja eredményeiket, hogy mindenkit egyszerű, közepes intenzitású testmozgásra kell ösztönözni: „Azt reméljük, hogy a most közzétett adatainkhoz hasonló megfigyelések arra motiválják az embereket, hogy belevágjanak a testmozgás valamilyen formájába. Ez kezdetben lehet az eddigi szokásaink kisfokú módosítása, például a lépcső használata a lift helyett, ebédszünetben a háztömb néhányszori körüljárása, vagy messzebb eső autóparkoló választása, amikor vásárolni megyünk.”

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma hetente 150 percnyi közepes intenzitású vagy 75 percnyi intenzív fizikai aktivitást javasol ahhoz, hogy ennek jelentős, hosszú távú egészségi előnyei mutatkozzanak.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.