hirdetés

Gyors Ebola-teszt

A WHO engedélyezte az első Ebola-gyorsteszt használatát a fokozottan érintett országokban. Bár a ReEBOV antigén gyorsteszt nem olyan pontos, mint a nukleinsav próba, de 15 percen belül eredményt ad. A diagnózis pedig - tekintve a betegség igen súlyos lefolyását - életmentő lehet. 

hirdetés

A 2015. február 27.-én kiadott CDC összesítésben Nyugat-Afrikában a következőképpen oszlott meg a tavalyi év során az Ebolára gyanús, valószínű és igazolt esetek száma, a laboratóriumokban igazolt esetek száma és a halálozások száma:

Ország

Összes eset

Igazolt eset

Haláleset

Guinea

3.190

2.791

2.115

Liberia

9.265

3.153

4.057

Sierra Leone

11.370

8.320

3.490

Összes

23.825

14.263

9.660

De régebben 69 további eset volt a Kongói Demokratikus Köztársaságban is. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban egyetlen – laboratóriumban igazolt – esete fordult elő, életben maradt. Régebben 20 eset fordult elő Nigériában, 1 eset Szenegálban, 8 eset Maliban, 1 eset Spanyolországban, és 4 esete az Egyesült Államokban. Mivel az Ebola inkubációs ideje 21 nap, ha az ennél kétszer hosszabb (42 napos) időszak alatt nem következik be megbetegedés, Ebola-mentes országnak kell tekinteni.

Az Ebola terjedésével kapcsolatban Osterholm (Minnesota Egyetem) és munkatársai kijelentik, hogy vannak dolgok, amiket ismerünk, és vannak, amiket nem. Az 5 legismertebb vírus-törzs (EBOV, SUDV, BDBV, TAFV, RESTV) a zsúfolt városok hiányos higiénés körülményei között élő szegény lakói között emberről emberre terjed leginkább. Az egészségügyi dolgozók drámaian magas veszélynek vannak kitéve, különösen, ha nincs a kórtermek felé zsiliprendszer, vagy nem viselnek arcmaszkot. A testi váladékokkal való terjedés, az egy fedél alatt lakás, az egy ágyban alvás a leggyakoribb fertőzési mód. Az izzadtság, a széklet, a hüvelyváladék, a sperma, stb. is tartalmazza a vírus RNS-t. Az aerosolon keresztüli terjedés - különösen a súlyos Ebolás beteg környezetében – is lehetséges. Majmokra, sertésekre, kutyákra egymás között – és tőlük vissza az emberre – is terjedhet.

A betegség igen súlyos lefolyása, és esetenként 50%-os halálozása miatt a mielőbbi diagnózis nem csak szükséges, de életmentő lehet. A World Health Organisation (WHO) engedélyezte az első gyors Ebola-teszt használatát a fokozottan érintett országokban. A ReEBOV Antigen Rapid Test Kitet a Corgenix Medical Corp (Broomfield, USA) fejlesztette ki a WHO sürgősségi Felügyeletének (Emergency Assessment and Use) égisze alatt.

Jelenleg az Ebolával fenyegetett országokban a pontos diagnózis érdekében nukleinsav próbát (nucleic acid test = NAT) használnak, ami valóban pontosabb, mint ez a legújabb gyorsteszt, de jóval bonyolultabb, és jóval időigényesebb, hiszen legkevesebb 12-24 órát vesz igénybe, és jól felszerelt – árammal működtetett - laboratóriumot és magasan képzett személyzetet igényel. A ReEBOV Antigen Rapid Test alapján viszont 15 percen belül eredményhez jutunk. A vizsgálat nem az Ebola nukleinsavat, hanem az Ebola fehérjét észleli. Ráadásul a vizsgálat olyan földrajzi területeken is használható, ahol nincs áram, azaz az elektromos készülékek nem használhatók. A vizsgálatot bárhova kihelyezhető mobil egységekben is el lehet végezni. A WHO javaslata szerint a ReEBOV Antigen Rapid próba eredményeit lehetőleg friss vérmintákból igazolt Ebola próbák (NAT) eredményeivel javasolt bizonyítás céljából összevetni.

A ReEBOV™ Antigen Rapid Test Kit-et az összehasonlítási alapul szolgáló „benchmark”-vizsgálattal, a RealStar Filovirus Screen RT-PCR Kit 1.0-val (altona Diagnostics GmbH) vetették össze. A ReEBOV™ szentizivitása a RealStar-hoz képest 91,8% (95%CI 84,5-96,8), a specificitás ugyanebben az összehasonlításban 84,6% (95%CI 78,8-89,4) volt.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. WHO

3. Centers for Disease Control and Prevention

4. mBio

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.