hirdetés

Kerékpározz, tovább élsz!

British Medical Journal-ban publikált adatok szerint a kerékpárral munkába járók 40 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg rákban.

hirdetés

A legtöbb ember túl keveset mozog, és csak töredékük motiválható arra, hogy szabadidejében sportoljon. A fizikai aktivitás napi rutinba integrálása, azaz kerékpárral, vagy gyalogosan munkába járás már többek számára elfogadható, mégis a legtöbb országban csak igen csekély az így dolgozni járók aránya.

A 2007-ben indított UK-Biobank tanulmány 263450 résztvevője közül 6751 rendszeresen, 12449 csak időnként járt munkába kerékpárral. A többiek gyalogosan vagy gépjárművel (autó, tömegközlekedés) ingáztak. A vizsgálat kezdetén felmérték a résztvevők egészségi állapotát, feljegyezték korábbi betegségeiket és életmódbeli szokásaikat. Ezek alapján Carlos Celis-Morales (University of Glasgow) és kutatócsoportja a lehetséges torzító tényezők közül kizárta az életkor, a nem, a társadalmi helyzet, az etnikai származás, a dohányzás, a sport, a munkahelyi fizikai aktivitás, az ülő foglalkozás és a táplálkozási szokások különbségeit.

A tanulmány kezdete után eltelt öt évben 2430 résztvevő halt meg (496 szív- és érrendszeri betegségben, 1126 rákban), további 3748-személyben rákos, 1110-nél pedig kardiovaszkuláris betegséget regisztráltak. A kutatók számításai szerint a kerékpározóknál közel 40 százalékkal alacsonyabb a halálesetek száma azokhoz képest, akik a munkába járáshoz autót vagy a tömegközlekedést használnak. A Celis-Morales által megadott adatok alapján a halál esélyhányadosa a bicikliseknél 0,59 (95%-os megbízhatósági intervallum 0,42-0,83, P=0,002), a gépjárműt használóknál 0,76 (0,58-1,00, P<0,05). A rák előfordulása a kerekezőknél 0,55 (0,44-0,69, P<0,001), a gépjárművel közlekedőknél 0,64 (0,45-0,91, P=0,01). A rák mortalitás kerékpárosoknál 0,60 (0,40-0,90, P=0,01), gépjárművel ingázóknál 0,68 (0,57-0,81, P<0,001). A gyalog közlekedők esetében nem figyeltek meg jelentős különbséget az összmortalitást vagy a rákot illetően. A szív- és érrendszeri betegség esélyhányadosa biciklizőknél 0,54 (0,33-0,88, P=0,01), gyaloglóknál 0,73 (0,54-0,99, P=0,04). Az emiatt bekövetkező halálozás kerékpárosoknál 0,48 (0,25-0,92, P=0,03), gyalogosoknál 0,64 (0,45-0,91, P=0,01).

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a kerékpározóknál alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázata, illetve az összmortalitás. Ez azokra is igaz, akik csak egy résztávon tekernek. A gyalog közlekedőknél a kardiovaszkuláris betegségek ritkábbak, de csak abban az esetben, ha hetente legalább 10 kilométert így tesznek meg.

Jacob szerint azonban nem zárható ki teljesen a szelekciós torzítás. A hajlandóság arra, hogy valaki kerékpárral járjon munkába, az egészséges életmód része lehet. Ehhez kapcsolódhat más olyan tényező is, amire ugyan a felmérés nem terjedt ki, de a tekerés helyett az lehet a felelős az alacsonyabb halálozási arányért.

Ez a tanulmány nem az első, ami a kerékpározást a jobb egészségi állapottal hozza összefüggésbe. Számos olyan vizsgálat van, ami a rendszeres biciklizésre vezeti vissza a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú diabétesz, a rákos megbetegedések ritkább előfordulását, és az alacsonyabb összhalálozási rátát.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.