hirdetés

Genetikai eltérések karakterizálása BRAF- és NRAS-mutációt hordozó humán primer melanómákban

A malignus melanóma a legrosszabb indulatú bőrdaganat, mely fokozott metasztázisképzéssel és gyógyszer-rezisztenciával jellemezhető. Kialakulásában és progressziójában számos genomeltérést azonosítottak. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű a MAP-kináz jelátviteli útvonal konstitutív aktivációját eredményező NRAS és BRAF onkogének mutációja, melyek a tumorgenezis korai fázisában jelennek meg. Ezekhez a mutációkhoz a daganatprogresszió során újabb genomikai eltérések társulnak, melyek együttesen eredményezik az agresszív fenotípust. Vizsgálataink során elsődleges célunk volt a BRAF- és NRAS-mutációt hordozó primer melanómákat jellemző molekuláris eltérések feltérképezése. A melanómagenom genetikai alterációinak analízisére array komparatív genomhibridizációt (array-CGH) alkalmaztunk. Eredményeink szerint a BRAF mutációt hordozó daganatok leggyakoribb eltérései az 1-es kromoszóma hosszú karja (1q25-1q25), valamint a teljes 7-es kromoszóma DNS-többlete, és a 10-es kromoszóma hosszú karjának (10q23-10q26) DNS-hiánya voltak. Az NRAS-mutációt hordozó daganatokat a 11q22.3-11q25 régió gyakori deléciója jellemezte. Eddigi adataink alapján feltételezhetjük, hogy annak ellenére, hogy az NRAS és a BRAF onkogének aktivációs mutációi ugyanazt a szignáltranszdukciós útvonalat aktiválják, a primer melanómák tumorgenezise során eltérő genetikai eltéréseket hordozó molekulákkal kooperálnak. Eredményeink elemzése során a különböző szignáltranszdukciós útvonalak részletesebb vizsgálatával felderítettük, hogy a BRAF-mutációt hordozó daganatokban leggyakrabban a MAPK-JAK jelátviteli útvonalak közötti interakcióban részt vevő fehérjék génjei sérülnek, majd különböző adatbányászati algoritmusok segítségével további BRAF mutációval összefüggésbe hozható géneltéréseket azonosítottunk a MAPK útvonalból. Vizsgálataink másik szakaszában részletesen tanulmányoztuk a 11q13 amplifikációs klaszter géneltéréseit, melyet array-CGH vizsgálataink során a melanóma egyik leggyakoribb genetikai eltéréseként azonosítottunk. Eredményeink arra utalnak, hogy a 11q13 régióban lokalizálódó onkogének koamplifikációja, a BRAF- vagy NRAS-mutáció CCND1-amplifikációval társulva gyakrabban jellemző rossz prognózisú daganatokra, mint e genetikai eltérések jelenléte külön-külön. Magyar Onkológia 57:96–99, 2013

Kulcsszavak: primer melanóma, komparatív genomiális hibridizáció, BRAF-mutáció, NRAS-mutáció, 11q13 kromoszómarégió, CCND1-amplifikáció, jelátviteli útvonalak

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lázár Viktória
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.