hirdetés

Vércukorszintmérés beültethető eszközzel

A jelenleg használatos folyamatos vércukorszintmérő eszköznél jobban teljesítettek az újabban kifejleszetett készülékek.

hirdetés

Az American Diabetes Association (ADA) 2018-as tudományos ülésén Dr. Rabab Z. Jafri (Massachusetts General Hospital, Boston) június 22-én adta elő a különböző, folyamatos vércukorellenőrzést lehetővé tevő eszközök (CGM, continuous glucose monitors) közvetlen összehasonlításával nyert tapasztalatokat. A vizsgálat során az új 90 napos Eversense-t hasonlították össze a 7 napos Dexcom G5-tal (a vizsgálat kezdete óta már van a készüléknek egy újabban szabadalmaztatott Dexcom G6 változata is)és a 14 napos Abbott FreeStyle Libre Pro-val (nem a betegek által használt verzióval). A három eszköz közvetlen összehasonlítását járóbetegeken végezték. Egyik CGM eszköz sem volt olyan pontos ebben a való életben végzett vizsgálatban, mint a korábbi klinikai vizsgálatok során.

Az Eversense pontosabbnak bizonyult a Dexcom G5-nél, és mindkettő pontosabb volt a Libre Pro-nál, de az előadó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az Eversense-t és a Dexcome G5-öt naponta kétszer kalibrálták, míg a Libro Pro nem kalibrálható. A három CGM mindegyike rosszul teljesített, ha a beteg vércukorszintje a hipoglikémiás tartományba süllyedt

A vizsgálatban 23, 1-es típusú diabéteszben szenvedő beteg vett részt, akik mind a három CGM-et 6 hétig szimultán viselték otthonukban. Az Eversens és a Dexcom G5 kalibrációját Nova StsatStrip Xpress-szel naponta kétszer végezték. A betegeknek legalább 1 éve ismert volt a diabétesze, fél éve inzulinpumpát és legalább egy hónapja CGM-et használtak. Az elsődleges végpont az abszolút relatív eltérés középértéke (MARD, mean absolute relative difference) és a Nova StatStrip Xpress-szel mért vércukorérték közötti különbség volt: a kisebb különbség a pontosabb mérést jelezte. Jelentős pontosságnak nevezték, ha a MARD 10%-nál kevesebb maradt.

A vizsgálat során Eversense-el 14,8%, Dexcom G5-tel 16,3%, Libre Pro-val 18,0% volt a MARD. Az Eversense és a Libre Pro közötti eltérés szignifikáns volt (P=0,004). A klinikai vizsgálatokban az Eversense mellett 8,8%, a Dexcom G5 mellett 9%, és a Libre Pro mellett 12,3% volt a MARD. Hipogikémiás állapotban (<3,88 mmol/l) a készülékek rosszabbul teljesítettek: 24,9%, 23,6% és 36,1% volt a megfelelő MARD az Eversense, a Dexcom G5 és a LibrePro sorrendjében. Itt is szignifikáns különbségek alakultak ki a Dexcom G5 és a Libre Pro között (P=0,004), valamint az Eversense és a Libre Pro között (P=0,046). Hiperglikémiás vércukorérték mellett (>10 mmol/l) a MARD-ok a következőképpen alakultak: 12,8%, 13,3% és 17,3% az Eversense, a Dexcom G5 és a Libre Pro sorrendben. A különbségek itt is szignifikánsak voltak a Dexcom G5 (P=0,001) és a Libre Pro, valamint az Eversense és a Libre Pro (P= 0,003) között.

Az Abbott cég szóvivője a Medscape Medical News megkeresésére azt mondta: „a Freestyle Libre Pro rendszer professzionális használatra készült, és egyáltalán nem szükséges kalibrálni. A két másik készüléket az érintett vizsgálatban ugyanazzal a vércukorszintmérővel kalibrálták, mint aminek mérési adataival az eredményeket összehasonlították, és ez akár befolyásolhatta is a vizsgálat eredményeit”.

Egy különálló vizsgálatban két eszközt hasonlítottak össze: az Eversense 15,1%-os, a Dexcom G5 16,9%-os MARD-ot mutatott (P=0,008). Hipoglikémiás állapotban itt volt lényeges különbséget a két készülékkel mért érték között, de hiperglikémiás állapotban szintén voltak különbségek (a MARD az Eversense-nél 12,1%, a Dexcom G5-nél 13,8% volt, ami P=0,001).

Kedvező, hogy többféle folyamatos vércukormérési lehetőség áll rendelkezésünkre, így betegünk ismeretében ki tudjuk választani a számára legmegfelelőbb technikát.

 

Forrás:

Medscape Medical News > Conference News > ADA 2018

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.