hirdetés

Főiskolás amerikaifutball-játékos pitvarlebegése

A pitvarlebegés viszonylag ritka ritmuszavar, különösen sportolók között. A cikkben egy 19 éves főiskolás amerikaifutball-játékos spontán fellépő pitvarlebegésének példáján mutatjuk be a kezelés – az elektromos kardioverzió és a rádiófrekvenciás katéteres abláció – terén elért újabb eredményeket. A sportoláshoz való visszatéréssel kapcsolatos döntés középpontjában a roham alatti panaszok súlyossága és a recidíva kockázata áll. Az ezzel kapcsolatos jelenlegi irányelvek többnyire nem veszik figyelembe a pitvarlebegés definitív kezelését jelentősen megváltoztató újabb módszereket.

A pitvarlebegés ismeretlen eredetű, ritkán előforduló szupraventrikuláris tachyarrhythmia. A fizikai terhelés és a béta-agonista gyógyszerek feltehetően nem szerepelnek a kiváltó tényezők között.1 Az újabb térképezési technikák révén sikerült tisztázni, hogy a ritmuszavar mechanizmusa a pitvarokat involváló reentry kör.1 Az alábbiakban egy főiskolás amerikaifutball-játékos pitvarlebegéséről számolunk be, amelynek megszüntetésére rádiófrekvenciás katéteres ablációt alkalmaztunk. Kiemeljük a sportoláshoz való visszatéréssel kapcsolatos megfontolásokat.

Esetismertetés

Anamnézis

A 19 éves első éves védőjátékos május elején palpitációról panaszkodott az iskolai személyzetnek. Két nappal azelőtt, a kondicionáló edzés végén végzett gyors vágták közben hirtelen szívdobogásérzéssel, mellkasi diszkomfortérzéssel és enyhe nehézlégzéssel járó fáradtságot észlelt, de az edzést be tudta fejezni. A tüneteket allergiás rhinitisének és asthmájának tulajdonította, ezért antihisztamint vett be, nazális szteroid sprayt és albuterol inhalációt alkalmazott. A következő napon is edzett, de akkor is palpitációt és hasonló tüneteket tapasztalt.Személyes és a családi anamnézisében szívbetegség nem szerepelt. A beteg csak az imént említett, allergiás rhinitis és asthma elleni gyógyszereket szedte. Táplálékkiegészítőket nem fogyasztott, kábítószerrel nem élt. Régebben a vállán végeztek sebészeti beavatkozást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dennis Y. Wen, MD - Greg Flaker, MD - Rex L. Sharp, ATC - Patrick A. Smith, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.