hirdetés

Glikémiás kontroll 1-es típusú diabetesben

Friss adatok szerint az inzulin-pumpa és a folyamatos vércukor-monitorozás kiterjedt használata ellenére az 1-es típusú diabeteses amerikai állampolgárok mindössze 20%-ánál sikerül elérni az optimális glikémiás kontrollt. Annak ellenére, hogy egyre kiterjedtebben használják az olyan technikákat, mint az inzulin pumpa és a folyamatos vércukor-monitorozás (CGM).

hirdetés

A Diabetes Technology & Therapeutics című lapban Nicole C. Forster (Jaeb Center for Health Research, Tampa, Florida) és munkatársai által közölt adatok alapján az 1-es típusú diabeteses (T1D) serdülők és a fiatal felnőttek körében a glikémiás kontroll egyre romlott a 2010-2012 és a 2016-2018 közötti periódusokban. Az 1-es típusú diabetesben szenvedő felnőtteket és gyermekeket gondozó centrumokat összefogó T1D Exchange Clinic Network tizezerszámra rendelkezése álló adatai közül a 2010-2012 közötti periódusból 25.529 beteg (1-93 éves), a 2016-2018 közötti periódusból 22.697 beteg adatait hasonlították össze.

Az inzulin-pumpa használata a 2010-2012 és a 2016-2018 periódusok között 57%-ról 63%-ra nőtt, leginkább a gyermekeknél: a 6 évesnél fiatalabbaknál 50%-ról 60%-ra, a 6-12 éves korúak körében 58%-ról 68%-ra, de a felnőttek is egyre gyakrabban használják. Ugyanebben a két időszakban a folyamatos vércukor-monitorozás (CGM) aránya átlagosan 7%-ról 30%-ra nőtt, különösen 2013-ban és 2014-ben. Az emelkedés a 6 évnél fiatalabbak körében több mint tízszeres volt (4%-ról 51%-ra), a 6 és 12 éves korosztályban 3%-ról 37%-ra ugrott. A növekedés valószínűleg annak köszönhető, hogy a gyermekek vércukor adatait a szülők a távolból is tudják ellenőrizni. Felnőtt betegeknél is fokozatosan emelkedett a CGM igénybevétele, 15%-ról kb. az egyharmadával nőtt a 26 éven felülieknél.

Viszont a készülék-használat mértéke jelentősen különbözött az etnikai hovatartozás és a család anyagi helyzete szerint. Pl. a legalább évi 75.000 dolláros jövedelemmel bíró fehér családok 13 évesnél fiatalabb gyermekeinél 81%-ban, míg a fekete, évi 50.000 dollárt el nem érő jövedelemű családok ugyanilyen korú gyermekei csak 37%-ban jutottak hozzá a pumpához. A vércukorértéket folyamatosan monitorozó készülékek használata tekintetében ezek az arányok 54% versus 8% voltak.

A HbA1c adatok mindkét időperiódusból 9657 beteg esetén állnak rendelkezésre. Az átlagos, igazított HbA1c érték 7,8%-ról 8,4%-ra nőtt (P<0,001). A növekedés különösen drámai volt a serdülők és a fiatal felnőttek körében, a 2016-2018 periódusban az átlagos HbA1c a 15-18 évesek körében volt a legmagasabb (9,3%), majd az idősebbek életkori csoportjaiban fokozatosan csökkent, a 30 évesnél idősebbeknél stabilan megmaradt 7,5% és 7,9% között. Az elég meglepő eredmény oka talán az, hogy nem vettek figyelembe egyéb, zavaró faktorokat. Az afro-amerikaiaknál magasabbak voltak az átlagos HbA1c szintek, mint a fehéreknél, vagy a spanyoloknál, még a szocioekonómiai helyzethez való igazítás után is. Az életkorhoz, a cukorbetegség fennállásának időtartamához, a rasszhoz, illetve etnikumhoz, az évi jövedelemhez való igazítás után a HbA1c értékek alacsonyabbak voltak az inzulin-pumpát és CGM-et használók körében a nem használókhoz képest. Viszont a CGM használók körében a HbA1c értékek nem különböztek lényegesen a pumpát használók és a napi több inzulin injekciót használók között, kivéve azon pumpa-használó serdülők és a fiatal felnőttek körében, akiknél a HbA1c alacsonyabb volt.

Az akut komplikációk tekintetében a 2016-2018-as periódus alatt súlyos hipoglikémia jóval ritkábban alakult ki a pumpa-használók körében a pumpát nem használókhoz képest (5% versus 9%, P<0.001). Ugyanígy jóval kevesebb hipoglikémia volt megfigyelhető a CGM használók körében a nem használókhoz képest (5% versus 7%, P=0,06). Diabeteses ketoacidózis szintén ritkábban fordult elő a pumpa-használók, mint a nem használók körében (2% versus 4%, P=0,002), ugyanígy a CGM-et használók és a nem használók körében (1% versus 3%, P=0,04).

Az inzulin-pumpák és a CGM jelentősen megnövekedett használata ellenére az egész diabeteses népesség körében romlottak a HbA1c szintek.

 

Források:

1. Medscape Medical News

2. Diabetes Technology & Therapeutics

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.