hirdetés

Fókuszban az autizmus

Az autizmus spektrum zavar egy fejlődési rendellenesség, mely komoly nehézségeket okozhat szociális, kommunikációs és viselkedési téren. A betegség jobb megismerését szolgálja az április 2-ára eső világnap.

hirdetés

Április az autizmus-tudatosság hónapja. Az ENSZ 62/139 számú, 2007-es határozata óta április 2-a az autizmus világnapja. A Light It Up Blue (LIUB)! – Ragyogjon Kéken Kampány (RKK)!  lehetőséget nyújt többek között annak hangsúlyozására és tudatosítására, hogy az autizmus spektrum zavarral (ASD) diagnosztizált gyermekek száma egyre nő; hogy mekkora terhet jelent az ASD mind a családokra, mind pedig az egészségügyi, oktatási és egyéb támogató szervezetekre nézve; ugyanakkor ünnep is, mely az autizmussal élők különleges szemléletmódját hivatott méltatni.

Az ASD egy fejlődési rendellenesség, mely komoly nehézségeket okozhat szociális, kommunikációs és viselkedési téren. Az kórkép jelei általában már a korai gyermekkorban megmutatkoznak, és tünetei élethosszig tartanak. Az autizmus alapvetően befolyásolja a szociális kapcsolatteremtő képességet, a kommunikációt, a gondolkodást és viselkedést. A tünetek jellege, súlyossága, intenzitása jelentősen eltérő lehet. Enyhe esetben a gyermek kapcsolatteremtésének képessége sajátos ugyan, de megőrzött, az érdeklődés időnként túl intenziv, de eltér a kortársakéitól. A klasszikus gyermekkori autizmus zavarban azonban a gyermek kapcsolatteremtő készsége látványosan sérült, csak minimálisan képesek kommunikálni a környezetükkel, a változásokat szélsőségesen, nehezen tolerálják. A betegség oka legtöbb esetben ismeretlen, jelenleg nincs rá ismert gyógymód.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) legutóbbi felmérésének adatai szerint 68-ból megközelítőleg egy gyermeket diagnosztizálnak autizmussal, mely közel 30%-os növekedést jelent a korábbi, 2012-es becsléshez viszonyítva. Az elmúlt évtizedben a CDC folyamatosan nyomon követte az autista gyermekek számában és jellemzőiben tapasztalható változásokat, elkötelezte magát amellett, hogy jegyzi az autista gyermekek számát és jellemzőit illető változásokat, vizsgálva azokat a tényezőket, melyek az ASD kockázatát növelhetik, valamint elő kívánják segíteni az autizmus korai felismerését. Az ASD adatok a CDC weblapján érhetők el. Információk az ASD kockázati tényezőit és okait vizsgáló tanulmányról itt találhatók. Források a gyermekek fejlődésének követésére ingyenesen letölthetők innen. A magyarországi rendezvényekről az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) honlapján lehet tájékozódni.

Forrás: CDC

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.