hirdetés

Folyamatos vércukorszintmérés szúrás nélkül

Az FDA által engedélyezett eszközzel a vércukorszint folyamatosan mérhető a bőr alá ültetett érzékelő vezeték felett elhúzott szenzor leolvasásával. 

hirdetés

Az FDA szeptember 27-én engedélyezte a FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System nevű folyamatos vércukorszintmérő eszköz forgalmazását (gyártó: Abbott Diabetes Care Inc.). A körülbelül egy nagyobb gombnak megfelelő méretű műszert (FreeStyle Libre Sensor) a beteg olyan testrészére kell helyezni, mely lehetőleg a legkevesebb érintkezésnek van kitéve – ez általában a felkar oldalsó-hátsó része – , és a műanyag korongból kiálló hajlékony, vékony érzékelőt a bőr alá vezetni. Az apró, lapos, kerek eszköz vízálló, így a beteg akár úszni és sportolni is tud, ráadásul a készülék felhelyezése olyan egyszerű, hogy a beteg saját maga is meg tudja csinálni. A műszer innentől kezdve adatokat sugároz, melyeket akár egy mobiltelefonnal is le lehet leolvasni úgy, hogy a telefont elhúzzuk az eszköz felett, és a legutóbbi 8 óra adatait meg is jegyzi, így azok akár később is feljegyezhetőek vagy letölthetőek.

1. ábra: A felkarra helyezett eszköz és a mobiltelefonnal is helyettesíthető leolvasó.

1. ábra: A felkarra helyezett eszköz és a mobiltelefonnal is helyettesíthető leolvasó. 

A készülék legjelentősebb újdonsága, hogy mivel az érzékelőt egy olyan eljárással gyártják, amely biztosítja, hogy két mérés között igen alacsony lesz a szórás (gyári kalibráció), feleslegessé teszi a betegek által általában kifejezetten gyűlölt ujjbegyszúrást és a vércseppből történő kalibrációt. (Súlyos cukorbetegek körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy hiába kellett volna a betegeknek akár naponta 10-12-szer is ujjbegyszúrással együtt járó mérést végezni, többségük napi háromnál többször nem volt hajlandó alávetni magát ennek a tortúrának részben a fájdalom, részben a körülményes megvalósítás miatt.) Az eszköz érzékelője nem is közvetlenül a vérből, hanem a sejtközötti v. intersticiális folyadékból méri a vércukorszintet – az intersticiális folyadékból kimutatott eredmény 5-10 perces késésben van a vér glükózszintjének tényleges alakulásához képest. Mivel a készülék folyamatosan szolgáltatja az adatokat, szurkálás nélkül is sokkal gyakrabban lehet megnézni a vércukorszint alakulását, és el lehet dönteni, hogy a vér glükózszintje túl alacsony (hipoglikémia) vagy túl magas (hiperglikémia). További előnyt jelent a gazdag szoftveres felszereltség. Az érzékelő által kibocsátott jeleket akár egy külön erre a célra készített kis képernyős leolvasóval (FreeStyle Libre Reader), akár egy NFC (Near-Field Communication) kommunikációra képes Androidos telefonra letöltött applikációval (LibreLink App) is le tudja olvasni a beteg, ha pedig a telefont szinkronizálja a számítógépével, az adatokat a LibreView Software elnevezésű program tárolja el és jeleníti meg. A készüléket 18 év feletti cukorbetegek használhatják, és egy 12 órás beállítási időszakot követően akár 14 napig viselhetik.

2. ábra: A mért adatok eltárolását és leolvasását gazdag szoftveres támogatás könnyíti meg. 

2. ábra: A mért adatok eltárolását és leolvasását gazdag szoftveres támogatás könnyíti meg.

 A Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 29 millió cukorbeteget (1-es és 2-es típusú összesen) tartanak nyilván, míg Európában 2011-ben 35 millió beteget regisztráltak. Ennél is aggasztóbb, hogy előrejelzések szerint 2030-ra az európai betegek száma 43 millióra, azaz 23%-kal nő majd, ami globálisan még a legkisebb arányú növekedésnek felel meg. A Magyar Diabetes Társaság szerint hazánkban az elmúlt másfél évtizedben hetven százalékkal nőtt a betegek száma, jelenleg 780 ezren szenvednek a betegségben, túlnyomó többségük az elhízással összefüggő 2-es típusban, és évente 30 ezren halnak meg a betegség következtében.

Az FDA a FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System értékelése során a készülék teljesítményét egy elfogadott laboratóriumi vércukor-meghatározó módszerrel vetette össze legalább 18 éves betegeknél. Az azonosított kockázatok között szerepel a készülék által egyes esetekben pontatlanul szolgáltatott adatok miatti félrekezelés, valamint az érzékelő bevezetésének helyén enyhe bőrirritáció is kialakulhat. Az eszköz felhasználói beavatkozás nélkül nem képes valós idejű riasztást adni, csak a vércukorszint leolvasására szolgál, tehát nem képes például az alvó beteget riasztani, ha túl alacsonyra süllyedt a vér glükózszintje. Viszont a gazdag szoftveres felszereltség alkalmassá teszi a rendszert arra, hogy például egy szülő felhívja cukorbeteg gyermekét, és a lehető legegyszerűbben leolvastassa vele a vércukorszintet, ráadásul a LibreLinkUp nevű alkalmazás az eredményt meg is képes osztani több telefon között, tehát a szülő, vagy gondviselő azonnal láthatja a kijelzett értéket.

 

hirdetés
Cikk[214683] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.