Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 233
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-08-16

A belek gázossága, a puffadás és böfögés egy sor kórállapot kísérője lehet, de leggyakrabban funkcionális gyomor-bél rendszeri eltérésekhez társul, melyek jellemzője a motilitás zavara és a viszcerális hiperszenzitivitás. Ki­merítő kivizsgálás nélkül is jól elkülöníthető egymástól a puffadás gyomor eredetű, bél eredetű és székrekedéssel kísért formája. E tünetek hátteré­ben leggyakrabban funkcionális dyspepsia, irritábilis bél szindróma vagy krónikus idiopathiás obstipatio húzódik meg. A funkcionális emésztőszer­vi panaszok kezelésének első lépése az empirikus terápia. Fény derülhet gluténnal és az ételek más összetevőivel szembeni nem coeliakiás érzé­kenységre, ám a szigorú kizárásos diéták rutinszerű alkalmazása mellett nem szól elég adat.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-08-15

Azoknál a betegeknél, akiknek életközepi glükózszintje a diabeteses tar­tományba emelkedett, nagyobb kardiovaszkuláris kockázat állt fenn, mint azoknál, akiknél stabil maradt, vagy az emelkedés nem érte el a cukorbe­tegségre jellemző küszöbértéket.

Diab Care, 2019.

#3
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-08-08

Egyértelmű, hogy a 2-­es típusú diabétesz szorosan összekapcsolódik a magas morbiditási és mortalitási aránnyal. A diabétesz utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett prevalenciája az ellátó rendszerekre is óriási terhet ró. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-07-25

Az Evaluate Pharma összeállította azon gyógyszerek 10-es listáját, amelyek még a késői fejlesztési fázisban vannak ugyan, ám mégis „blockbuster” várományosok.

#5
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-07-08

Bevezetés
A 2­-es típusú diabéteszben szenvedő felnőttek többségénél a glikált hemoglobin (HbA1c) szintjének 7% alá csökkentése több mint egy évtizede elérendő terápiás célként szerepel a kezelési irányelvekben, mivel bizonyítottan csökkenti a mikrovaszkuláris szövődmények kockázatát. Az viszont napjainkban is vitatott, hogy az ennél is szigorúbb glikémiás kontroll –például a 6,5% alatti cél kitűzése – előnyös, vagy éppen hátrányos, és hogy vajon mi a valódi hatása a vércukorszint korai, szigorú kontrollálásának a kardiovaszkuláris betegségek kialakulására. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-07-08

Az FDA 2019. május 3-án engedélyezte a 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésére szolgáló Qternmet XR (dapagliflozin, szaxagliptin és metformin-hidroklorid) készítményt.

#7
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-07-01

Bevezetés
A 2­es típusú diabétesz (T2DM) nagyon sok és egyre több embert érint – a cukorbetegek 2015­ben 415 millióra becsült száma 2040-­re várhatóan 642 millióra emelkedik, a prevalencia 8,8%­ról 10,4%­ra nő (az International Diabetes Federation, IDF adatai). Ebben a helyzetben az jelenthet beavatkozási lehetőséget, hogy a T2DM és szövődményei sok esetben megelőzhetők az időbeli felismeréssel, a korai diagnosztizálással, vagyis a prediabétesz felismerésével. A valóság azonban egyelőre az, hogy a diagnózist a legtöbb esetben nem sikerül idejekorán megállapítani. Ennek hátterében részben az alapellátásbeli szűrés hiányosságai állhatnak, csakhogy ennek gyakorlatáról keveset tudunk. Ezért az alábbiakban ismertetendő vizsgálattal a szerzők azt kívánták tisztázni, milyen tényezők befolyásolják az alapellátás orvosait a diabétesz szűrésében (kiket és hogyan szűrnek), illetve hogyan beszélik meg betegeikkel a szűrés eredményét.

#8
Prediabétesz lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Prediabétesz lapszemle
2019-06-24

A prediabétesz olyan, magas diabéteszkockázattal járó állapotot jelöl, amelyet a normálisnál magasabb, de a cukorbetegségre még nem diagnosztikus glykaemiás paraméterek jellemeznek. A prediabétesz a 2­-es típusú diabétesz kialakulásának fokozott kockázatával járó állapot.1 

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-05-24

A régi malária-ellenes hidroxiklorokin a 2-es típusú diabeteses betegekben metformin és DPP-4 gátló mellé adva hasonló hatást hozott, mint egy SGLT-2 gátló.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-03-22

Továbbra sem tisztázott, hogy a szemészeti tüneteket nem mutató diabeteses betegeket elegendő-e két évenként retinopáthiára szűrni, bár egy újabb cikk is ezt támasztja alá.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.