hirdetés

Gabapentin vulvafájdalomban

A szeméremtest területén érzett fájdalomra és diszkomfortérzésre kínálhat megoldást a herpeszfertőzés és a fibromyalgia kezelésére kifejlesztett szer.

hirdetés

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című lapban megjelent közlemény Rutgers Egyetemen dolgozó szerzői alkalmazták elsőként a gabapentint szexuális diszfunkcióhoz vezető vulvafájdalom eseteiben. A vizsgálatban provokált vulvodyniával diagnosztizált nőbetegek vettek részt. A provokált vulvodynia olyan krónikus fájdalom szindróma, melynek jellegzetessége a hüvelybemenet környékén érzett húzó, égő érzés, irritáció és viszketés. A fájdalmat rendszerint érintés (tamponfelhelyezés vagy nemi érintkezés) váltja ki. Ez az érintéskor jelentkező fájdalom végül szexuális diszfunkciót eredményez.

„Korábbi vizsgálatokban a gabapentin eredményesen enyhítette a fibromyalgia okozta fájdalmat. A fibromyalgia egy idült kórállapot, mely kiterjedt fájdalommal jár a test különböző pontjain. Abból az alapfeltevésből indultunk ki, hogy a medencefenéki fájdalom enyhítése összességében a vulvodynia csökkenését, ezen keresztül pedig a szexuális diszfunkció javulását vonhatja maga után” – mondja Gloria Bachmann, a Rutgers Robert Wood Johnson Medical School Nőgyógyászati Intézetének igazgatója, a vizsgálat vezetője.

A szerzők 230 nőt vontak be vizsgálatukba, akiknek átlagéletkora 37 év volt. A résztvevők többségének betegsége öt évnél hosszabb ideje állt fenn. Azt találták, hogy az orális gabapentin kezelés hatására a fájdalom enyhült, a szexuális vágy, izgalom és kielégülés fokozódott. A szexuális funkciók szintje azonban összességében elmaradt azon nőkétől, akiknél vulvodynia okozta szexuális funkciózavar nem állt fenn.

„Azt figyeltük meg, hogy a hevesebb izomfájdalmat panaszoló nők jobban reagáltak, fájdalmuk jobban csökkent és nemi izgalmuk nagyobb mértékben javult, mint azoknak, akiknek fájdalma a kezelés kezdetén enyhébb volt. Ez arra utal, hogy a gabapentin adását elsősorban olyan nőbetegek esetében tanácsos mérlegelni, akik jelentős fokú kismedencei izomfeszülésről és spazmusról számolnak be.

Egy korábbi vizsgálatban azt találták, hogy a krónikus fájdalom – amilyen a fibromyalgia vagy a vulvodynia is – hátterében genetikai tényezők is állhatnak. Az Amerikai Neurológiai Társaság 66. éves nagygyűlésén ismertetett vizsgálatban 2721 beteget kértek meg, hogy osztályozzák a fájdalmaik intenzitását 0-tól 10-ig. Minden beteg opiát fájdalomcsillapítót szedett. A résztvevőket 3 csoportra osztották:

  • 1−3 enyhe fájdalom (1. csoport)
  • 4−6 közepes fájdalom (2. csoport)
  • 7−10 erős fájdalom (3. csoport)

A kutatók azt találták, hogy a DRD1 génvariáns 33%-kal gyakoribb volt az enyhe fájdalomról panaszkodók (1.) csoportjában, mint az erős fájdalmat észlelőknél (3. csoport). A mérsékelt fájdalmat érzők csoportjába tartozóknál két másik génvariáns mutatott ilyen eltérést: a COMT 25%-kal, az OPRK ami 19%-kal volt gyakoribb, mint a 3. csoportban. Ugyanakkor a DRD2 az erős fájdalomról beszámolók között volt 25%-kal gyakoribb, mint a 2. csoportban.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.