hirdetés

Hiányosak ismereteink a menopauzális tünetek kezeléséről

Az egyre szaporodó népesség és a hosszabb életkor miatt egyre nagyobb arányban jelentkező menopauzális tünetek kezelésének oktatását komolyabban kellene venni.

hirdetés

A most végzett orvosok és egészségügyi személyzet nincs felkészítve a menopauzális tünetek enyhítésére, holott az évek során fokozatosan egyre több nőnél lépnek fel ilyen panaszok.

A New England Journal of Medicine 2016. március 3.-i számában megjelent rövid tanulmányban Dr. JoAnn E. Manson (Brigham and Women’s Hospital at Harvard Medical School, Boston) és Dr. Andrew M Kaunitz (University of Florida College of Medicine in Jacksonville) rámutatnak, hogy mert az amerikai orvosok egy része nincs tisztában a modern hormonális- és nem hormonális kezelésekkel.

Tapasztalatok szerint a menopauza nagyjából az asszonyok háromnegyed részénél jár tünetekkel: éjszakai izzadás, hőhullám, alvászavar, memória zavar, hangulatváltozás, koncentrációs zavar. A vazomotoros zavarokhoz gyengébb teljesítmény társul, a nők életminősége romlik, az egészségügyi kiadások növekednek. A bőségesen rendelkezésre álló hormonális és nem hormonális kezelési lehetőség ellenére sok-sok asszony kezeletlen marad, ezért is nagyon fontos lenne mind az orvos- mind a posztgraduális képzésben a menopauzális elváltozások menedzselésének oktatása, csakúgy, mint a nők felvilágosítása a menopauza tüneteiről és azok csökkentésének lehetőségeiről..

A korszerű kezeléseket hosszú időre visszavetette a Women’s Health Initiative (WHI) vizsgálat 2002-ben kiadott közleményének félreértelmezése, melynek nyomán mind a páciensek, mind az orvosok félni kezdtek a hormonkezeléstől. A hormonkezelések aránya 80%-kal csökkent. Ilymódon most a korai menopauzába került amerikai nőknek csak 20%-a kap hormonkezelést mérsékelt vagy súlyos vazomotoros zavarai miatt.

A megfelelő kezelések hiányában viszont az Egyesült Államokban irágozni kezdett a kipróbálatlan és szabályozatlan alternatív kezelések piaca, és megjelentek az FDA által nem törzskönyvezett, hormontermékek amelyek esetén sem az adagolás, sem a termék tisztasága, sem a biztonságosság, sem a hatásosság nem garantált.

A WHI az „ösztrogén öl” következtetése téves, az újabb szakirodalmi adatok azt mutatják, hogy a nők pont az ösztrogén miatt élnek tovább élnek a nők. Leginkább az emlőráktól való félelem tartja vissza az orvosokat és a nőket a hormonkezeléstől. A North American Menopause Society (NAMS) vizsgálatában 3 725 posztmenopauzális nő szerepelt, és 35%-uk kapott hormonkezelést. A hormonterápiában részesülők közül 326-an számoltak be arról, hogy egyéb, nem FDA által jóváhagyott ksézítményt is szedtek, körükben 4 esetben fordult elő endometrium-karcinóma, míg a kizárólag az FDA által törzskönyvezett hormonkezelést kapó 738 nőnél egyetlen egy endometriumrák sem alakult ki. .

Még emlőrákos nőknél is adhatunk az urológiai problémák, a hüvelyszárazság és a fájdalmas nemi érintkezés ezelésére vaginális ösztrogént: az American College of Obstetricians & Gynecologist szerint „ösztrogén-érzékeny emlőrákos nők urogenitális zavarai esetén a vaginális ösztrogént olyan esetekre kell tartogatni, mikor nem hormonális beavatkozásokra már nem történik javulás”. Nincs olyan adat, hogy vaginális ösztrogén kezelés kapcsán az emlőrák kiújult, vagy rosszabbodott volna. Egyébként minden kezelésnek vannak veszélyei is, de a kérdés az, hogy az előnyök meghaladják-e a hátrányokat.

Számos irodalmi adat támasztja alá, hogy az ösztrogén csökkenti a kardiovaszkuláris problémák és az oszteoporózis kockázatát.

Manson és Kaunitz az oktatással kapcsolatban egy 2009-es felmérésre hivatkoznak: 100 belgyógyász többsége nagyon fontosnak tartotta a menopauzális tünetek kezelését, de csak a megkérdezettek fele ismerte alaposabban a lehetőségeket és egyharmaduk az előző 6 hónapban nem is kezelt betegeket ilyen tünetek miatt. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. The New England Journal of Medicine

3. Menopause

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.