hirdetés

Emlőrákműtét: a kevesebb néha több

Kevesebb ártalmat okoz a betegnek, ugyanakkor a kimenetelt nem rontja, ha az emlőrák műtétje során kevesebb nyirokcsomót távolítanak – írják a JAMA legfrissebb számában texasi kutatók.

hirdetés

A University of Texas Southwestern Medical Center munkacsoportja az őrszem-nyirokcsomó biopsziájának (SLNB, sentinel lymph node biopsy) és a hónalji nyirokcsomók teljes disszekciójának (ALND, axillary lymph node dissection) kockázataival és előnyeivel kapcsolatos adatokat hasonlították össze 17 korábban publikált vizsgálat alapján.

A beavatkozások kimenetelét olyan nőkkel is összehasonlították, akiknél konzervatív kezelés történt − például kiegészítő besugárzás −, és nem volt igazolható náluk tapintható csomó, illetve az ultrahangvizsgálat nem jelezte, hogy a daganat érintené a hónalji nyirokcsomókat.

A SLNB egy kevésbé kiterjesztett műtét, melynek során kevesebb nyirokcsomó kerül eltávolításra. Az őrszem-nyirokcsomó rendszerint az első nyirokcsomó, ahová a primer tumorból származó ráksejtek először bejutnak. Amennyiben az őrszem-nyirokcsomó biopsziája pozitív eredményt ad, ez azt jelzi, hogy a tumor tovább terjedt a primer lokalizáción, ami a stádiumbesorolás egyik szempontja is egyben. A mellkasi izmok szélénél, a hónaljban és a nyak alsó részén elhelyezkedő axilláris nyirokcsomók eltávolítása (ALND) az összes, 20−30 nyirokcsomó disszekcióját magában foglalja.

A mostani áttekintés tapasztalatai arra utalnak, hogy az emlőmegtartó műtét (részleges mastectomia, majd teljes emlőbesugárzás) komplett ALND-vel együtt végezve több kárt, mint hasznot okoz az önmagában végzett SLNB-nél azokban az esetekben, ahol gyanús axilláris nyirokcsomók nem mutathatók ki.

A kutatók megjegyzik, hogy nincs szignifikáns előnye a teljes ALND-vel végzett emlőmegtartó terápiának azon betegek szempontjából, akiknek tumora 3 cm-nél kisebb, illetve akiknél a SLNB háromnál kevesebb pozitív nyirokcsomót jelez. „A korábbi gyakorlat szerint az axilláris nyirokcsomóstátusz kritikus szempont volt a terápiás terv felállításakor – magyarázza dr. Roshni Rao, a texasi egyetem sebész docense, a cikk egyik szerzője. − A SLNB validálásával kisebb morbiditás és kockázat árán juthatunk a stádiumbesoroláshoz szükséges információkhoz. És manapság, amikor már gyakran a tumor molekuláris profiljának meghatározása alapján hozzuk meg a terápiás döntéseket a személyre szabott orvoslásban, más utakat kell keresnünk az agresszív sebészeti szemlélet helyett.”

Dr. Rao hangsúlyozza, hogy lényeges kérdés, hogy a betegek lehetőség szerint elkerüljék a hónalji nyirokcsomóműtétet, mivel a beavatkozás nyomán jelentős vállövi és felkari panaszok maradhatnak vissza. Ide tartozik a heves fájdalom, a zsibbadás és a mozgástartomány beszűkülése. Ezen túlmenően az ALND hosszabb kórházi tartózkodást tesz szükségessé, mint a SLND.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.