hirdetés

Gyermekkori rák után különösen fontos a megfelelő táplálkozás

A gyermekkori rák túlélői felnőttkorukban hajlamosabbak nem megfelelően táplálkozni, ami fokozza a krónikus betegségek előfordulásának esélyét.

hirdetés

Gyermekkori rákból kigyógyult személyek felnőtt korukban nagyobb eséllyel táplálkoznak elégtelenül, ami azt jelenti, hogy étrendjükből hiányoznak vagy a szükségesnél kisebb mennyiségben találhatók az alapvető tápanyagok. Ennek következtében gyakrabban alakulnak ki krónikus betegségek ebben a populációban, melyen belül egyébként is nagyobb a súlyos betegségek előfordulási valószínűsége, mint az átlagnépességben.

A Tufts Egyetem munkacsoportja azt vizsgálta, van-e összefüggés a gyermekkori rákbetegségben alkalmazott kezelések és a túlélők későbbi táplálékbevitele között. A Block Food Frequency kérdőív alapján 2570 olyan felnőtt étrendjét térképezték fel, akiket gyermekkorukban rosszindulatú daganatos betegség miatt kezeltek. Arra keresték a választ, hogy a ráktúlélők táplálkozása megfelel-e a 2010-es amerikai étkezési irányelveknek.

Azt találták, hogy felmérésben részt vevők különösen kis mennyiségben fogyasztottak teljes kiőrlésű gabonaféléket, ugyanakkor túlzott volt a nátrium és az úgynevezett üres kalóriák bevitele (ez utóbbi elsősorban szilárd zsiradékok és hozzáadott cukor nagy mennyiségű fogyasztását jelentette). A tanulmány úgy fogalmaz, hogy „a nátrium és a telített zsírok túlságosan magas szintje kockázati tényezőnek tekinthető az olyan krónikus betegségek szempontjából, mint amilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és az elhízás”. A vizsgálatot vezető dr. Fang Fang Zhang kiemeli: „A jelenleg érvényben lévő étrendi ajánlásokkal összevetve azt találtuk, hogy a gyermekkori rákbetegség túlélő az ajánlottnál kisebb mennyiségben fogyasztanak növényi rostokat, káliumot, magnéziumot, D-vitamint, kalciumot és E-vitamint.”

A Centers for Disease Control és Prevention szerint az elégtelen gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a telített zsírsavak túlzott bevitele coronaria-betegség, bizonyos ráktípusok és cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ezzel szemben a gyümölcsökben, zöldségfélékben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend – emellett a zsírok, a vörös húsok és húskészítmények, valamint a hozzáadott cukor bevitelének korlátozása − csökkentheti a második tumor és a krónikus betegségek kialakulásának esélyét – áll az American Cancer Society legutóbbi Cancer Treatment and Survivorship (Rákkezelés és Túlélés) jelentésében.

A Zhang által vezetett kutatócsoport a Healthy Eating Indexet (HEI-2010) használta annak kiszámításához, hogy a felmérésbe bevont személyek étkezése mennyiben felelt meg a táplálkozási irányelveknek. Az index értéke 0 és 100 között lehet, ahol a 0 az adherencia teljes hiányát jelzi, míg a 100 tökéletes adherenciát jelent. A vizsgálatban kapott átlagérték mindössze 57,9 volt.

Dr. Zhang és dr. Melissa Hudson (St. Jude Children’s Research Hospital) egyaránt kiemeli annak fontosságát, hogy a rákbetegek gondozása terjedjen ki a táplálkozásra is. „Az egészséges táplálkozás javíthatja a gyermekkori rák túlélőinek testi és mentális állapotát” – fogalmaz a vizsgálat vezetője.

Dr. Hudson szerint „a gyermekkori rák túlélői körében jelentős a krónikus egészségi problémák prevalenciája, melyet tovább súlyosbíthat az elégtelen táplálkozás”. Egy vizsgálatban gyermekkori rák túlélőinek utánkövetése alapján azt találták, hogy 50 éves korukra a személyek 50 százalékánál alakult ki súlyos vagy életveszélyes krónikus kórállapot.

Az American Cancer Society által idézett másik vizsgálat szerint a gyermekkori ráktúlélők több mint fele esik át potenciálisan toxikus kezelésen (például mellkasi besugárzáson nagy anthracyclinek adásán), ami a későbbi életszakaszokban szív- és tüdőproblémákhoz vezethet.

Ebben a vizsgálatban nem hasonlították össze a túlélők étrendjét azokkal, akiknél korábban nem fordult elő rosszindulatú daganat. Dr. Zhang ugyanakkor kijelenti, hogy a felnőtt korú ráktúlélők „étrendje a National Health and Nutrition Examination Survey szerint összességében rosszabb minőségű, mint az életkor és nem szerint hasonló összetételű kontrollcsoportoké”. A szerzők megemlítik azt is, hogy a jelen vizsgálat nem tért ki az étrendkiegészítők (pl. vitaminok, ásványi anyagok) kérdéskörére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.