hirdetés
hirdetés

Folyamatos vércukorszintmérés szúrás nélkül

Az FDA által engedélyezett eszközzel a vércukorszint folyamatosan mérhető a bőr alá ültetett érzékelő vezeték felett elhúzott szenzor leolvasásával. 

hirdetés

Az FDA szeptember 27-én engedélyezte a FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System nevű folyamatos vércukorszintmérő eszköz forgalmazását (gyártó: Abbott Diabetes Care Inc.). A körülbelül egy nagyobb gombnak megfelelő méretű műszert (FreeStyle Libre Sensor) a beteg olyan testrészére kell helyezni, mely lehetőleg a legkevesebb érintkezésnek van kitéve – ez általában a felkar oldalsó-hátsó része – , és a műanyag korongból kiálló hajlékony, vékony érzékelőt a bőr alá vezetni. Az apró, lapos, kerek eszköz vízálló, így a beteg akár úszni és sportolni is tud, ráadásul a készülék felhelyezése olyan egyszerű, hogy a beteg saját maga is meg tudja csinálni. A műszer innentől kezdve adatokat sugároz, melyeket akár egy mobiltelefonnal is le lehet leolvasni úgy, hogy a telefont elhúzzuk az eszköz felett, és a legutóbbi 8 óra adatait meg is jegyzi, így azok akár később is feljegyezhetőek vagy letölthetőek.

1. ábra: A felkarra helyezett eszköz és a mobiltelefonnal is helyettesíthető leolvasó.

1. ábra: A felkarra helyezett eszköz és a mobiltelefonnal is helyettesíthető leolvasó. 

A készülék legjelentősebb újdonsága, hogy mivel az érzékelőt egy olyan eljárással gyártják, amely biztosítja, hogy két mérés között igen alacsony lesz a szórás (gyári kalibráció), feleslegessé teszi a betegek által általában kifejezetten gyűlölt ujjbegyszúrást és a vércseppből történő kalibrációt. (Súlyos cukorbetegek körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy hiába kellett volna a betegeknek akár naponta 10-12-szer is ujjbegyszúrással együtt járó mérést végezni, többségük napi háromnál többször nem volt hajlandó alávetni magát ennek a tortúrának részben a fájdalom, részben a körülményes megvalósítás miatt.) Az eszköz érzékelője nem is közvetlenül a vérből, hanem a sejtközötti v. intersticiális folyadékból méri a vércukorszintet – az intersticiális folyadékból kimutatott eredmény 5-10 perces késésben van a vér glükózszintjének tényleges alakulásához képest. Mivel a készülék folyamatosan szolgáltatja az adatokat, szurkálás nélkül is sokkal gyakrabban lehet megnézni a vércukorszint alakulását, és el lehet dönteni, hogy a vér glükózszintje túl alacsony (hipoglikémia) vagy túl magas (hiperglikémia). További előnyt jelent a gazdag szoftveres felszereltség. Az érzékelő által kibocsátott jeleket akár egy külön erre a célra készített kis képernyős leolvasóval (FreeStyle Libre Reader), akár egy NFC (Near-Field Communication) kommunikációra képes Androidos telefonra letöltött applikációval (LibreLink App) is le tudja olvasni a beteg, ha pedig a telefont szinkronizálja a számítógépével, az adatokat a LibreView Software elnevezésű program tárolja el és jeleníti meg. A készüléket 18 év feletti cukorbetegek használhatják, és egy 12 órás beállítási időszakot követően akár 14 napig viselhetik.

2. ábra: A mért adatok eltárolását és leolvasását gazdag szoftveres támogatás könnyíti meg. 

2. ábra: A mért adatok eltárolását és leolvasását gazdag szoftveres támogatás könnyíti meg.

 A Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az Egyesült Államokban több mint 29 millió cukorbeteget (1-es és 2-es típusú összesen) tartanak nyilván, míg Európában 2011-ben 35 millió beteget regisztráltak. Ennél is aggasztóbb, hogy előrejelzések szerint 2030-ra az európai betegek száma 43 millióra, azaz 23%-kal nő majd, ami globálisan még a legkisebb arányú növekedésnek felel meg. A Magyar Diabetes Társaság szerint hazánkban az elmúlt másfél évtizedben hetven százalékkal nőtt a betegek száma, jelenleg 780 ezren szenvednek a betegségben, túlnyomó többségük az elhízással összefüggő 2-es típusban, és évente 30 ezren halnak meg a betegség következtében.

Az FDA a FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System értékelése során a készülék teljesítményét egy elfogadott laboratóriumi vércukor-meghatározó módszerrel vetette össze legalább 18 éves betegeknél. Az azonosított kockázatok között szerepel a készülék által egyes esetekben pontatlanul szolgáltatott adatok miatti félrekezelés, valamint az érzékelő bevezetésének helyén enyhe bőrirritáció is kialakulhat. Az eszköz felhasználói beavatkozás nélkül nem képes valós idejű riasztást adni, csak a vércukorszint leolvasására szolgál, tehát nem képes például az alvó beteget riasztani, ha túl alacsonyra süllyedt a vér glükózszintje. Viszont a gazdag szoftveres felszereltség alkalmassá teszi a rendszert arra, hogy például egy szülő felhívja cukorbeteg gyermekét, és a lehető legegyszerűbben leolvastassa vele a vércukorszintet, ráadásul a LibreLinkUp nevű alkalmazás az eredményt meg is képes osztani több telefon között, tehát a szülő, vagy gondviselő azonnal láthatja a kijelzett értéket.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[214683] galéria
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.