hirdetés

Gyakoribbá vált az autizmus

Az Egyesült Államokban az újabb becslések szerint a 8 éves gyermekek körében minden 68. autizmus spektrum zavarban szenved, és ez az arány közel 30%-kal magasabb, mint amelyet 2012-es becslések alapján valószínűsítettek.

hirdetés

Több gyermek él autizmus spektrum zavarral (ASD) az USA-ban, mint azt korábban gondolták. Az új becslések szerint a 8 évesek között minden 68-ból 1 gyermek (1000-ből 15) gyermek szenved ASD-vel, amely közel 30%-kal magasabb a 2012-es becslésnél (88-ból 1 gyermek, azaz 11,3 az 1000-ből), bár sem az autisztikus spektrum zavar diagnózis felállításának kritériumai, sem pedig az adatgyűjtési eljárás nem változott. Az új becsült adatok a Morbidity and Mortality Weekly Report március 28-i számában jelentek meg.

A korábban és az utóbbi évtizedben autizmussal diagnosztizált gyermekek közötti legfigyelemreméltóbb különbség az, hogy egyre nő az átlagos, vagy átlag feletti intelligenciájú megbetegedettek száma. Arányuk a 2002-es egyharmadról 2010-re 50%-os lett. Az okok feltárása viszont még várat magára. Talán csak nagyobb arányú a betegek megtalálása, de lehetséges az is, hogy valóban nő a magasabb szellemi képességű autisták száma, illetve e két lehetőség kombinációja is felmerülhet.

Az új becslések az Autism and Developmental Disabilities Monitoring (ADDM) hálózat 11 oldaláról származó, 2010-es adatokon alapszanak. Az ADDM hálózat egy 8 éves gyermekeket vizsgáló rendszer, mely becsléseket készít az ASD előfordulási gyakoriságáról és egyéb, a gyermekek szellemi fejlődését jellemző mutatókról. A 8 éves kor azért meghatározó, mert általában ebben az életkorban azonosítják az autizmust, holott ez már 2 éves kortól is lehetséges lenne. Az ADDM 2010-es, az ASD általános előfordulására vonatkozó becslése a fent említettek szerint körülbelül 1,5 (1,47) %-os (68-ból 1 gyermek = 1000-ből 14) volt a 8 évesek közt. Ugyanakkor ez az érték vizsgálati helyenként eltérő volt (5,7-től 21,9-ig 1000 gyermekből), valamint a nemek és etnikai csoport szerint is változott.

Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy az ASD közel ötször gyakoribb a fiúknál (42-ből 1 fiút és 189-ből 1 lányt érint), és a fehér bőrű gyermekeknél nagyobb az ASD megállapításának valószínűsége, mint a fekete vagy spanyol társaik esetében.

Az intellektuális képességeket vizsgáló 7 releváns oldal szerint az ASD-vel élő gyermekek 31%-a szellemileg rokkant (IQ ≤ 70), 23%-uk a határmezsgyén található (IQ = 71 - 85), és 46%-uk az átlagos vagy a feletti szellemi képességekkel rendelkezik (IQ> 85).

Egy eddig példátlan, az USA kormánya által is támogatott kezdeményezés az autizmus diagnosztizálását célzó fejlődési és viselkedési szűrésen való részvételre bíztat, valamint segítséget nyújt az arra rászorulóknak. Az úgynevezett Birth to 5: Watch Me Thrive! program felhívja a figyelmet az általános szűrések fontosságára, a lehető legkorábban azonosítja a visszamaradottságot, és a korábbiaknál még jobban segíti gyerekek iskolai előrejutását, valamint egyenrangúként való boldogulását. A program elsőrangú vizsgálóeszközökkel és számos erőforrással rendelkezik, többféle igényt is kielégít és a gyermekgyógyászok mellett a gyermekjóléti szolgálatosokat, a családokat és a közösségeket is bevonja.

Kommentár: Mint azt Aktuális rovatunkban korábban említettük ( Az autizmus új definíciója egyharmaddal csökkentheti a diagnózisok számát) a Journal of Autism and Developmental Disorders  egyik cikke igazolta, hogy a 2013 májusában kibocsátott új (DSM-5) irányelvek, amelyek majdnem két évtizede az első alaposabb változást jelentik, minden évben többezer, a fejlődésben visszamaradt gyermeket foszthatnak meg az autizmus spektrum zavar (autism spectrum disorder, ASD) diagnózisának hiánya miatt a szociális szolgáltatásoktól, az egészségügyi juttatásoktól és a nevelési támogatástól.

A Kristine M. Kulage vezetette, kutatócsoport szisztematikus szakirodalmi áttekintése azt mutatta, hogy a DSM új, 5. kiadásának (DSM-5) alkalmazása esetén 31%-kal kevesebb esetben diagnosztizáltak ASD-t, mint akkor, ha a kézikönyv előző verzióját, a DSM-IV-TR-t használták volna.

„A vizsgálat arra az aggasztó tényre hívja fel a figyelmet, hogy az új irányelveknek megfelelő diagnózis szerint sokszor nem minősítik majd autistának a gyermeket, noha a régebbi kritériumok szerint ASD-t állapítottak volna meg nála” – mondta Kulage.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.